Departamentul american al Apărării (Pentagonul) a anunțat vineri că Departamentul de Stat a aprobat potențiala vânzare de echipamente şi servicii către România pentru modernizarea a 32 de avioane F-16, informează Reuters.

Avion F-16 al Fortelor Aeriene Romane la baza aeriana BorceaFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Valoarea estimată a vânzării acestor echipamente şi servicii este de până la 105 milioane de dolari, potrivit Pentagonului.

Principalul contractor va fi Lockheed Martin, a precizat Pentagonul.

România cumpără 32 de avioane F-16 din Norvegia

Ministerul Apărării Naționale din România a semnat în noiembrie 2022 contractul cu Guvernul Regatului Norvegiei pentru achiziția a 32 de avioane F-16 în configurația M6.5.2, motoare de rezervă și suport logistic.

Valoarea contractului semnat cu Guvernul Regatului Norvegiei este de 388 milioane euro și se va derula pe o perioadă de trei ani, primele aeronave urmând să fie livrate spre sfârșitul anului 2023.

În prezent, Forțele Aeriene Române au în dotare 17 aeronave F-16 în configurație M5.2R, care vor fi modernizate la configurația M6.6, achiziționate în baza prevederilor Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului „Avion multirol al Forţelor Aeriene”.

Cele 17 avioane F-16 au fost cumpărate în două tranșe din Portugalia și au fost modernizate cu ajutorul SUA, iar tot pachetul a costat România circa 628 de milioane de euro, inclusiv pregătirea personalului.

Avioanele F-35, după 2030

​România va cumpăra avioane de ultimă generație F-35, au decis membrii Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Aceștia au aprobat, pe 11 aprilie, Concepția de realizare a capabilității operaționale de apărare aeriană cu avioane multirol de generația a V-a.

Procesul de modernizare a Forțelor Aeriene Militare va continua prin achiziționarea de avioane de ultimă generație F-35. Aceste avioane, dotate cu o gamă largă de senzori avansaţi, capacitate de schimb de informaţii criptate în timp real atât cu platforme aeriene, cât şi cu sisteme de apărare cu baza la sol, capacitate de gestionare reală a imaginii operaţionale a câmpului de luptă, precum şi cu muniţii inteligente de înaltă precizie, permit realizarea şi menţinerea superiorităţii aeriene, condiţie obligatorie pentru asigurarea suveranităţii în spaţiul aerian naţional şi, la nevoie, pentru apărarea acestuia.

Președintele Klaus Iohannis deja anunțase încă din februarie 2022 că România va achiziționa modelul F-35, avionul de generația a V-a produs de Lockheed Martin și care a început să fie cel mai selectat avion nou a multor state membre NATO, inclusiv Norvegia care face trecerea de la F-16, avioane ce vor ajunge astfel la noi.

Tranziția spre avioanele de generația a V-a, chiar dacă teoretic este programată să aibă loc după 2030, va dura ani și presupune pe lângă contracte semnate din timp și plăți mari făcute în tranșe înainte de a vedea efectiv aparatele livrate, și pregătiri ce țin de infrastructură, logistică și de pregătire a piloților.