Recent încheiatul concurs de arhitectură „Imagine Dumbrava Vlăsiei. Un aer liber” a adus cu sine nu doar o manifestare a excelenței în arhitectura contemporană românească. A demonstrat - într-o multitudine de nuanțe - cât de important e să fii exigent cu sine, să proiectezi exigență în jur și să-i determini, astfel, pe cei care interacționează cu tine să fie mai buni și să dea ce au mai bun.

Locuirea la superlativ – o perspectivă prin prisma concursului „Imagine Dumbrava Vlăsiei. Un aer liber” (dar bine filtrat)Foto: Dumbrava Vlăsiei

A demonstrat-o, în primul rând, proiectul câștigător al concursului – „Floating Elements”, creat de cabinetul arhiDOT Design. E un pavilion de inspirație niponă, trecut printr-un filtru „vintage” nord- american – care va fi construit în parcul rezidențial Dumbrava Vlăsiei. Acesta va fi folosit de locuitorii din Dumbravă ca centru comunitar, pentru întâlniri, mici petreceri, evenimente culturale și socializare - o zonă de recreere discretă, liniștită, exclusivă.

Au demonstrat-o și cele 10 proiecte finaliste din concurs – 10 viziuni despre ce poate însemna viața împreună, într-o comunitate cu așteptări înalte, cum e cea din Dumbravă. Oricare dintre acestea nu numai că ar fi fost o alegere cel puțin potrivită nevoilor din Dumbravă, dar fiecare poate crește calitatea vieții în comunitatea în care ar fi implementată.

Mai multe despre „Floating Elements”, cadrul de inspirație și contextul de execuție , într-un interviu acordat jurnalistului Vlad Petreanu de echipa arhiDOT Design, condusă de arhitecții Daniela și Vlad Boștină.

Amintim că în concursul „Imagine Dumbrava Vlăsiei. Un aer liber”, arhitecții au fost provocați să imagineze, înțelegând specificul locului și locuitorilor, un centru comunitar destinat diverselor instanțe de socializare ale acestora, sub forma unui pavilion demontabil.

Calitatea excepțională a concursului „Imagine Dumbrava Vlăsiei. Un aer liber” reflectă aspirația pentru o altfel de lume în tot ce înseamnă Dumbrava Vlăsiei – cadrul natural al parcului rezidențial, designul și funcționalitatea caselor deja construite, condițiile pentru o locuire la cele mai înalte standarde și, poate cel mai important, calitatea comunității în formare și dezvoltare din Dumbravă. Este și motivul pentru care „Imagine Dumbrava Vlăsiei. Un aer liber” nu va fi, cu siguranță, ultimul concurs de arhitectură lansat de această comunitate în plină formare din nordul Capitalei.

​Articol susținut de Dumbrava Vlăsiei