Agenția Europeană a medicamentului este pregătită pentru posibilitatea în care vaccinurile anti-Covid vor trebui să fie modificate pentru a combate noua variantă Omicron, însă ”încă nu există niciun răspuns” la întrebarea dacă este necesar un vaccin adecvat, relatează Reuters și AFP.

Emer CookeFoto: Francois Walschaerts / AFP / Profimedia images

„Permiteți-mi să subliniez că nu există încă un răspuns la întrebarea dacă vom avea nevoie de un vaccin adecvat, cu o compoziție diferită, pentru a combate această variantă sau oricare alta”, a spus Emer Cooke într-o conferință de presă.

„Trebuie să avem mai multe date despre impactul variantei asupra eficacității vaccinurilor aprobate și să colectăm dovezi suplimentare” despre modul în care funcționează vaccinurile actuale, pentru a preveni formele severe sau mai ușoare ale bolii, precum și spitalizările și decesele, a adăugat ea.

Cooke a subliniat însă că, cu cinci vaccinuri și șase medicamente împotriva Covid-19, „ne aflăm într-o poziție mult mai puternică decât anul trecut”.

Astfel, deși încă nu avem răspunsuri clare cu privire la posibila necesitate a unui vaccin adaptat pentru Omicron, există și o parte bună a poveștii.

„Avem o mulțime de instrumente suplimentare la dispoziție”, a adăugat ea, în timp ce Uniunea Europeană a autorizat luni utilizarea unui al cincilea vaccin împotriva Covid, cel de la compania americană Novavax, după ce EMA a dat undă verde.

Noua variantă a coronavirusului se răspândește cu viteză fulgerătoare în Statele Unite, unde este acum dominantă, precum și în Europa, în special în Regatul Unit.

Doza de rapel restabilește o anumită protecție

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Uniunea Europeană a declarat că datele timpurii arată că o doză de rapel a unui vaccin COVID-19 ajută la restabilirea unei anumite protecții împotriva noii variante Omicron, potrivit Reuters.

„Datele arată că, într-adevăr, există o scădere a capacității vaccinului (COVID-19) de a exercita o neutralizare bună pentru Omicron”, a declarat Marco Cavaleri, șeful departamentului de amenințări biologice pentru sănătate și strategie de vaccinuri la Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA).

„O doză de rapel este într-adevăr capabilă să restabilească un nivel destul de ridicat de protecție împotriva bolilor simptomatice”, a spus el mai târziu în același briefing.