Cadrele didactice din județul Suceava vor rămâne în grevă, la cererea acestora, și vor continua protestele în stradă pe parcursul întregii săptămâni, a anunțat preşedintele Alianţei Sindicatelor din Învăţământ (ASÎ) Suceava, Giani Leonte. Reamintim că liderii celor două mari federații sindicale au anunțat luni că protestul a fost suspendat la nivel național, ei subliniind că aceasta este decizia liderilor județeni. „Cu siguranță mai sunt nemulțumiți, oameni care consideră că am trădat, nu am trădat cu absolut nimic”, a declarat liderul FSLI, Simion Hăncescu.

Protest al dascalilorFoto: Hotnews / Adrian Vasilache
  • „Colegii au spus că vor să rămână (n.r. - în grevă). Mesajul cu care s-a plecat de la mitingul de azi este că greva continuă”, a spus Giani Leonte, conform Agerpres.

El a mai afirmat că liderii federaţiilor au anunţat că greva este suspendată deoarece rata de participare a scăzut la nivel naţional.

Leonte a precizat că la Suceava rata de participare pe unităţi şcolare de 83%, cu o participare de 50%, iar în cursul zilei de marţi urmează să se constate dacă rata de participare la grevă va mai fi de peste 50% în judeţ.

Peste 1.500 de angajaţi din şcolile sucevene au protestat şi luni în centrul municipiului Suceava şi au scandat: „Ne-aţi trădat”, „Ne-aţi dezamăgit” sau „Ne-aţi minţit”, după ce liderii federațiilor sindicale au anunţat că greva a fost suspendată.

„Nu am trădat cu absolut nimic”

Liderii FSLI și Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Simion Hăncescu și Marius Nistor au spus, în conferința de presă de luni în care au anunțat suspendarea grevei declanșate în 22 mai, că decizia a fost luată după ce au primit mandat de la liderii din teritoriu.

Liderii judeţeni ai sindicatelor din educaţie şi-au mandatat reprezentanţii să suspende greva cu 51 de voturi pentru, din 57, a spus preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu.

  • „Mai sunt şi nemulţumiţi - şi ştim foarte bine acest lucru, dar n-are sens să ascundem procentul foarte mare al celor care au spus că intră la clasă, dacă aceste lucruri se rezolvă, cele pe care vi le-am prezentat.
  • Ăsta este adevărul, a fost un vot al liderilor judeţeni care ne-au mandatat să suspendăm greva. Mă refer acum la lideri. Din 57 de lideri, 51 au fost pentru suspendare, deci este procentul majoritar (...)
  • Cu siguranță mai sunt nemulțumiți, oameni care consideră că am trădat, nu am trădat cu absolut nimic”, a afirmat Hăncescu.

La rândul său, Marius Nistor a spus că din 49 de organizaţii din cadrul Federației „Spiru Haret”, doar 3 „s-au abţinut” la acordarea unui mandat pentru suspendarea grevei.