Elevii care participă la loturile olimpice internaționale nu vor mai beneficia de bursă de excelență olimpică II, conform metodologiei de acordare a burselor publicate în Monitorul Oficial de către Ministerul Educației. Consiliul Național al Elevilor (CNE) atrage atenția că modificarea a avut loc cu „ușile închise” și că varianta pusă în consultare publică avea alte criterii față de metodologia publicată.

EleviFoto: freepik.com

Ministerul Educației a anunțat marți că a transmis spre publicare în Monitorul Oficial criteriile de acordare a burselor.

CNE susține că „mecanismele actuale de acordare a burselor școlare sunt unele cu adevărat echitabile, fiind rezultatul a multor ore de lobby și advocacy”, dar că s-au făcut și „nedreptăți” „în spatele ușilor închise”.

  • „Însă, nu putem închide ochii cu privire la nedreptățile făcute cu ușile închise care ajung să creeze sentimente reale de neîncredere ale elevilor în sistemul de învățământ.


  • Consiliul Național al Elevilor condamnă ferm decizia de a elimina elevii participanți la loturile olimpice internaționale de pe lista beneficiarilor bursei de excelență olimpică II și includerea acestora pe lista beneficiarilor bursei de merit”, se arată într-un comunicat de presă transmis de CNE.

Decizia a apărut „peste noapte”

Reprezentanții elevilor punctează că în proiectul de metodologie pus în dezbatere publică și elevii participanți la loturile olimpice internaționale puteau beneficia de bursă de excelență olimpică.

  • „În proiectul de metodologie prezentat atât în cadrul CNFÎP, cât și în cadrul Comisiei de Dialog Social, elevii participanți la loturile olimpice restrânse erau menționați ca beneficiari ai bursei de excelență olimpică II, decizia de a îi integra la bursa de merit apărând peste noapte, fără o consultare în prealabil cu partenerii de dialog de social. Modificarea a apărut ulterior primirii avizului favorabil în cadrul CDS.

  • În plus, majoritatea dintre acești elevi s-au calificat la etapa națională a olimpiadelor pe baza rezultatelor de la fazele județene. Astfel, aproape toți ar beneficia deja de bursă de merit pentru premiile I, II sau III la etapele județene ale olimpiadelor școlare”, explică cei de la CNE.

Drept urmare, elevii participanți la loturile olimpice internaționale „nu vor avea niciun alt beneficiu”.

  • „Așadar, acești elevi nu vor avea niciun alt beneficiu dacă fac parte din lotul internațional restrâns și nu vor fi remunerați corespunzător pentru eforturile depuse. De fapt, ei nu vor avea nimic de câștigat, fiind deja beneficiari ai bursei de merit și introducerea lor în metodologie nu va aduce nicio finalitate pentru ei.

  • Principial, nu putem compara nici distincțiile obținute la nivel național cu cele de la nivel județean și școlar prin procentul de 30%, incluzând toate aceste rezultate în criteriile pentru bursa de merit.

  • Este imperios să promovăm implicarea în aprofundarea materiilor pe care elevii le studiază cu plăcere și să răsplătim adecvat toate eforturile depuse de către aceștia”, se arată în comunicatul de presă.

Președinta CNE: „Suntem departe de a pune elevii pe primul loc”

Președinta CNE, Miruna Croitoru, susține că, prin această modificare, se demonstrează clar că elevii nu sunt puși pe primul loc.

„Cu toții simțisem că am ajuns la o victorie de etapă cu privire la capitolul burse școlare, însă schimbările de felul acesta ne arată că suntem departe de a pune elevii pe primul loc. Această modificare îi exclude, practic, de pe lista de beneficiari ai oricărui tip de bursă, ei primind deja bursă de merit pe baza rezultatelor obținute la fazele județene ale acestor olimpiade”, a declarat Miruna Croitoru, conform comunicatului de presă.

Ce tipuri de burse sunt în anul școlar 2023-2024

În anul școlar 2023-2024 elevii pot beneficia de următoare tipuri de burse:

  • bursă de excelenţă olimpică I - între 750 și 3.000 de lei pe lună;

  • bursă de excelenţă olimpică II - 700 de lei pe lună;

  • bursă de merit - 450 de lei pe lună;

  • bursă socială - 300 de lei pe lună;

  • bursă tehnologică - 300 de lei pe lună;

  • bursă pentru mame minore - 700 de lei pe lună.

Bursa de excelență olimpică I se oferă elevilor care obțin premiile I, II, III sau mențiune la olimpiade școlare internaționale și/sau la campionatele sportive școlare internaționale recunoscute de Ministerul Educației și la Jocurile Olimpice în parteneriat cu Comitetul Olimpic și Sportiv Român.

Bursa de excelență olimpică II se va mai acorda doar acelor elevi care obțin distincții, respectiv premiile I, II și III la etapele naționale ale olimpiadelor școlare organizate și finanțate de Ministerul Educației.

Bursă de merit urmează să primească toți acei elevi cu media mai mare de 9,50 și primii 30% în ordinea mediilor din fiecare clasă, iar bursă socială toți elevii care au unul sau ambii părinți decedați sau elevii care provin din familii monoparentale vor primi acest tip de bursă, care este în valoare de 300 de lei pe lună.

Pentru lunile septembrie și octombrie, bursele vor fi plătite în 15 noiembrie.

Citește și: