Prosumatorii ar putea putea primi începând de anul viitor vouchere de 25.000 de lei atât pentru achiziția de panouri fotovoltaice, cât și pentru baterii de stocare a acestei energii, printr-un mecanism complementar programului Casa Verde. Ministerul Investițiilor pregătește în această perioadă ghidul solicitantului, iar banii ar urma să vină de la Comisia Europeană, prin mecanismul REPowerEU.

Panourile solare ar putea ajuta România să înlocuiască hidrocarburileFoto: Shutterstock

Odată cu demararea programului Casa Verde, dar și cu creșterea prețului energiei, am asistat în ultima perioadă la o creștere vertiginoasă a numărului de români interesați să devină prosumatori.

Autoritățile, experții, dar și reprezentanții companiilor din sectorul distribuției de energie s-au declarat surprinși de acest val și au recunoscut că au fost luați pe nepregătite.

În plus, unii prosumatori au instalat o capacitate mai mare decât consumul propriu, în ideea de a face o afacere din asta, iar acum s-a ajuns la dezechilibre în rețea.

În acest context, autoritățile analizează acum variante de a reechilibra situația. Una dintre ele este încurajarea oamenilor de a-și instala, pe lângă panouri fotovoltaice, și baterii prin care să stocheze energia pentru a o folosi noaptea, iarna sau în orice moment când nu este posibilă producția de energie din soare.

Înscrierile pentru baterii vor fi online, pe principiul "primul venit, primul servit"

"Deocamdată suntem în pregătirea procesului de implementare cu Comisia Europeană. Suntem în discuții privind tipul de voucher, ne gândim undeva la 25.000 de lei, dar încă așteptăm sugestii din piață", a spus Teodora Preoteasa, secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, săptămâna trecută, într-o conferință organizată de ziarul Bursa.

Potrivit planurilor inițiale, ghidul solicitantului ar urma să fie publicat în cursul lunii octombrie, iar apelul de proiecte, inclusiv contractarea proiectelor, ar urma să aibă loc în perioada ianuarie - mai 2024. Înscrierile vor fi online, similare cu cele de la Casa Verde, pe principiul "primul venit, primul servit".

Aceste vouchere vor putea fi folosite fie pentru montarea de panouri, fie pentru panouri și baterii, fie doar pentru capacități de stocare a energiei, pentru cei care au deja panourile fotovoltaice montate sau planificate.

Bateriile sunt vitale pentru a fi independenți energetic

Andrei Manea, președintele Asociației Române pentru Energia Fotovoltaică, spune că suma de 25.000 de lei este suficientă pentru o baterie care să stocheze energia produsă de un prosumator, având în vedere că pe piață există baterii cu diverse capacități și prețuri.

"Bateriile sunt vitale pentru a avea energie atunci când nu avem producție în panouri, spre exemplu noaptea. Nu mai vorbesc de locurile izolate, unde nu există rețea de electricitate. Acolo nu vom putea instala panouri fără baterii", a arătat el, pentru HotNews.

Potrivit acestuia, interesul oamenilor pentru achiziția de baterii va fi cu siguranță foarte mare: "Este cea mai bună idee pentru a fi independent energetic, să nu mai depinzi de rețea".

Cristina P. este un viitor prosumator. Ea s-a înscris în programul Casa Verde și urmează să încheie un contract cu un un instalator pentru montarea panourilor.

Programul Casa Verde este blocat în instanță momentan, însă, până la rezolvarea problemelor juridice, ea își face în continuare planuri pentru casa pe care o eficientizează energetic într-o comună din județul Sibiu.

Este foarte interesată de achiziția unei baterii de stocare a energiei și spune că se va înscrie negreșit pentru a primi voucherul.

"Din punctul meu de vedere, fără capacitate de stocare, panourile ne pot ajuta doar în timpul verii și în timpul zilei, când poți folosi energia produsă pentru echipamentele care funcționează ziua, precum frigiderul sau calculatorul. Însă vârful de consum este seara, când aprindem luminile, iar atunci bateriile sunt necesare. Vom aplica pentru aceste vouchere cu siguranță", a explicat ea.

Ea și-a planificat ca, pe viitor, să treacă de la utilizarea gazelor la electricitate pentru sistemul de încălzire a casei.

"Dacă am avea capacitate de stocare pentru producția unei instalații fotovoltaice de 5 kW, ne-am putea gândi la înlocuirea parțială sau totală a sistemului de încălzire. Să trecem la încălzirea pe electricitate în locul gazelor. Așa reducem și factura la gaze și atunci da, ai fi eficient energetic", mai spune Cristina.