Testul Babes-Papanicolau gratuit pentru femeile cu varsta cuprinsa intre 25 si 64 de ani

de M.B.     HotNews.ro
Joi, 1 octombrie 2009, 12:31 DoctorH - DoctorH Actualitate

Toate femeile cu varsta cuprinsa intre 25 si 64 de ani, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, fara antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin, vor avea posibilitatea sa efectueze testul Babes-Papanicolau. Programul este gratuit si se va desfasura anual. Pana la sfarsitul acestui an, este estimata testarea unui numar de 200.000 de femei.

Programul a fost elaborat in scopul prevenirii si combaterii cancerului de col uterin si are ca obiectiv principal reducerea incidentei formelor invazive de boala si a mortalitatii datorate acestora. Prin implementarea unui astfel de program, autoritatile sanitare urmaresc, in primul rand, depistarea bolii in stadii cat mai precoce, vindecabile si indrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente pentru investigatii suplimentare si tratament de specialitate. Se are in vedere cresterea gradului de informare a populatiei, pentru adoptarea unui stil de viata sanatos si utilizarea programelor de preventie.

Nu vor intra in program femeile care prezinta absenta iatrogena a colului uterin sau histerectomie totala pentru afectiuni benigne si femeile carora li s-a stabilit deja diagnosticul de cancer de col uterin.

De asemenea, testarea se va opri si la femeile care au implinit varsta de 64 de ani, daca la ultimele 3 examene citologice Babes-Papanicolau au avut rezultate normale.

Programul de testare gratuita a femeilor va fi coordonat de doua unitati nationale de management, organizate la nivelul Institutelor Oncologice "Prof. dr. Alexandru Trestioreanu" din Bucuresti si "Prof. dr. I. Chiricuta" din Cluj Napoca si de inca 41 unitati de management judetene, aflate in subordinea celor doua unitati nationale.

In cadrul programului au fost selectate, pana in prezent,  un numar de 2.531 cabinete medicale de asistenta primara si alte 351 cabinete de specialitate de obstetrica ginecologie de la nivelul tarii, perioada de contractare fiind in plina desfasurare.

Pasii urmati de pacienta pentru realizarea testului sunt foarte simpli:
 • pacienta se prezinta la cabinetul medicului de familie pentru a primi consiliere cu privire la preventia bolii. Tot aici se va stabili si daca se poate incadra in program;  
 • medicul de familie va informa pacienta si o va trimite catre un cabinet medical de specialitate obstetrica-ginecologie pentru consultatie medicala de specialitate obstetrica-ginecologie, recoltare si fixare a materialului celular cervico-vaginal;
 • materialul va fi trimis catre laboratoarele de analize, rezultatul testului fiind transmis inapoi la cabinetul medicului de familie pentru a fi prezentat pacientei.
Pentru serviciile realizate in cadrul acestui program, cabinetele medicale de familie, cele de specialitate obstetrica-ginecologie vor incheia  contracte suplimentare cu casele de asigurari de sanatate.

In acest an, programul de screening are un buget alocat de peste 54 milioane de lei, din fondurile Ministerului Sanatatii.


Citeste mai multe despre   


13127 vizualizari

 • +1 (3 voturi)    
  Foarte bine! (Joi, 1 octombrie 2009, 12:49)

  misescu [utilizator]

  Banii sa mearga pe programe de preventie si constientizare in mod prioritar
  • +2 (4 voturi)    
   Naivule (Joi, 1 octombrie 2009, 13:07)

   Weather [utilizator] i-a raspuns lui misescu

   Banii vor merge la firmele care asigura consumabilele...
   • 0 (0 voturi)    
    Ai dreptate! (Joi, 1 octombrie 2009, 20:35)

    cipilie [utilizator] i-a raspuns lui Weather

    Materialele necesare ( truse de recoltare si colorare Babes) se vor achizitiona prin licitatie organizata la nivel central, de catre Ministerul Sanatatii. Pe ce puneti pariu ca vor costa considerabil mai mult decat in cazul in care fiecare laborator si-ar fi procurat aceste materiale de la furnizorii care activeaza in conditiile concurentei libere de pe piata?Pana la proba contrarie, cred ca acest program are doar rolul sa genereze bani pentru campania electorala-prin mijloacele cunoscute, adica comision din castig.Bine ar fi sa nu am dreptate...
  • 0 (2 voturi)    
   este un program pentru sanatatea femeilor din Ro (Joi, 1 octombrie 2009, 14:03)

   vio [anonim] i-a raspuns lui misescu

   Este un program binevenit tinand cont ca femeile din Ro inca au o mentalitate invechita si se simt rusinate sa mearga la ginecolog. Din cauza asta avem asa un indice mare de cancer de col.
   Sa fie intr-un ceas bun!
  • 0 (0 voturi)    
   Testarea (Vineri, 2 octombrie 2009, 6:52)

   Andra [anonim] i-a raspuns lui misescu

   Asteptam de mult un astfel de program de preventie. Este foarte greu, ca femeie, sa te gandesti macar ca ai putea sa ai boala asta si nici nu au fost pana acum suficiente informatii despre preventie sau chiar tratament. Ar trebui mai multe programe de acest fel!
 • +1 (3 voturi)    
  "Gratuit" = Platit indirect (Joi, 1 octombrie 2009, 13:00)

  Ella Ionela [anonim]

  Pai cum gratuit? Programul este finantat de la bugetul Ministerului Sanatatii, deci din impozitele si taxele noastre ( femeile cu varsta intre 25-64 de ani)!

