Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic
Prima editie din 2014

Inapoi la argument: Horia-Roman Patapievici discuta despre Ludwig Wittgenstein cu Catalin Cioaba

de D.S.     HotNews.ro
Miercuri, 29 ianuarie 2014, 13:08 Actualitate | Cultură


Inapoi la argument cu Horia-Roman Patapievici
Foto: Librariile Humanitas
Prima ediţie din 2014 Înapoi la argument cu Horia-Roman Patapievici va avea loc joi, 30 ianuarie, ora 19.00, în Librăria Humanitas de la Cişmigiu. Dialogul cu tema Corespondenţa lui Wittgenstein şi omul din spatele Tractatus-ului îl are ca invitat pe Cătălin Cioabă.

Cătălin Cioabă este autorul lucrării Filosoful şi umbra lui. Turnura gândirii la Martin Heidegger şi Ludwig Wittgenstein (Humanitas, 2013). A tradus jurnalele lui Wittgenstein din perioada 1914 – 1916 şi a realizat de asemenea, împreună cu Andreea Eşanu, selecţia şi traducerea textelor din volumul Scrisori despre Tractatus, care cuprinde şi un amplu studiu introductiv. Sunt antologate scrisorile lui Ludwig Wittgenstein către Bertrand Russell, G.E. Moore, Paul Engelmann şi Ludwig von Ficker din perioada genezei lucrării Tractatus Logico-Philosophicus şi până la începutul anilor '20, când, după mai multe încercări nereuşite, cartea a văzut în sfârşit lumina tiparului.

Ludwig Wittgenstein (1889–1951) este una dintre personalităţile legendare ale filozofiei secolului al XX-lea. Austriac de origine, a studiat în Anglia, iar din 1930 a fost profesor la Universitatea din Cambridge. Lucrarea sa de tinereţe, Tractatus logico-philosophicus, foloseşte instrumentele logicii moderne într-o încercare originală de analiză a limbajului, gândirii şi a raporturilor lor cu realitatea. Distincţia celebră pe care o face între "a spune" şi "a arăta" exclude orice vorbire cu sens despre frumos, bine sau Dumnezeu. În scrierile mai târzii, Wittgenstein reuşeşte ceea ce nici un alt filozof nu pare să fi realizat: o ruptură radicală cu vechiul său fel de a vedea, o dată cu inaugurarea unui mod cu totul nou de a practica filozofia. Analiza jocurilor de limbaj în care sunt angajaţi oamenii devine un mijloc de catapultare în afara sferei locurilor filozofice comune. Sunt astfel scoase în evidenţă şi denunţate supoziţii metafizice care îşi au originea încă la Platon şi stau la baza gândirii europene. Impresia superficială că s-ar diseca vorbirea comună se spulberă repede: ceea ce face de fapt Wittgenstein este să imagineze o diversitate de situaţii ipotetice a căror analiză este menită să favorizeze eliberarea gândirii de automatisme adânc înrădacinate. Întreprindere cu atât mai fascinantă cu cât pune într-o lumină cu totul nouă frumosul, credinţa religioasă sau sensul vieţii - subiecte asupra cărora se instalase tăcerea.

Din scrierile lui Wittgenstein au apărut, în traducere, la Humanitas: Caietul albastru (1993, reeditare 2005); Lecţii şi convorbiri despre estetică, psihanaliză şi credinţă religioasă (1993, reeditare 2005); Însemnări postume 1914-1951 (1995, reeditare 2005); Tractatus logico-philosophicus (2001); Cercetări filozofice (2004, reeditare 2013); Despre certitudine (2005), Jurnale: 1914 –1916,  Câteva remarci asupra formei logice (2010). În pregătire: Caietul brun (2014).

Evenimentul este transmis în direct pe site-ul www.humanitas.ro.


Citeste mai multe despre   


1227 vizualizari


Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică