Memoria este dulapiorul cu informatii pe care il caram permanent cu noi si ne ajuta sa ne descurcam in viata de zi cu zi. Odata cu trecerea anilor insa, memoria incepe sa slabeasca, ne amintim greu nume, numere de telefon sau adrese familiare. Expertii spun ca nu e nimic anormal in asta si ne sugereaza o serie de metode care ne ajuta sa ne pastram memoria in forma, pentru cat mai mult timp.

Antrenament mentalFoto: PhotoExpress

Miscarea fizica

Cand vine vorba de mentinerea in forma a memoriei, miscarea fizica este metoda cea mai des recomandata. Expertii nu pot explica cu exactitate modul in care exercitiul fizic ajuta memoria, insa dau cateva indicii. In primul rand, miscarea reduce stresul, care este unul din principalii inamici ai memoriei. De asemenea, imbunatateste calitatea somnului si ajuta sistemul circulator.

“In general, ce e bun pentru inima e bun si pentru creier”, sustine dr. Gary Small, director al UCLA Center for Aging, citat de Webmd.

Studii efectuate pe persoanele care au depus efort fizic la virste cuprinse între 20 si 60 de ani arata ca riscul de aparitie a bolii Alzheimer la varste mai înaintate este mult redus. Un studiu britanic efectuat pe adulti sanatosi, cu virste cuprinse intre 60 si 75 de ani, a constatat ca activitatile mentale implicate in controlul executiv – monitorizarea, inventarierea, planificarea, inhibitia si memoria – au fost ameliorate la grupul care urma exercitii aerobice.

O varietate de fructe

Specialistii sustin ca dieta noastra ar trebui sa contina o varietate de fructe si legume, de la verdeturi la rosii si fructe de padure. Desi nu exista un “fruct magic” pentru creier, antioxidantii, pe care ii gasim in majoritatea fructelor si legumelor, ajuta la contracararea efectelor negative ale radicalilor liberi la nivel celular.

Radicalii liberi sunt molecule instabile care afecteza celulele din organism, proteinele si chiar ADN-ul.

Antrenamentul mental

Creierul trebuie sa fie antrenat permanent, pentru a face fata provocarilor cotidiene. Studiile au aratat ca si creierul are nevoie de exercitii la fel de mult ca si muschii, de exemplu. Antrenamentele pentru creier nu sunt numai necesare, dar de cele mai multe ori sunt si placute. Iata cateva exemple:

  • cititul regulat;
  • jocurile logice, precum sudoku, sau rebus;
  • jocurile video create in scopul antrenarii memoriei si stimularii creativitatii;
  • invatarea limbilor straine.

Somnul

Somnul este un element extrem de important pentru performanta cognitiva si in special pentru memorie. O persoana adulta trebuie sa doarma aproximativ opt ore pe noapte. Astfel, nivelul hormonilor stresului din organism scade si intregul corp se reface si se relaxeaza. Memoria se bazeaza pe o serie de conexiuni nervoase, care se refac si se intaresc in timpul somnului.

Vinul rosu

Unele studii sugereaza ca vinul rosu este benefic inimii, implicit si creierului. Inca nu este foarte bine cunoscut mecanismul, insa cercetatorii sunt de parere ca responsabil pentru efectele pozitive ale vinului rosu este resveratrolul, un compus prezent in cantitati mari in coaja strugurilor negri si un ingredient al multor produse naturiste destinate tratarii unor boli de sange, inima sau ficat. Conform wikipedia.org, resveratrolul se mai gaseste si in alune sau afine, insa in cantitati mult mai mici decat in struguri.

Fiecare actiune, la momentul potrivit

Vi s-a intamplat sa nu retineti numele persoanei pe care ati cunoscut-o cu numai cateva minute in urma sau sa uitati indicatiile care v-ar putea ghida catre adresa cautata? De cele mai multe ori de vina e lipsa de atentie, si asta se intampla pentru ca facem mai multe lucruri in acelasi timp. Pe masura ce creierul imbatraneste, ne e din ce in ce mai greu sa facem asta.

Organizati-va timpul astfel incat sa va puteti ocupa de fiecare actiune separat. Poate va ganditi ca dureaza mai mult, dar astfel oferiti ocazia creierului sa codifice informatiile pe care le acumuleaza si sa le depoziteze.

Daca totusi constatati ca memoria va face probleme sau ca se deterioreaza, consultati un medic. Acesta va va recomanda o serie de analize care pot determina cauzele pierderilor de memorie si va poate recomanda tratamentul adecvat.

Citeste tot articolul si comenteaza pe MedLive.ro.

Cititi si Lipsa somnului poate afecta gandirea, eficienta la locul de munca si starea de spirit