Festivalul Internaţional de Teatru Shakespeare se desfăşoară în perioada 28 octombrie -15 noiembrie 2014 la Teatrul Cameri din Tel Aviv. România va fi reprezentată la acest eveniment de Teatrul Naţional “Marin Sorescu” din Craiova cu piesa “O furtună”, in regia lui Silviu Purcărete. Spectacolul va avea trei reprezentatii în datele de 12 noiembrie, ora 20:30 şi 13 noiembrie 2014, orele 17:00 şi 20:30 la sala Cameri 2.

Spectacolul 'O Furtuna' -foto Florin ChireaFoto: ICR

Evenimentul este organizat în colaborare cu Teatrul Cameri şi Teatrul Naţional “Marin Sorescu” din Craiova si cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Tel Aviv.

Spectacolul va avea in distributie pe: Adrian Andone, Cătălin Băicuș, Ilie Gheorghe , George Albert Costea, Romanița Ionescu, Angel Rababoc, Mircea Tudosă, Sorin Leoveanu, Nicolae Poghirc, Constantin Cicort, Sorin Leoveanu, Valentin Mihali, Iulia Lazăr, Iulia Colan, Petra Zurba, Monica Ardeleanu.

„De la punerea în scenă a lui Giorgio Strehler, este una dintre cele mai rafinate şi perfect compuse viziuni ale acestei drame. Plasticitatea “Furtunii” ne permite să ne desprindem de realitate şi să simțim teatrul adevărat. Ideea scenografului Dragoş Buhagiar de a îmbrăca spectacolul într-un costum din secolul al-XVlll-lea a fost foarte bună. În ceea ce priveşte recuzitele şi scenografia, cu toate că este mai modestă, ne impresionează enorm.” ( Marcin Miętus, Balkanistyka.org)

„Regizor interpret, Silviu Purcărete a pornit în construcţia mizanscenei de la replica lui Trinculo, spusă undeva pe la jumătatea spectacolului: „E-o insulă sărită de pe fix!”. Descrierea permite multe, orice, în cadrele lucrării shakespeariene, a cărei elasticitate de semnificaţie îngăduie conceperea unui spectacol ingenios ca abordare şi valoros ca realizare. Protagonistul e un Prospero aflat în ultimii ani ai vieţii, un bătrâtn al cărui ritm încetinit de etate se transferă şi în dinamica mai lentă a spectacolului, iar percepţia lui asupra lumii transmite o stare predominant sumbră. Magicianul e caracterizat prin trăsăturile mai puţin frumoase ale ultimei etape din parcursul uman terestru. Uneori ai impresia că tot ce se petrece e doar rezultatul închipuirii lui, că urmărim o iluzie.” (Oltița Cântec, SpectActor, nr. 2/2012)

Festival Internaţional de Teatru Shakespeare este organizat în premieră de către Teatrul Cameri din Tel Aviv. În cadrul acestei ediţii, pe scena festivalului vor fi prezentate publicului spectacole din Georgia, China, Lituania, România, Marea Britanie, Slovenia şi Israel.