  Cred ca titlul corect al articolului ar fi fost:
  "Testul Babes-Papanicolau PLATIT INDIRECT de catre femeile cu varsta cuprinsa intre 25 si 64 de ani "
  • +3 (3 voturi)    
   Incorect (Joi, 1 octombrie 2009, 13:05)

   Weather [utilizator] i-a raspuns lui Ella Ionela

   Pai taticu,ce,numai femeile intre 25-64 ani platesc impozite?Pai tot acolo merg pina si banii barbatilor.Deci un titlu mai "de scandal" era "Acum si barbatii vor plati pentru testul BP"
  • 0 (2 voturi)    
   mama ta a facut testul? (Joi, 1 octombrie 2009, 13:58)

   FFF T [utilizator] i-a raspuns lui Ella Ionela

   Roag-o pe mama ta sa se duca la medic, vezi daca e bine si apoi vorbim daca e bine sau nu ca din banii de la buget sa se plateasca aceste teste.
   Si eu credeam ca sunt inutile, pana am avut o cunostinta care a pati-o rau...
   Mai departe nu comentez
   • 0 (2 voturi)    
    Am scris eu (Joi, 1 octombrie 2009, 14:21)

    Ella Ionela [anonim] i-a raspuns lui FFF T

    Am scris eu ca nu e bine sa-ti faci acest test? Il recomand anual; problema este ca ni se spune ca acum e "gratuit", dar totusi il platim si noi si sotii nostri! Si daca ma gindesc mai bine, platim chiar mai mult, pentru se adauga si cheltuielile birocratice de colectare, distribuire, control, in plus coruptia, etc.
    • -1 (1 vot)    
     Deci... (Joi, 1 octombrie 2009, 15:08)

     mcradu [anonim] i-a raspuns lui Ella Ionela

     In momentul de fata platiti impozit? DA
     In momentul de fata platiti daca vreti testul? DA
     In viitor o sa mai platiti testul daca va incadrati in program? NU
     In viitor, din cauza ca o sa participati la program, o sa platiti mai mult impozit? NU
     Concluzia e cu voi...cat e de gratis sau nu...
     Oricum vad ca nici cum nu e bine in Romania...daca primim ceva pentru aceiasi bani nu e bine, daca nu primim nici atunci nu e bine...oricum avem ceva de zis si in orice caz nu de bine...pacat...
     • 0 (2 voturi)    
      Hai sa te lamuresc (Joi, 1 octombrie 2009, 15:30)

      Ella Ionela [anonim] i-a raspuns lui mcradu

      Orice serviciu nou oferit de stat presupune cheltuieli bugetare suplimentare, iar bugetul este constituit din banii luati cu forta de la cetateni ( o forma de talharie legalizata).

      Cand cumpar de bunavoie un serviciu platesc direct prestatorului o suma "S" ( de ex.: 1 leu), cand statul ofera "gratuit" acel serviciu platim o suma de Sx3 ( de trei-patru ori mai mult) pentru ca pe langa pretul serviciului respectiv mai platesc si cheltuielile birocratice ( cheltuielile materiale, salariile, coruptia, ineficienta functionarilor din ministerul de finante , sanatate , etc.).

      Asadar, "gratuit" inseamna in realitate imoral, mai prost calitativ si mult mai scump !

      Da, ai dreptate, nu e bine deloc cand statul intervine intr-un domeniu... e chiar mai rau decat inainte!
      • 0 (0 voturi)    
       ... (Vineri, 2 octombrie 2009, 9:18)

       mcradu [anonim] i-a raspuns lui Ella Ionela

       Deci problema ta nu e cu programul asta in sine ci cu orice cheltuiala facuta de un stat pentru cetateni...invatamant, sanatate, infrastructura, etc...asta se numeste stat si din cauza asta sa ai statul tau e cea mai buna afacere...glumesc bineinteles dar principiul e valid.
       Ai vazut exemplul statelor unite unde sanatatea e in marea majoritate privata...Doamne fereste sa te imbolnavesti acolo si sa nu ai asigurare...la fel cu invatamantul...
       Nu ridic in slavi situatia noastra care e departe de a fii fericita...dar ne plangem in orice moment ca din banii nostri care oricum ii platim ca si impozite (si la fel se intampla oriunde in lume, ca doar 2 lucruri TREBUIE sa le faci in viata sa platesti impozite si sa mori :) ) nu se intampla nimic, nu avem sanatate, nu avem invatamant, nu avem infrastructra, nu avem nimic, dar in momentul in care chiar se intampla ceva, cat de mic, nu putem sa ne bucuram, nu putem sa zicem bravo ba, se intampla si la noi ceva bun. Asta e problema mea, am ajuns in asa un hal de nu ne mai putem bucura de nimic si nu stiu de ce...chiar asa rau am ajuns? Ce ar trebui sa se intample ca sa simtim multumire?
  • 0 (0 voturi)    
   Beneficii (Vineri, 2 octombrie 2009, 6:56)

