Marina românească analizează posibilitatea achiziționării unor noi drone în cadrul planurilor sale de extindere și modernizare, a declarat luni șeful forțelor navale române, potrivit publicației americane Defense News.

Fregata Regina MariaFoto: Navy.ro

În contextul tensiunilor crescânde cu Rusia la Marea Neagră, forțele navale române au în vedere un sistem aerian fără pilot „complet nou” pentru domeniul maritim și fluvial, a declarat viceamiralul Alexandru Mîrşu la forumul Sea-Air-Space din SUA.

Sistemul ar urma să fie folosit de Flotila de Dunăre a României și pentru supravegherea de coastă, fiind operat de la țărm, a explicat Mîrşu. Viceamiralul român nu a oferit însă un interval de timp sau un buget pentru posibila achiziție.

În prezent, planurile forțelor navale includ achiziționarea a patru noi corvete multifuncționale - ca nucleu al Marinei române -, precum și modernizarea fregatelor de tip 22.

Se așteaptă de asemenea achiziționarea de noi baterii cu rachete de coastă și a trei noi submarine - toate acestea făcând parte din angajamentul României de a cheltui 2% din PIB pentru Apărare în următorul deceniu.

Ideea e de a extinde prezența României în Marea Neagră, Marea Mediterană și oriunde în altă parte au nevoie aliații, și de a menține un program de submarine dincolo de 2030.