​Ministerul Sanatatii a lansat, marti, Planul National de Prevenire si Management al Tuberculozei Multidrog-Rezistente in Romania, un program de 4 ani ce isi propune sa dezvolte o retea nationala de tratament a cazurilor de tuberculoza multidrog rezistenta (MDR-TB), informeaza Ministerul Sanatatii intr-un comunicat de presa postat pe site-ul institututiei.

Pacient in RomaniaFoto: Agerpres

"Suntem preocupati sa identificam toate cazurile de tuberculoza multidrog rezistenta si sa asiguram accesul pacientilor la tratament. Am dezvoltat, impreuna cu reteua anti-tuberculoza, un program care sa raspunda acestor deziderate. Dorim sa asiguram un tratament eficient pentru toti pacientii diagnosticati, care sa nu cunoasca discontinuitati datorate unor impedimente administrative, iar evolutia pacientului sa fie urmarita pe toata durata acestuia astfel incat sa poata fi rapid surprinsa o evolutie nefavorabila ce ar impune modificarea atitudinii terapeutice", a declarat marti dr. Vasile Cepoi, cu ocazia lansarii.

Lansarea a avut loc la Palatul Victoria, in prezenta Comisarului European pentru Sanatate John Dalli si al directorului Regional al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), Szuszanna Jakab.

Planul National presupune ca autoritatile sanitare din Romania vor dezvolta o retea nationala de tratament a cazurilor de tuberculoza multidrog rezistenta ce urmareste:

  • identificarea cazurilor de TB-MDR si diagnosticarea corecta a profilului de rezistenta;
  • managementul adecvat al fiecarui caz identificat;
  • atentia speciala acordata unui grup cu risc evolutiv sever si cu risc de transmitere de germeni MDR ridicat.

Potrivit OMS, planul lansat de Ministerul Sanatatii demonstreaza vointa autoritatilor romanesti de a raspunde unei amenintari majore la adresa sanatatii publice, care vizeaza in special paturile sociale defavorizate. Scopul programului este "de a preveni raspandirea tuberculozei multidrog rezistenta (MDR-MD) si a tuberculozei cu rezistenta extinsa la tratament (XDR-TB), prin asigurarea accesului universal la preventie, diagnosticarea si tratament. Pana in 2015, planul isi propune sa se asigure ca cel putin 80% din numarul de cazuri estimate din Romania sunt diagnosticate ssui tratate, si ca rata de succes a atratamentului este de 75%."

OMS mai informeaza ca planul va fi implementat cu un buget de peste 23 milioane euro pentru cei patru ani.

Studiile realizate de OMS arata ca numarul de cazuri de tuberculoza din europa este in crestere si ca Romania este tara cu cel mare numar de cazuri din UE. Potrivit statisticilor, in Romania, in fiecare zi se inregistreaza 77 de noi cazuri de tuberculoza precum si 4 decese provocate de aceasta boala. Totodata, 1300 de pacienti dezvolta MDR-TB, o forma de tuberculoza rezistenta la medicamentele care s-au dovedit eficiente in trecut.

Planul lansat de MS isi propune, totodata, sa asigure o rezerva continua de medicamente anti-TBC de o calitate superioara, un sistem centralizat de furnizare a medicamentelor si un sistem de sprijin pentru pacient care sa asigure urmarea tratamentului integral, una dintre marile probleme, mai ales in cazurile de MDR-TB si XDR-XDR unde tratamentul se poate prelungi pana la doi ani.

Tuberculoza este recunoscuta drept o problema de sanatate publica chiar daca in ultimele decenii numarul de cazuri a diminuat semnificativ in zonele dezvoltate ale planetei, ca urmare a masurilor de limitare a extinderii contaminarii si a tratamentului eficient al cazurilor diagnosticate; in prezent insa amenintarea tuberculozei a fost agravata de cresterea numarului de cazuri determinate de Mycobacterium tuberculosis rezistent la unele antituberculoase, informeaza Ministerul Sanatatii.

Aceasta evolutie indusa chiar de utilizarea antituberculoaselor a fost accelerata atat de folosirea lor inadecvata (doze insuficiente, administrari prea spatiate, scheme mult prea simplificate) cat si de lipsa de aderenta la tratament. Si apoi de transmiterea acestor germeni modificati in grupuri de pacienti defavorizate.

