​OMV Petrom și Turkish Petroleum Pipeline Corporation (BOTAȘ) au semnat un acord prin care compania românească va importa 4 milioane de metri cubi de gaze pe zi din Turcia, în perioada 1 octombrie 2023 - 31 martie 2025.

Conducte de gazeFoto: OMV Petrom

Volumul de gaze adus din Turcia ar echivala cu aproape 10% din consumul intern al României dintr-o zi normală de iarnă (50 de milioane de metri cubi).

Pe an, importurile din Turcia vor însuma aproximativ 1,5 miliarde de metri cubi, potrivit Reuters.

Acordul mai include dezvoltarea cooperării în sectorul tradingului de gaze, precum și în cel al producției, transportului și stocării de energie verde, arată un comunicat al BOTAȘ.

Acesta este ultimul dintr-o serie de acorduri similare între Turcia și țările vecine. În lunile anterioare, BOTAS a încheiat parteneriate cu Grecia, Bulgaria și Ungaria.

Ulterior, OMV Petrom a transmis, într-un comunicat, că principala piață de destinație a gazelor este România.

Franck Neel, membru al directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Gaze și Energie: "Gazele naturale sunt esențiale pentru o tranziție energetică de succes. Prin contractul semnat cu BOTAŞ asigurăm accesul la o nouă sursă de gaze naturale pentru România și contribuim la consolidarea aprovizionării cu energie a țării. În plus, memorandumul va permite diversificarea accesului la GNL al României".

Gazele urmează sa fie livrate în afara Turciei, în punctul Malkoclar/Strandja.

Totodată, cele două companii își vor extinde colaborarea prin intermediul unui memorandum de înțelegere în domeniul GNL, mai spune Petrom.