​Astazi, din ce in ce mai multe persoane devin interesate de protejarea mediului si din ce in ce mai multi consumatori ar dori ca produsele pe care le aleg sa fie cat mai prietenoase cu mediul inconjurator. In fiecare zi oamenii inteleg tot mai mult ca protectia mediului este o chestiune de "acum si aici", la care fiecare poate contribui. O putem face prin gesturi mici, cum sunt folosirea responsabila a apei, colectarea separata a deseurilor sau chiar prin atentia data produselor achizitionate, de la masina familiei si pana la iaurtul zilnic.

Grija pentru mediuFoto: Danone Romania

Dar ce poate face un producator de iaurt pentru mediu? Multe, daca isi asuma responsabilitatea sa actioneze cu perseverenta, in toate aspectele activitatii sale. Si daca intelege ca, in final, iaurturile de maine depind de cum sunt administrate resursele naturale astazi.

In 2008 compania Danone si-a fixat ca prioritate diminuarea amprentei de carbon, un indicator care sintetizeaza efectul complex activitatii sale asupra mediului. Fiecare angajat a avut acest obiectiv intre cele urmarite anual. In Romania au existat mai multe proiecte desfasurate si monitorizate in paralel, an de an, menite sa imbunatateasca activitati de productie sau de distributie si din perspectiva impactului asupra mediului. Mai mult, angajatii au avut ocazia sa contribuie personal la diferite actiuni, cum ar fi plantarea de copaci in perimetrul fabricii Danone din Bucuresti sau voluntariat in programe nationale de curatenie. Rezultatul? In numai cativa ani Danone a reusit sa raporteze o scadere semnificativa, cu 30% a amprentei de carbon.

Economia la consumul de energie si de apa se face prin educatie. Cat de greu e sa inchizi robinetul in timp ce te speli pe dinti? Daca toti europenii ar inchide robinetul, s-ar economisi suficienta apa pentru 6.000 de piscine olimpice in fiecare an.

Danone a reusit sa diminueze consumul de apa si energie in fabrica sa, prin echipamente mai performante, izolarea tevilor, optimizarea proceselor, surse de iluminat economice si, mai ales, prin grija angajatilor sai fata de mediu si resursele naturale, in timpul programului de lucru. Astfel, compania a redus consumul de energie cu 28%, in ultimii patru ani.

In anul 2005, Danone Romania a inaugurat propria statie de tratare a apelor uzate. De atunci compania a epurat cca. 2 milioane m.c. de apa, folosita in procesul de productie, care este curatata inainte de deversarea in canalizare. Cei 323 de arbusti plantati in jurul statiei sunt o dovada ca niciodata nu poti avea prea multa grija de natura.

Acestea sunt doar cateva exemple, care insa dovedesc ca „poti sa o duci bine facand bine”, ocupandu-te de business cu consideratie pentru cum poti influenta pozitiv viata oamenilor si binele planetei pe care traim (vezi topul Change the World). Si nu e un principiu nou pentru Danone, care se ghideaza de peste 40 de ani dupa principii de responsabilitate sociala: "Sa ne conducem companiile atat cu inima, cat si cu mintea si sa nu uitam ca resursele Pamantului sunt limitate, pe cand cele ale omului sunt infinite, daca este motivat" - spunea presedintele Danone din 1972, Antoine Riboud.

Fiecare efort conteaza, fiecare contributie, fiecare schimbare, fiecare gest – cat de mic, binele se adauga si creste si numai astfel putem sa fim siguri ca lasam urmasilor nostri o casa, nu o bomba cu ceas.