​​Facultatea de Filosofie a Universității din București a lansat o campanie de admitere inedită în peisajul universitar românesc. Profesori și studenți ai facultății explică publicului, în scurte clipuri video, la ce este bună filosofia. “Libertatea, chiar și în democrație, are nevoie în continuare de oameni pregătiți să lupte pentru ea”, explică Dorina Pătrunsu, profesoară de Libertate și mentalități, în cel mai viral clip de până acum al acestei campanii. “Învață să gândești ca să te răzvrătești!”, “Învață libertatea de a alege!”, “Creează-ți propriul drum” sunt câteva dintre titlurile mesajelor video publicate de facultate.

Campanie de admitere la FilosofieFoto: Colaj / Sursa foto: Facebook
  • Cui i-a venit ideea campaniei de la Filosofie, cine urmează în clipurile facultății și cine se ocupă de realizarea materialelor - ne-a spus pe larg Constantin Vica, profesor de etică în tehnologia informației

Înscrierile la Facultatea de Filosofie a Universității din București au loc între 9 și 22 iulie 2018. Pentru a atrage cât mai mulți studenți, instituția de învățământ superior a demarat o campanie de promovare a studiilor pe care le organizează, campanie în care mesajele sunt transmise chiar de profesori și studenți ai facultății.

De ce să optăm pentru Filosofie? Pentru că libertatea, chiar și în democrație, are nevoie în continuare de oameni pregătiți să lupte pentru ea. (…) Să trăiești într-o societate liberă nu presupune să îți spună cineva cum să fii, ce să fii, ci ar trebui să ți se îngăduie chiar să fii nefericit. De aceea, nesupunerea civilă e un indicator al libertății. Care e morala? Morala nu e să ne răzvrătim. Morala e să gândim. Costă mai puțin!” - transmite în unul dintre cele mai “prizate” clipuri video profesoara Dorina Pătrunsu, care predă Doctrine politice, Libertate și mentalități ori Filosofie politică şi socială.

Până acum, Facultatea a publicat pe pagina sa de Facebook mesajele video a șase profesori și studenți. Constantin Vica, profesor de etică în tehnologia informației și protagonist al celui mai recent clip din această serie, a explicat pentru HotNews.ro cum s-a născut această campanie, care sunt obiectivul și efectul așteptat.

Citește mai jos răspunsurile acordate de Constantin Vica la întrebările HotNews.ro, transmise via e-mail:

Constantin Vica

Constantin Vica

Foto: Facebook

Rep: Cui îi aparține ideea lansării acestei campanii video de admitere la Facultatea de Filosofie? În ce context ați ajuns la forma campaniei pe care o vedem zilele astea pe Facebook?

Constantin Vica:Ideea a plecat de la decanul Facultății, profesorul Romulus Brâncoveanu, care a urmărit în ultima vreme diverse campanii de promovare ale universităților europene și a zis „Cred că putem și noi”. De aici intră în joc norocul și dragostea. Am avut noroc cu studenții și profesorii care au vrut să dezvăluie puțin din ce înseamnă dragostea de înțelepciune, mai ales într-un secol al Inteligenței Artificiale. După cum se vede și-n intervențiile lor, nu există un singur, unic mesaj - ar fi fost greu să alegem Mesajul din 2500 de ani de filosofie -, ci o invitație, un îndemn la a construi împreună viitorul filosofiei și, de ce nu, filosofia viitorului. Apărem în aceste clipuri exact așa cum suntem în timpul orelor de curs și seminar, la dezbateri și conferințe. Nici măcar nu ne-am pregătit „pentru cameră”, o trusă de machiaj n-a fost deschisă, o repetiție nu s-a făcut ca „să dăm bine”. Cei din clipuri au avut timp să se gândească la ce vor să transmită, dar nu s-au memorat și declamat discursuri.

Rep: Până acum, care este clipul de pe urma căruia ați primit cel mai important feed-back? De ce, cum vă explicați?

Constantin Vica:Am zice că este clipul colegei noastre, Dorina Pătrunsu, care a stârnit, pe bună dreptate, un val de simpatie. Are și de ce: nu dă o rețetă, nu dă sfaturi, ci te provoacă să gândești rolul tău în polis, în cetate. Abia apoi să acționezi.

Fiecare clip a avut parte de reacții foarte bune tocmai pentru că a existat o pluralitate de perspective. Gheorghe Ștefanov a reușit într-un minut să explice clar și pe înțelesul (aproape) oricui ce înseamnă a face filosofie, cum se face, cum se construiește din concepte.

Laurențiu Staicu privește spre rolul filosofiei ca hartă de orientare în lume, ca formă necesară de consiliere de viață.

Cristian Iftode observă că filosofia are astăzi poziția unei intersecții și rolul unui mediator între culturi și lumi diferite - de aceea studenții care o aleg sunt foarte mobili.

Cel mai tranșant a fost un student, Robert Chiș-Ciure: social media, opiumul acestui deceniu, nu-ți pot oferi răspunsurile pe care le cauți. Le vei găsi doar cu mintea ta, prin antrenamentul gândirii critice.

