​Proiectul mini-reactoarelor nucleare de la Doicești și cel privind realizarea Liniei de Înaltă Tensiune în Curent Continuu (HVDC) de 5000 MW, care ar urma să traverseze România de la est la vest, au adunat în jurul lor investitori din SUA, Europa și Asia, însă doi dintre ei atrag atenția, deoarece sunt implicați în ambele cazuri. Aceștia sunt texanii de la Fluor Corporation și, în special, românii de la E-INFRA și Nova Power & Gas SRL, firmă cu un trecut controversat, cu personaje din lumea serviciilor secrete.

ElectricitateFoto: HotNews / Claudia Pirvoiu

Context, pe scurt:

  • Pe 13 iunie 2023, Nuclearelectrica, NuScale Power, E-INFRA, Nova Power & Gas SRL, Fluor Enterprises și Samsung C&T Corporation au semnat un Memorandum de Înțelegere pentru a colabora în vederea implementării centralelor nucleare NuScale, de mici dimensiuni, la Doicești.
  • În mai 2023, Transelectrica, Taqa, Meridiam, Fluor şi E-Infra au început o colaborare pentru realizarea proiectului Liniei de Înaltă Tensiune în Curent Continuu (HVDC) 5000 MW, de pe teritoriul României, pe coridorul magistralei de gaz BRUA şi a viitoarei magistrale Tuzla - Podişor.
  • În ambele proiecte îi regăsim pe americanii de la Fluor Enterprises și pe românii de la E-INFRA, grup care deține și Nova Power & Gas SRL.

Corporația americană Fluor Corporation este uriașă, fiind listată la bursa din New York și având o cifră de afaceri de aproximativ 15 miliarde dolari pe an. Este o multinațională de inginerie și construcții cu sediul în Irving, Texas. Activează în domeniile energiei electrice, petrolului și gazelor. A fost implicată în proiecte mari, participând la reconstrucțiile după războiul din Irak sau uraganul Katrina, precum și în construirea sistemului de conducte Trans-Alaska.

Nova Power & Gas SRL, de la furnizare gaze la reactoare nucleare

În mod evident, dintre companiile implicate în ambele proiecte, cel mai mult atrage atenția grupul românesc E-INFRA, deținut de frații Simion (30%) și Teofil Mureșan (40%) și Marian Pantazescu (30%), potrivit datelor Termene.ro. Parte din grupul E-INFRA este și Nova Power & Gas SRL, cu sediul în Cluj-Napoca. Practic, Frații Mureșan au intrat în proiectul reactoarelor de la Doicești prin două companii: E-INFRA și Nova Power & Gas SRL. De altfel, sunt proprietarii amplasamentului. Nova Power & Gas SRL are ca principal domeniu de activitate furnizarea de gaze.

La începutul anului 2021, Nuclearelectrica a primit 1,2 milioane de dolari de la USTDA pentru identificarea și evaluarea potențialelor amplasamente pentru reactoarele modulare mici. În mai 2022, după finalizarea studiului, au fost identificate mai multe potențiale amplasamente, însă a fost selectat cel al fostei centrale termice de la Doicești, județul Dâmbovița.

Pe 24 mai 2022, Nuclearelectrica, NuScale si Nova Power & Gas, proprietarul amplasamentului, au semnat un Memorandum de Înțelegere (MOU), pentru a analiza dezvoltarea reactoarelor la Doicești.

Pe 27 septembrie 2022, Nuclearelectrica SA și Nova Power & Gas SRL au lansat RoPower Nuclear SA, compania de proiect pentru dezvoltarea de reactoare modulare mici în România, pe amplasamentul fostei centrale pe cărbune din Doicești, județul Dâmbovița. RoPower este deținută în cote egale de Nuclearelectrica SA și Nova Power & Gas.

Pe 4 ianuarie 2023, NuScale Power, LLC (NuScale) și RoPower au semnat contractul pentru lucrările de Front-End Engineering and Design (FEED) care constau într-o serie de activitati si studii inițiale de inginerie și proiectare, analize tehnice ale amplasamentului fostei centrale de la Doicești, estimarea calendarului și costurilor specifice proiectului din Romania.

Pe 13 iunie 2023, Nuclearelectrica, NuScale Power, E-INFRA, Nova Power & Gas, Fluor Enterprises și Samsung C&T Corporation au seamnt un Memorandum de Înțelegere pentru a colabora în vederea implementării centralelor modulare mici.

