Mai mult de jumătate dintre speciile a căror stare de conservare nu poate fi evaluată din cauza lipsei de date sunt susceptibile de a fi amenințate cu dispariția, potrivit unui studiu publicat joi în revista științifică Communications Biology, ciează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN), care întocmește o listă roșie globală a speciilor amenințate, deține în prezent date despre 150 000 de specii de plante și animale, dintre care aproximativ 41 000 sunt amenințate cu dispariția, adică 28% din total. Aceasta reprezintă 41% din amfibieni, 38% din rechini și 27% din mamifere.

Dar pentru mii de alte specii, IUCN nu dispune de date pentru a evalua starea lor de conservare, care poate varia de la "cel mai puțin îngrijorător" la "în pericol critic" sau chiar "dispărut".

Cercetătorii de la Universitatea Norvegiană de Știință și Tehnologie au folosit o tehnică de învățare automată, prin intermediul unui algoritm, pentru a obține estimări pentru 7.699 de specii pentru care nu există date.

Rezultatul este că 4.336 dintre acestea, adică mai mult de jumătate, sunt probabil amenințate cu dispariția, inclusiv 85% dintre amfibienii de pe această listă suplimentară și 61% dintre mamifere.

"Observăm că în majoritatea zonelor terestre și de coastă din întreaga lume, rata de dispariție ar putea fi mai mare dacă includem speciile pentru care nu avem date", a declarat pentru AFP Jan Borgelt, autorul principal al studiului.

Analiza evidențiază, de asemenea, anumite regiuni în care riscul este mai mare, cum ar fi Madagascar, care are o faună unică, sau sudul Indiei. Aceasta ar putea ajuta UICN să dezvolte o strategie pentru a se ocupa de speciile subevaluate, a declarat Borgelt.

Un raport al ONU publicat în 2019 a avertizat că un milion de specii sunt amenințate cu dispariția pe termen mediu și lung, din cauza pierderii habitatului, a schimbărilor climatice, a speciilor invazive și a exploatării excesive.