Medicamentele pentru tratarea si preventia gripei, ca Tamiflu, nu trebuie prescrise copiilor; reactiile adverse pot fi majore si pot pune in umbra avantajele, potrivit medicilor britanici. Autorii unui studiu publicat luni fac apel la departamentul britanic de sanatate sa reconsidere urgent actuala politica aplicata in cadrul pandemiei noului virus A (H1N1), scrie AFP.

Potrivit specialistului Carl Henegan, medic generalist, expert la Spitalul John Radcliffe din Oxford si unul dintre autorii acestui studiu, politica actuala care prevede recomandarea Tamiflu pentru o maladie relativ benigna este "o strategie nepotrivita". Efectele nefaste ale unei prescriptii sistematice - asa cum se practica in acest moment in Marea Britanie - sunt mai importante decat reducerea cu o zi si jumatate a duratei simptomelor, apreciaza Henegan.

Tamiflu poate fi obtinut fara reteta in Marea Britanie. Studiul, care analizeaza din nou datele disponibile in urma studiilor comparative asupra inhibitorilor de neuraminidaza la copii, arata ca acest medicament poate conduce la deshidratare si la complicatii. Potrivit analizelor, medicamentul are efecte minore sau chiar deloc asupra crizelor de astm sau asupra cresterii simptomelor, asupra otitelor sau asupra nevoii de a lua antibiotice, in cazul copiilor.

Publicarea studiului vine la mai putin de o saptamana dupa ce alti cercetatori au atras atentia asupra efectelor negative pe care Tamiflu il are in cazul copiilor. Potrivit acestora, printre efectele secundare ale medicamentului se numara greata si cosmarurile. Si Agentia britanica de sanatate, (HPA), a anuntat ca peste jumatate dintre cei 248 de studenti care au luat Tamiflu au suferit efecte secundare ca greata, insomnii si cosmaruri.