Sunteti invitati sa luati parte la o călătorie filozofică în lumea vinurilor, joi seară de la ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cişmigiu impreuna cu Dan C. Mihăilescu, Dan Flonta, Teodora Nicolau şi Lidia Bodea. Dezbaterea este prilejuita de volumul „Beau deci exist.Călătorie filozofică în lumea vinurilor“, de Roger Scruton.

Beau deci exist.Calatorie filozofica in lumea vinurilor, de Roger ScrutonFoto: Humanitas

Adaptând dictonul cartezian „Cuget, deci exist“, polivalentul autor britanic Roger Scruton îşi propune să recupereze potenţialul filozofic şi estetic cuprins în experienţa vinului, dat uitării de consumismul steril al zilelor noastre. Împărtăşindu-ne propria sa experienţă, Scruton vorbeşte despre viciile şi virtuţile alcoolului, arătând că, băut cum trebuie, vinul lărgeşte orizontul existenţial şi social al individului. În faţa noastră se aşterne viaţa unui împătimit al vinului, de la primele ispite din timpul studenţiei la călătoriile sale în zone cu o îndelungată tradiţie viticolă din Franţa, Spania sau Italia. Din acest periplu plin de pitoresc şi poezie se desprind pe nesimţite o sumă de întrebări filozofice, pe care autorul le adânceşte în a doua parte a cărţii. Aporiile raţiunii, conştiinţei şi fiinţei, prezentate prin recursul la mari filozofi occidentali şi orientali, se răsfrâng şi asupra modului în care înţelegem şi bem vinul. Este experienţa oferită de vin un fel de visare cu ochii deschişi sau asemenea artei? Scruton încheie cu un tur umoristic prin istoria filozofiei, spunându-ne ce fel de vinuri acompaniază cel mai bine lectura diverşilor filozofi.

Veti fi intampinati cu un pahar de Fetească Neagră din Linia Artisan de la Domeniile Săhăteni, un vin „generos şi elegant, cu miros de cafea şi tabac“.

O carte ce ne va face să luăm în serios maxima „In vino veritas“.