Primele sapte spitale transformate in camine de batrani, din cele 67 desfiintate, ar fi trebuit sa primeasca, incepand de vineri, primii beneficiari, insa doar cinci dintre ele au reusit sa respecte termenele stabilite, a declarat, vineri, secretarul de stat din Ministeru Muncii Nicolae Ivaschescu, potrivit Mediafax.

Cele doua unitati care au primit finantare si nu au reusit sa finalizeze lucrarile sunt in judetul Teleorman, unde reprezentatii Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS) au mers, vineri, sa atraga atentia ca pot pierde finantarea.

Secretarul de stat Nicolae Ivaschescu a precizat ca sunt sapte unitati sanitare care au solicitat finantare de la 1 aprilie si care vineri ar fi trebuit sa primeasca beneficiarii.

"Incepand de astazi, in mod normal, toate aceste unitati ar fi trebuit sa aiba persoane varstnice in ingrijire si sa primeasca sumele de bani in continuare, in functie de numarul de beneficiari. Dupa cum vedeti, la Teleorman, cele doua unitati, Furculesti si Cervenia, nu respecta aceste standarde. Abia au inceput lucrarile. In ambele locatii abia au fost licitatiile incheiate si au inceput lucrarile. Ei beneficiaza acum de o perioada de 60 de zile, pana la 1 septembrie, cand mai pot sa lucreze si sa speram ca termina. Pe aceasta perioada nu mai beneficiaza de bani de la bugetul de stat pentru plata angajatilor si pentru utilitati", a declarat Nicolae Ivaschescu.

Potrivit acestuia, de la 1 septembrie se vor da sumele de bani in functie de numarul de beneficiari, pentru fiecare persoana ingrijita intr-un astfel de centru fiind alocata suma de 1.416 lei.

"Liste in asteptare si solicitari sunt. La Furculesti sunt 40 de solicitari, la Cervenia 53, deci peste numarul de locuri. Guvernul a alocat acesti bani, in total 200 de miliaone de lei pentru cele 67 de unitati sanitare si pana la 31 decembrie 2013. Dupa cum vedeti, Guvernul a alocat banii, dar e greu si de cheltuit si de respectat termenele. Ne pare foarte rau pentru ca, incepand de astazi, un numar de batrani ar fi putut beneficia de conditiile oferite intr-un astfel de centru", a mai spus Ivaschescu.

La Cervenia, desi nu erau finalizate lucrarile, existau cativa beneficiari, secretarul de stat precizand ca acestia nu aveau ce cauta acolo.

Directorii celor doua unitati sanitare s-au plans de procedura greoaie privind achizitiile publice. Ivaschescu a precizat insa ca mediatizarea acestui program a inceput inca din februarie, iar daca procedurile ar fi fost demarate inca de atunci nu s-ar fi ajuns in situatia actuala.

"Din cele sapte unitati sanitare care au depus pe 1 aprilie, acestea doua sunt mai intarziate, celelalte cinci pot primi beneficiarii. Cele cinci unitati sunt in judetele Buzau, Caras-Severin, Neamt, Salaj. Mai avem doua solicitari, Alba si Botosani, care au inceput putin mai tarziu si termenul de 90 de zile expira pe 5 august", a mai spus secretarul de stat.

Ivaschescu a adaugat ca s-a deplasat in judetul Teleorman pentru a atrage atentia ca pe 1 septembrie celor doua unitati li se va rezilia contractul si nu vor mai beneficia de acest program.

"Se vor pierde banii platiti pe cele trei luni de zile, pentru plata angajatilor si a utilitatilor. La Cervenia avem in prima luna 63.000 de lei, in a doua 53.000 de lei, iar la Furculesti 46.000 de lei in ambele luni. Acum se deconteaza a treia luna", a spus Ivaschescu.

Referitor la celelalte 60 de unitati, Ivaschescu a precizat ca la Ministerul Muncii mai sunt depuse13 solicitari.

"Ne-am dori foarte mult ca toate cele 67 de unitati sa faca solicitare si sa poata fi transformate. Noi nu vrem sa pierdem aceste sume de bani, de aceea si venim pe teren si atragem atentia ca este foarte important sa finalizeze si sa nu aruncam banii pe fereastra. Cele doua unitati din Teleorman mai au o perioada de gratie de 60 de zile", a mai spus demnitarul.

Intrebat cine va raspunde in cazul in care lucrarile nu vor fi finalizate pana la 1 septembrie, secretarul de stat a declarat ca unitatile nu sunt in subordinea MMFPS, ci a consiliilor judetene, care ar trebui sa se implice mai mult ca acesti bani sa nu fie aruncati degeaba.

"Fostele spitale care pierd finantarea de la Ministerul Muncii nu vor mai putea beneficia de bani de la Guvern, dar vor putea sa functioneze daca consiliul local va finanta toate cheltuielile", a mai spus secretarul de stat.

In prezent sunt 132 de camine pentru batrani, dintre care 78 de stat si 54 private, cu 1.818 beneficiari, potrivit Ministerului Muncii.

"Caminele publice sunt extrem de aglomerate si pot gazdui doar 5.323 de varstnici. Prin grabirea lucrarilor, 4.800 de batrani care acum dorm pe strazi ori nu se pot hrani si ingriji singuri, pot primi un adapost", a precizat MMFP.

Din 1 aprilie, 67 de spitale au fost inchise, Ministerul Sanatatii propunand reorganizarea lor in camine de batrani. Angajatii din aceste unitati sanitare au fost redistributi in alte spitale sau au putut opta sa ramana in unitatile reprofilate.