Anumite tehnici de meditatie pot promova gandirea creativa. Acesta este rezultatul unui studiu realizat de psihologul cognitiv Lorenza Colzato, Leiden University, publicat in 'Frontiers in Cognition', care arata ca avantajele anumitor tipuri de meditatie includ mai mult decat simpla relaxare. Constatarile sustin credinta ca meditatia poate avea o influenta pe termen lung asupra cunoasterii umane, asupra modului in care gandim si cum traim anumite evenimente.

MeditatieFoto: MorgueFile.com

Doua componente ale creativitatii

Studiul investigheaza influenta diferitelor tehnici de meditatie asupra a doua componente principale ale creativitatii: gandirea divergenta si gandirea convergenta.

Gandirea divergenta permite multor idei noi sa fie generate. Aceasta se masoara cu ajutorul unei metode în care participantii sunt obligati sa se gandeasca la cat mai multe utilizari posibile pentru un anumit obiect, cum ar fi un pix.

Gandire convergenta, pe de alta parte, este un proces prin care este generata o solutie posibila pentru o anumita problema. Aceasta se masoara cu ajutorul unei motode în care trei cuvinte care aparent nu au legatura sunt prezentate participantilor, cuvinte precum “timp”, “par” si “întindere”. Participantilor li se cere apoi sa gaseasca legatura dintre cele trei cuvinte, in acest caz “lung”.

Analiza tehnicilor de meditatie

Colzato a utilizat metode care masoara gandirea convergenta si divergenta pentru a evalua care tehnici de meditatie influenteaza cel mai mult activitatile creative.

  1. În primul tip de meditatie individul este receptiv la toate gandurile si senzatiile experimentate, fara sa-si concentreze atentia pe un anumit concept sau obiect.
  2. În cel de-al doilea tip de meditatie atentia individului se concentreaza pe un anumit gand sau obiect.

Citeste mai mult si comenteaza pe MedLive.ro