  • Jonathan Stillo, specialist in antropologie medicala: In Romania, vii zilnic in contact cu persoane bolnave de TBC fara sa stii. Sunt avocati, profesori, jurnalisti si nu auzi nimic despre ei

Antropologul american Jonathan Stillo, care a studiat incepand cu 2006 problema tuberculozei in Romania, a explicat intr-un interviu acordat anul trecut MedLive.ro ca tuberculoza, in Romania, a depasit stadiu de "boala a saraciei", numarul de cazuri netratate fiind atat de mare incat orice persoana poate intra in contact, in timpul activitatilor zilnice obisnuite, cu un bolnav de TBC fiind astfel expusa infectarii.

"Este o boala a saraciei. Vezi TBC acolo unde vezi conditii de viata si de munca neadecvata. In Romania se intampla insa altceva. Rata tuberculozei este atat de mare incat oricine s-ar putea imbolnavi. Nu mai este izolata la membrii saraci ai societatii. Si cei din clasele superioare se imbolnavesc, oameni cu job-uri bune si vieti frumoase. Exista atat de multe cazuri incat afecteaza intreaga tara. In alte tari, precum in S.U.A. sau Germania, trebuie sa te straduiesti sa intri in contact cu tuberculoza. Trebuie sa mergi la un centru pentru persoane fara adapost sau intr-o inchisoare. In Romania, vii zilnic in contact cu persoane bolnave de TBC fara sa stii", a explicat Jonathan Stillo.

Potrivit acestuia, "statul ar trebui sa joace un rol important, insa este dificil in momente economice grele. Aceasta este realitatea. Sunt lucruri ce pot fi facute si altele ce nu pot fi facute. Insa ramane suficient loc pentru o conversatie cu privire la ce este posibil si ce ne permitem. Sunt multe lucruri pe care le putem face, cum ar fi campanii de constientizare care sa arate ca nu e ceva rusinos sa fii bolnav de TBC, ca nu trebuie sa ascunzi asta.

De asemenea, trebuie sa ne asiguram ca avem medicamentele necesare pentru a tine sub control nivelul de MDR-TB. Romania este foarte norocoasa. Exista multe cazuri de TBC in Romania, insa nu exista multe cazuri de MDR-TB (in jur de 3%). Vizavi, in Republica Moldova, aproape jumatate dintre cazuri (peste 40%) sunt cu MDR-TB. Moldova se confrunta cu o adevarata criza iar granitele permit schimburi. Oameni vin in vizita din Republica Moldova, romanii se duc in vizita pentru ca au rude si prieteni. Trebuie sa fim cu ochii pe situatia MDR-TB din Romania, deoarece poate oricand sa iasa de sub control.

Vad din ce in ce mai des la Institutul 'Marius Nasta' oameni infectati cu MDR-TB pentru prima data care nu cunosc nici o alta persoana care sa fi avut TBC. Sunt avocati, profesori, jurnalisti. Nu auzi despre oamenii acestia deoarece o tin secret. Nu-i vei cunoaste, nu vei face interviuri cu ei deoarece le e teama de reactia publicului. Au contactat MDR-TB poate pe autobuz, poate pe tren sau la supermarket. Toata lumea este in pericol de a se infecta cu TBC, iar daca esti infectat cu MDR-TB este si mai rau. Iti fura doi ani din viata. Romania se afla inca intr-o pozitie in care poate tine situatia sub control insa lucrurile se pot inrautati", a explicat Jonathan Stillo.

Dr. Cristina Popa, medic primar pneumolog in cadrul Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din Bucuresti a explicat cu aceeasi ocazie pentru MedLive.ro ca un numar mare de bolnavi de TBC sunt oameni cu slujbe, spre exemplu muncitori in constructii, soferi de taxi, avocati, fiind afectati, cu precadere, barbatii cu varste intre 30- 50 de ani care lucreaza in domenii ce implica munca fizica, dar si membrii familiei care au grija de ei: “Sunt oameni de care habar nu aveti: manichiurista, coafeza, casierita de la supermarket, vecina. Nu le scrie pe frunte”.

Tratamentul pentru tuberculoza simpla dureaza 6 luni. Primele doua luni de tratament se fac in spital, dupa care pacientul isi continua tratamentul acasa. Dupa cateva saptamani de tratament, pacientul nu mai este contagios, prin urmare nu mai prezinta nici un risc de imbolnavire, in conditiile in care urmeaza tratamentul si indicatiile medicului: odihna, alimentatie sanatoasa si lipsa stresului. Pentru tuberculoza multidrog rezistenta (MDR-TB) si cea cu rezistenta extinsa (XDR-TB), tratamentul este deosebit de dificil, dureaza doi ani si nu de putine ori esueaza deoarece pacientii se vad nevoiti sa se intoarca la munca si sa isi intretina familia.