"Lasa-l in pace, e barbat, trebuie sa fie puternic. Se descurca." Femeile aud deseori acest sfat cand relatia de cuplu incepe sa scartaie. Realitatea pare totusi sa contrazica aceasta impresie. S-a constatat, in urma unui studiu recent, ca barbatii tineri sunt afectati in plan emotional mai puternic de schimbarile din relatia cu partenera de viata, in timp ce femeile sunt afectate in special de despartiri.

Singuratate in doiFoto: BigStockPhoto.com

Dr. Robin Simon, profesor de sociologie la Wake Forest University, si Anne Barrett, profesor asociat la catedra de sociologie a Florida State University, au examinat 1000 de barbati necasatoriti, cu varste cuprinse intre 18 si 23 de ani. Studiul, citat de Medical News Today, a urmarit potentialele legaturi dintre importanta relatiei in care sunt implicati, depresia si abuzul sau dependenta de diferite substante.

Din analiza a reiesit ca:

  • diferentele emotionale dintre sexe variaza in functie de importanta relatiei;
  • existenta sau inexistenta unei relatii, in prezent, si despartirile recente afecteaza mai curand starea psihica a femeilor decat pe cea a barbatilor;
  • starea de incordare din relatia actuala influenteaza mai curand starea emotionala a barbatilor decat pe cea a femeilor;
  • barbatii beneficiaza mai mult din punct de vedere emotional decat femeile de aspectele pozitive ale relatiei aflate in desfasurare;
  • femeile au mai multe beneficii din simpla existenta a unei relatii afective.

Concluziile arata ca impresia generala, conform careia femeile sunt mai vulnerabile atunci cand se confrunta cu instabilitati in relatia de cuplu, este gresita. De fapt, relatiile nefericite au un impact mai puternic asupra barbatilor, doar ca ei isi exprima nemultumirea intr-un mod diferit. "Suferinta emotionala a femeilor se manifesta prin depresie, in timp ce suferinta emotionala a barbatilor se traduce prin abuz de substante", sustine dr. Simon.

"In mod surprinzator, am descoperit ca barbatii tineri sunt mai sensibili la calitatea relatiei in care se afla", a adaugat Simon. O explicatie ar putea fi aceea ca, pentru barbati, relatia romantica cu partenera este una din principalele surse de intimitate, in timp ce femeile sunt implicate intr-un numar mai mare de relatii apropiate cu prietenii si familia.

O alta explicatie gasita de cercetatori este aceea ca tensiunile din relatia de cuplu reprezinta o amenintare la identitatea masculina si la simtul propriei valori.

Citeste tot articolul si comenteaza pe MedLive.ro.