Creierul are capacitatea naturala de a distorsiona imaginea pe care o avem asupra propriului corp. Aceasta descoperire ar putea explica unele tulburari de alimentatie, precum anorexia. Oamenii de stiinta de la University College London au descoperit ca oamenii tind sa creada ca au palmele mai late si degetele mai scurte decat sunt in realitate, informeaza BBC News.

In ochii nostriFoto: MorgueFile.com

Ei sunt de parere ca aceasta confuzie ar putea sa fie generata de modul in care creierul primeste informatii de la diferite parti ale corpului. Distorsiunile de perceptie pot fi mai accentuate la unele persoane, care ar putea dezvolta probleme legate de imaginea de sine.

“Aceste descoperiri ar putea fi relevante pentru tulburarile psihiatrice care implica imaginea despre propriul corp, precum anorexia nervoasa”, sustine Matthew Longo, coordonatorul studiului. Numeroase persoane care sufera de anorexie se vad pe sine mai grase decat sunt in realitate.

Cei 18 voluntari care au participat la experiment au fost rugati sa isi puna mana sub o suprafata opaca si sa evalueze pozitia in care se afla degetele si incheieturile. Rezultatele au aratat ca voluntarii au estimat ca mainile sunt cu aproape doua treimi mai late si o treime mai scurte decat sunt in realitate.

Cercetatorii sunt de parere ca distorsiunile de perceptie se petrec la nivel subconstient si implica abilitatea cunoscuta sub numele de “simtul pozitiei”, cu ajutorul careia creierul constientizeaza pozitia partilor corpului in spatiu, chiar daca ochii sunt inchisi.

“Bineinteles ca stim cum arata mana noastra arata in realitate, iar participantii la studiu au fost foarte exacti cand au fost rugati sa aleaga fotografia propriei maini dintr-un set care continea imagini cu maini distorsionate. Este deci clar ca, in acelasi mod, avem si o imagine constienta a propriului corp, insa aceasta imagine nu pare sa fie folosita de creier atunci cand este implicat simtul pozitiei”.

“Stim ca una din caracteristicile anorexiei este imaginea distorsioanta a propriului corp”, spune Susan Ringwood, director executiv al organizatiei caritabile Beat, care se ocupa de persoanele cu tulburari de alimentatie. “Persoanele cu aceasta afectiune pot sa creada cu adevarat ca sunt extrem de grase, chiar daca in realitate greutatea lor e periculos de mica. Ele sunt capabile sa descrie destul de exact corpul altor persoane care au dimensiuni similare cu ale lor, dar chiar si asa, nu sunt in stare sa isi autoevalueze propria forma si greutate”.

“Studiul poate dezlusi intr-o oarecare masura mecanismul care face acest lucru posibil. Pentru persoanele care sufera de tulburari de alimentatie poate fi foarte motivant sa stie ca exista o explicatie biologica pentru experientele prin care trec, in loc sa se autoblameze“, a adaugat Susan Ringwood.

Citeste tot articolul si comenteaza pe MedLive.ro.