Pe 5 iulie 2023, DS Private Equity (“DSPE”) a semnat Acordul de tip Term sheet cu Nuclearelectrica și Nova Power & Gas, cu intenția de a investi 75 milioane de Euro pentru dezvoltarea studiului FEED.

Creștere fabuloasă cu 218% a cifrei de afaceri și cu 912%, într-un singur an

Nova Power & Gas a înregistrat, anul trecut, o cifră de afaceri de 1,85 miliarde lei, cu o creștere uriașă cu 218% față de 580 milioane lei în 2021 și 297 milioane lei în 2020. De asemenea, profitul a crescut foarte mult, ajungând la 229 milioane lei, față de 2021 când a avut o pierdere de 28,2 milioane lei și profit de 5,9 milioane lei în 2020.

Practic, compania a avut o evoluție spectaculoasă într-un singur an ca furnizor de gaze și energie electrică.

E-Infra, grupul din care face parte Nova Power & Gas, mai deține Electrogrup, Direct One, Wesee şi Netcity. Anul trecut a avut o cifră de afaceri de 21,32 milioane lei, în creștere cu 96% față de 2022, însă un profit mult mai mare: 186 milioane lei, în creștere cu 156%.

Nova Power & Gas, un trecut cu personaje din lumea serviciilor secrete

Până în ianuarie 2015, Nova Power & Gas s-a numit Amgaz Furnizare SRL, potrivit datelor Termene.ro. În trecut, printre administratori s-a numărat și clujeanul Rareș Criste, unul dintre cei considerați "băieții deștepți" din energie. În 2013, firma Energon Power&Gas, controlată de Rareș Criste, a fost implicată într-un scandal uriaș, în dosarul "Mita de la Hidroelectrica", aflat atunci în atenția DNA. Pe scurt, Hidroelectrica urma să livreze o cantitate uriașă de energie (7 milioane MWh, pe o perioada de 4 ani), fiind în joc o mită de 1,4 milioane de euro. Povestea a fost interceptată de procurorii DNA.

HotNews.ro scria în 2013, că Rareș Criste era implicat în afaceri alături de Alin Ardelean, fiul lui Virgil Ardelean, fostul șef al Doi și-un sfert, prin firma Ten Transilvania Energy. Criste a fost asociat în SC Amgaz Furnizare, societate implicată în afaceri cu societatile de stat Romgaz și Distrigaz. Unul dintre partenerii lui Rareș Criste și Alin Ardelean era, în acea perioadă, chiar clujeanul Teofil Mureșan care deținea, prin Electrogrup, controlul la Ten Transilvania Energy.

La înființare, Amgaz Furnizare era controlată de doi americani: Peter Braun, om de afaceri care a fost implicat în vânzarea combinatului Alro Slatina către ruși, și Michael Myron Einik, fost diplomat SUA la București, în anii ’90, în mandatul ambasadorului Alfred Moses, și asociat în consultanță cu foști generali ai serviciilor secrete românești (DGIA și STS), scrie Panorama.ro. În Amgaz mai era implicată și Monica Roșu, fiica lui Horia Roșu, fost consilier al lui Dan Ioan Popescu, controversatul ministru al Energiei din timpul guvernării lui Adrian Năstase.

Care sunt ceilalți investitori

Pe lângă texanii de la Fluor și companiile fraților Mureșan, în proiectul de la Doicești mai sunt implicate:

- Nuclearelectrica, societate românească de stat, care mai deține și centrala nucleară de la Cernavodă

- compania americană NuScale Power, care proiectează și vinde reactoare modulare mici

- sud-coreenii de la Samsung C&T Corporation, companie de construcții și inginerie, parte din grupul mamut Samsung.

În cazul interconectorului HVDC, în afară de grupul E-Infra și americanii de la Fluor, mai sunt implicate:

- Compania națională de transport al energiei electrice - Transelectrica

- Taqa (Abu Dhabi National Energy Company PJSC) este compania națională de utilități din Emiratele Arabe Unite

- Meridiam investitor global și administrator de active, specializat în infrastructura publică și comunitară. Are sediul la Paris și fonduri de investiții în Europa, America de Nord și Africa.

Citește și: