Concertul de inchidere a stagiunii 2013-2014 a Seriei Concertelor Enescu, desfasurat la Institutul Cultural Roman din Londra, readuce in atentia publicului britanic unul dintre cele mai renumite si mai premiate cvartete romanesti ale ultimilor ani, Cvartetul 'Arcadia'. Evenimentul va avea loc pe data de 5 iunie.

Cvartetul ArcadiaFoto: ICR Londra

Cei patru muzicieni romani, Ana Torok - vioara, Rasvan Dumitru - vioara, Traian Boala - viola si Zsolt Torok - violoncel, au cucerit lumea muzicala in anul 2012, dupa castigarea prestigiosului Wigmore Hall London International String Quartet Competition si isi continua cariera plina de succes, ultimul premiu important fiind adaugat panopliei lor impresionante cu numai o saptamana in urma, prin castigarea prestigioasei competitii de cvartete de coarde de la Osaka.

In cadrul concertului organizat la ICR Londra, "Arcadia" prezinta un program din care fac parte cvartetul Op. 50 nr. 3 de Joseph Haydn, cvartetul Op. 44 nr. 2 de Felix Mendelssohn, dar si cvartetul Op. 22 nr. 2 de George Enescu.

Cvartetul "Arcadia" s-a format pe bancile Academiei de Muzica "Gh. Dima" din Cluj-Napoca. La clasa de muzica de camera a profesorului Nicusor Silaghi, membru al reputatului Cvartet Transilvan, cei patru tineri muzicieni ce au alcatuit prima formula a cvartetului - violonistii Ana Bogatila si Rasvan Dumitru, violistul Marcel Camenita si violoncelistul Torok Zsolt - si-au descoperit o adevarata vocatie in cultivarea acestui gen. In decembrie 2006 au cucerit la Cluj primul lor premiu, la prestigiosul Concurs de Interpretare al Societatii Romane Mozart, cu aprecieri entuziaste pentru puritatea stilistica a interpretarii mozartiene. Schimbarea, in doua randuri, a violistului (din octombrie 2007 Crsitian Suarasan, din aprilie 2009 Traian Boala) nu a tulburat traseul mereu ascendent al valorii si realizarilor cvartetului. Preocupati de extinderea continua a orizontului lor interpretativ, au participat la o serie de cursuri de maiestrie atat in Romania cat si in strainatate, care le-au prilejuit contactul cu ansambluri renumite precum Cvartetul Belcea, Cvartetul Ad Libitum, Cvartetul Artis, Cvartetul Voces, Cvartetul Bartok, Cvartetul Alban Berg, Cvartetul Enedellion. Una dintre cele mai importante realizari de pana acum ale cvartetului este castigarea Premiului I la prestigiosul concurs Wigmore Hall London International String Quartet Competition 2012, care a venit sa se adauge Premiului Fundatiei Esterhazy si Premiului Beethoven. Acest concurs a adus formatiei si o serie de premii pentru dezvoltarea ulterioara, printre care: un turneu de concerte in Regatul Unit in toamna anului 2013 cu includerea unui Coffee Concert la Wigmore Hall, posibilitatea de a face o inregistrare pentru casa de discuri Wigmore Hall Live, o rezidenta la Centrul Banff in Canada si invitatia de a sustine concerte in cadrul Esterhazy String Quartet Festival din Eisenstadt, Menton Festival, si Greenwich International String Quartet Festival.

Organizate inca din 2007 de catre ICR Londra si Societatea Enescu din Londra, Concertele "Enescu" se desfasoara aproape lunar la sediul Institutului din Belgravia, in inima Londrei, reunind unii dintre cei mai cunoscuti muzicieni, dar si ansambluri, romanesti si internationale.