Rep: Până acum, apelul profesoarei Dorina Pătrunsu pare să aibă cea mai mare răspândire în online. Un mesaj referitor la nevoia de oameni pregătiți care să lupte pentru libertate. Mesajul are legătură cu mișcările civice din ultimul an, cu ieșirile în stradă împotriva modificărilor operate de PSD-ALDE la legile justiției?

Constantin Vica: Nu, mesajul este unul care aduce în centru filosofia politică, nu criza politică de azi. Este o reflecție, densă și sensibilă, despre libertate și reguli, despre nesupunerea civilă și dreptul de a fi chiar nefericit într-o societate democratică care presupune egalitatea în drepturi. Angajamentul filosofiei față de democrație nu este unul militant, ci constă într-o activitate de filtrare, rafinare, abstractizare pentru conceptualizare și deliberare; cu alte cuvinte, cea și cel care practică filosofia politică oferă întrebări, idei, concepte, distincții, instrumente analitice, chei de interpretare etc. ca să înțelegem mai bine existența noastră socială și politică, să ne putem întemeia opiniile și acțiunile politice împreună. Desigur, aceasta nu elimină opțiunile personale ale filosoafei sau filosofului, activismul lor.

Rep: Care este efectul pe care vă așteptați să îl producă acest mesaj?

Constantin Vica: Adesea un clip de prezentare al unei universități sau facultăți începe cu un plan de ansamblu sau unul general, o filmare cu drona, pe fundal se aude o muzică tare și prea ritmată, apoi apar săli de clasă, amfiteatre, biblioteci - toate strălucind de aparatură nouă sau de cărți vechi -, apoi două-trei cadre cu niște persoane mergând și cam atât. Noi n-am vrut să facem o eroare categorială, după cum o numește Gilbert Ryle, confundând facultatea cu clădirea facultății și am ales să arătăm de ce, cum și pentru ce merită să încerci Filosofia. Deocamdată, doar oamenii fac filosofie, de aceea am ales oameni cu chipuri, voci și argumente. Efectul așteptat? Să întâlnim, în urma înscrierii în programele de licență sau master, cât mai mulți oameni dornici de acest joc intelectual practic, oameni cu chipuri, voci și argumente. Nu le putem garanta neapărat un loc de muncă (dar cine ar mai putea astăzi?), dar îi asigurăm, după ultima statistică a Universității din București, că există o șansă să fie printre cei 46% dintre studenții filosofi imediat angajați la finalizarea studiilor :) Și, conform aceleiași statistici, vor fi cei mai mulțumiți studenți de relația cu profesorii lor și modul de predare sau evaluare. Poate împreună vom duce România de pe poziția 52 măcar pe 51 în topul mondial al fericirii. O temă la fel de veche ca filosofia.

Rep: Clipurile video sunt realizate in house, de către Facultate, ați apelat la o agenție sau cine le realizează?

Constantin Vica:Corina Stavilă, regizoare de film și editoare de montaj, acum studentă la master a Facultății de Filosofie, a realizat clipurile. Ea a mobilizat o echipă întreagă, formată din Silviu Stavilă (director de imagine), Andrei Stoian (sunet), Mihai Bogos, Ioana Păcurețu și Alexandru Dragomir. Muzica din clipuri ne-a fost oferită de Andrei Dinescu, de exemplu la clipul cu Cristian Iftode se poate auzi melodia „Babadag” a formației Steaua de Mare.

Fără Corina nu am fi reușit nimic. Ea a avut viziunea clipurilor, conceptul lor, ea a ales spațiile astfel încât să ne simțit natural în fața camerei. O săptămână a tot măsurat și analizat lumina, a gândit cadrele, a privit înregistrări mai vechi, s-a documentat, a discutat cu noi. Am filmat într-o singură zi, nu pentru că ne-am pricepe noi, studenții și profesorii, ci pentru că echipa de producție a fost perfectă. Apoi a urmat montajul, unde se vede iar măiestria Corinei.

Rep: Vor mai aparea astfel de clipuri? Care este perioada pe care se intinde campania si cu ce temporizare: cate video-uri pe zi?

Constantin Vica: Campania se întinde pe două săptămâni, înaintea perioadei de admitere, care are loc între 9 și 22 iulie. Sunt opt clipuri, în a doua săptămână vor fi postate câte unul pe zi, de luni până vineri. Ne-am sfătuit cu profesioniști ai comunicării și am primit atâtea idei despre când și cum să postăm online, în ce ritm, încât i-am ascultat pe toți și astfel am găsit mai multe ritmuri potrivite.

Rep: Cine sunt cei care vor mai apărea?

Constantin Vica:Miercuri și joi transmitem mesajele a doi călători în timp, Emilian Mihailov și Constantin Vică, dintre care unul nu s-a întors încă.Vineri vom încheia printr-un răspuns mai amplu, colectiv, dat întrebării „De ce să alegi filosofia?” de către studenții Anda Zahiu, Cristina Cristea, Maria-Cristina Boțe și Gruia Rădulescu.