Parintii romani se tem ca educatia sexuala la varste fragede ar putea duce la inceperea timpurie a vietii sexuale si la un numar mai ridicat de parteneri. In realitate, cercetarile demonstreaza exact contrariul. Tocmai de aceea, in multe tari din Europa educatia sexuala este disciplina obligatorie in scoala. In Romania, copiii si adolescentii invata in cadrul disciplinei optionale Educatie pentru sanatate despre sanatatea reproducerii si a familie. Citeste in articol programa scolara pentru sanatatea reproducerii si a familiei pentru clasele I/ a XII-a.

Educatia sexuala in scoliFoto: http://www.educationnews.org

Educatia sexuala acopera o gama larga de subiecte privind atat aspectele fizice si biologice ale sexualitatii, cat si aspectele emotionale si sociale. Aceasta recunoaste si accepta toti oamenii ca fiinte sexuale si inseamna mai mult decat prevenirea bolilor cu transmitere sexuala sau a sarcinii.

Educatia sexuala trebuie sa ajute tinerii :

  • sa obtina informatii exacte cu privire la drepturile lor sexuale si reproductive; informatii pentru a spulbera miturile; trimiteri la resurse si servicii;
  • sa-si dezvolte anumite deprinderi cum ar fi abilitatile de gandire critica, de comunicare si negociere, de luare a deciziilor; sentimentul de incredere in sine, capacitatea de a-si asuma responsabilitatea, capacitatea de a pune intrebari si de a cauta ajutor; empatie;
  • sa aiba atitudini si valori pozitive: deschidere, respect pentru sine si pentru altii, atitudine pozitiva fata de sanatatea sexuala si reproductiva.

In Romania, incepand cu anul scolar 2004-2005 s-a aprobat printr-un Ordin al Ministrului Nr.4496 / 11.08.2004 introducerea in programele scolare a disciplinei optionale Educatie pentru sanatate. Curriculum-ul a fost elaborat în varianta modulara si cuprinde urmatoarele module:

Citeste mai mult si comenteaza pe MedLive.ro.