Persoanele inoculate cu două vaccinuri diferite împotriva Covid-19 vor primi o a treia doză în Danemarca, relatează luni agențiile DPA și Agerpres.

VaccinareFoto: Samuel Fernández/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ministerul danez al Sănătăţii a declarat pentru postul de radio DR că persoanele inoculate cu vaccinuri diferite împotriva Covid-19 vor primi un al treilea vaccin după ce campania naţională de vaccinare va fi încheiată.

Motivul pentru acest lucru este, potrivit DR, faptul că mai multe ţări din exteriorul UE şi al zonei Schengen nu recunosc inocularea cu vaccinuri diferite ca o schemă de vaccinare completă la intrarea pe teritoriul lor.

Acest lucru ar putea provoca probleme de călătorie pentru aproximativ 150.000 de cetăţeni danezi care au fost inoculaţi cu două vaccinuri diferite împotriva Covid-19.

Media din Danemarca a relatat recent despre cazul unei thailandeze care trăieşte în Danemarca şi care nu-şi poate vizita părinţii din ţara natală întrucât nu poate scăpa de carantină din cauza faptului că a fost inoculată cu două vaccinuri diferite.

Un număr total de 151.335 de cetăţeni, mulţi angajaţi în domeniul sanitar, au primit iniţial prima doză din vaccinul AstraZeneca, care apoi a fost înlăturat din programul de vaccinare din Danemarca din cauza preocupărilor legate de apariţia unor posibile cheaguri de sânge.

Aceştia au primit apoi a doua doză din serurile BioNTech/Pfizer sau Moderna. Acum, potrivit sursei citate, ei ar urma să primească noi vaccinuri fabricate de aceleaşi companii.

Nu se ştie încă modul concret în care se va implementa decizia, dar ea va fi discutată între autoritatea sanitară şi regiunile daneze, notează DPA.