   Georgiana [anonim] i-a raspuns lui Ella Ionela

   ella, nu sunt de acord cu tine. Daca dintre acele femei sunt unele care nu platesc contributia la sanatate sau poate sunt somere, atunci se poate spune ca testul este gratuit pentru ele. Ideea nu este daca e sau nu gratuit, ci in primul rand ca exista un astfel de program care era foarte necesar in Romania.
   • 0 (0 voturi)    
    somera (Duminică, 4 octombrie 2009, 21:42)

    flo [anonim] i-a raspuns lui Georgiana

    georgiana draga , sant somerii, si somerii sant asigurati la cas. si tocmai de asta sant in somaj pt. ca am lucrat. deci :asigurari pltite nimic gratis
 • +2 (2 voturi)    
  Papanicolau gratuit ? Nu e adevarat (Joi, 1 octombrie 2009, 13:16)

  Mirela [anonim]

  Am obtinut de la dr. de familie trimitere pentru analize cu gratuitate (analize de sange si Papanicolau) si la SANADOR mi s-a spus ca nu au fonduri (CASMB)dacat pentru analizele de sange, pentru Papanicolau au avut decat la inceputul anului. Si am facut testul cu plata, ce era sa fac? Sa umblu din clinica in clinica sa vad unde sunt fonduri?
  • 0 (0 voturi)    
   Formular E112 (Joi, 1 octombrie 2009, 14:36)

   _tudor_ [utilizator] i-a raspuns lui Mirela

   Depune la CNAS o cerere la care anexezi trimiterea prin care soliciti efectuarea investigatiei in Ungaria.
   Bineinteles ca o sa dea aviz negatic: investigatie se poate face si la noi, dar o sa-ti spuna si unde...
  • 0 (0 voturi)    
   Un program necesar (Vineri, 2 octombrie 2009, 6:58)

   Ioana [anonim] i-a raspuns lui Mirela

   Programul asta abia a fost demarat, deci medicul de familie nu avea cum sa te trimita gratuit la inceputul anului pentru a face testul. Din punctul meu de vedere e bine ca MS a inceput chiar si acum programul, fiindca era nevoie.
 • 0 (0 voturi)    
  program papanicolau (Vineri, 2 octombrie 2009, 10:48)

  cris [anonim]

  ar fi bine să se publice toate policlinicile din fiecare judet care vor primi fonduri pentru acest program , pentru a nu pierde timpul cautandu-le si pentru a nu primi raspunsuri de genul "noi nu suntem inclusi in program"
 • 0 (0 voturi)    
  daca ai avea si informatii!!!!! (Joi, 12 noiembrie 2009, 18:45)

  irina [anonim]

  azi 12 noiembrie m-am chinuit 4 ore sa gasesc un cabinet care este in program! sa nu credeti ca am gasit!!!!! de la raspunsuri de genul " nu a inceput programul, nu s-au alocat bani ,pana la: "noi nu lucram cu casa de asigurari" desi figureaza pe lista casei de asiguri timis! asa ca bafta tuturor
 • 0 (0 voturi)    
  gratuitate?!! (Vineri, 27 noiembrie 2009, 15:26)

  sanda [anonim]

  In Iasi cauti degeaba un cabinet care sa faca testul Papanicolau gratuit! Daca intrebi, ti se raspunse cu un suras de ala in coltul gurii : "gratuit??? la noi nu.." si te redirectioneaza spre Policlinica mare...unde, hai sa fim seriosi, stim cu totii cam cat interes este pentru pacient mai ales in cazul in care te prezinti pentru orice fel de consult sau analize gratuite...in Vaslui cunosc exemplu de clinica moderna privata care face acest tet gratuit...Iasul nu e in stare insa..
  Si pentru cei care se plang ca banii astia tot de la bugetul de stat vin...pai eu nu platesc atatea asigurari medicale si taxe? sunt buna numai de plata si atat? de unde platesc atata, as avea dreptul sa beneficiez si eu 1 data sau de 2 ori pe an de gratuitate la ceva...pentru ca, in fond si la urma urmei, tot am platit deja pentru "gratuitatea" aia!
 • 0 (0 voturi)    
  !!? (Luni, 17 august 2015, 20:44)

  Alina [anonim]

  Oameni buni, am cerut bilet de trimitere medicului meu de fam pt Babes Papanicolau si mi-a spus ca nu are el contract cu CAS pentru testul asta..........!!!?
  Stie cineva daca este real ce mi-a spus?


Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version