O „hartă a hărțuirii sexuale în sistemul de învăţământ din România” a fost lansată de Rise Project și include 268 de cazuri de presupuse abuzuri și hărțuiri sexuale în școlile și universitățile din țară, jurnaliștii arătând că majoritatea profesorilor acuzați încă predau.

Sală de clasăFoto: © Chokniti | Dreamstime.com

Baza de date adună sub forma unei hărți interactive cazurile înregistrate în ultimii ani de profesori acuzați că au hărțuit și abuzat sexual elevi sau studenți într-o instituție de învățământ din țară, harta nefiind completă.

În total, au fost înregistrate 268 de cazuri, dintre care 45 au trecut prin instanță în perioada 2017-2022, iar 25 de profesori au fost condamnați. Alte 58 de cazuri nu au ajuns în instanță, în schimb au fost documentate și publicate în presă.

Din numărul total de cazuri raportate, 165 sunt colectate din mărturiile persoanelor care au completat formularul pus la dispoziție pe site-ul riseproject.ro, jurnaliștii precizând că aceste cazuri nu au fost verificate independent, ci constau doar în mărturiile celor care au completat formularul..

Majoritatea profesorilor care au fost trecuți în „Harta hărțuirii sexuale în sistemul de învățământ din România” încă predau, mulți chiar în școlile unde ar fi comis abuzurile.

Cele mai multe cazuri au fost raportate în Bucureşti (70), urmat de judeţele Cluj, Iaşi, Maramureş şi Galaţi, cu 11-12 cazuri fiecare, conform Rise Project.

Cea mai tânără victimă avea doar 7 ani, în timp ce vârstele profesorilor reclamaţi variază între 21 şi 80 de ani. În ceea ce priveşte materiile predate de aceştia, cei mai mulţi abuzatori predau Educaţie Fizică (42), urmat de Matematică (23) şi Istorie (12).

De cele mai multe ori abuzatorii au fost bărbaţi, iar victimele au fost fete şi femei, însă au existat şi cazuri în care victimele au fost băieţi şi bărbaţi şi un singur caz în care abuzul a fost comis de o femeie. Abuzurile s-au întâmplat atât online, cât şi în realitate în casa profesorului, în sala de clasă, în unitatea de învăţământ sau în maşina cadrului didactic. (Foto: Dreamstime.com)