Premierul Marcel Ciolacu a susținut luni la deschiderea anului școlar că este o problemă cu drogurile în școli și statul trebuie să acționeze drastic, dar că nu ar trebui să fie testați toți copiii pentru a prinde dealerii care vând drogurile. „Să devină așa o isterie națională în care să luăm copiii cu arcanul și îi testăm mi se pare o abordare deplasată și nu va fi cu efectul scontat”, a spus Ciolacu.

Marcel CiolacuFoto: Inquam Photos / George Călin

El a mai spus că se pot faceodificări legislative astfel încât părinții să poată cere testarea sau ca tinerii între 16 și 18 ani depistați pozitiv „să nu aibă voie să-și ia permisul de la 18 ani”.

Ciolacu: Nu trebuie să testăm toți copiii din România ca să prindem dealerii care vând droguri

Premierul Marcel Ciolacu a vorbit luni, la deschidrea anului școlar 2023-2024 la Colegiul Tehnic Anghel Saligny din București, despre problema drogurilor în școli, aceasta fiind și prima întrebare pe care i-ar fi adresat-o părinții.

Ciolacu a admis că este o problemă cu drogurile și că statul trebuie să ia măsuri mult mai drastice.

  • „Statul e dator să acționeze mult mai drastic și mult mai coordonat. Nu trebuie să testăm toți copiii din România să putem prinde dealerii care vând drogurile. Cred că aici trebuie să acționăm.
  • Cu adevărat dacă conducerea unui liceu consideră că un anumit copil trebuie testat el fiind minor se coordonează cu părinții cum este normal și se face acest test. Dar să devină așa o isterie națională în care să luăm copiii cu arcanul și îi testăm mi se pare o abordare deplasată și nu va fi cu efectul scontat.”, a declarat premierul.

Dacă un părinte dorește să-i fie testat copilul, acest lucru să se facă pe cheltuiala statului

Ciolacu a spus că nu crede în testări în masă, dar că statul pregătește modificări legislative.

„Este o problemă cu drogurile. Există o coordornare și cu ministrul Justiției și cu ministrul de Interne, am văzut de dimineață și anunțul președintelui României de a intra cu anumite măsuri în CSAT. Se vor lua măsuri drastice.

Nu cred în testări în masă. Este ceva care depășește...dar am zis că venim cu modificări legislative astfel încât dacă un părinte dorește să fie testat copilul său, acesta lucru să se facă pe cheltuiala statului. Vor fi și modificări cum sunt cu permisele de conducere.. o perioadă în care nu mai ai voie dacă vei fi găsit.

Poate găsim și la tinerii între 16 și 18 ani dacă sunt depistați la anumite testări pozitiv în ceea ce privește drogurile să nu aibă voie să-și ia permisul de la 18 ani, poate se gândesc de 2 ori când vor să experimenteze acest lucru.”, a mai declarat Ciolacu.

Tema consumului de droguri în rândul tinerilor va fi discutată în următoarea ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), a declarat președintele Klaus Iohannis, care în prima zi a noului an școlar a mers, alături de ministrul Educației, Ligia Deca, la o școală din sectorul 1 al Capitalei.