Marea Britanie conduce detașat Europa în cursa pentru atingerea imunității colective împotriva Covid-19, în termeni absoluți ai numărului de vaccinuri administrate, în condițiile în care a avut un start mai bun aprobând primul ser pe 2 decembrie anul trecut, cu trei săptămâni înainte ca Uniunea Europeană să ia o decizie similară.

Centru vaccinare drive thruFoto: Primaria Municipiului Galati

Potrivit unui clasament realizat de Euronews pe baza datelor culese din surse guvernamentale dar și din mass media, România ar ocupa locul 11 ca număr total de doze administrate, respectiv 6.931.689 de la debutul campaniei de vaccinare din 27 decembrie.

Pe primul loc în ceea ce privește numărul total al vaccinurilor administrate se plasează Marea Britanie, urmată de Germania, Franța, Italia, Turcia, Rusia, Spania, Polonia, Ungaria, Olanda, România, Belgia, Portugalia. La polul opus, pe ultimele locuri figurează Islanda, Moldova, Luxembourg, Belarus, Cipru, Letonia, Estonia, Albania, Slovenia, Ucraina și Bulgaria.

Ce procent din populație s-a vaccinat?

Când vorbim despre imunizare completă, de obicei, ne referim la persoanele cărora li s-au administrat ambele doze ale vaccinului, în cazul serurilor care prespun această procedură.

Strategia de vaccinare diferă de la țară la țară, așa se face că unele state au preferat să amâne pe cât posibil administrarea rapelului și să vaccineze, în schimb, un număr cât mai mare de oameni cu prima doză. Această strategie face ca statele respective să figureze undeva mai jos în clasament, ceea ce nu înseamnă neapărat că au probleme cu campania de vaccinare.

Marea Britanie conduce în clasament, atât în ceea ce privește numărul total de vaccinuri administrate cât și în termeni de vaccinări per capita.

Potrivit sursei citate, Regatul Unit a vaccinat 31,4% din populație, însă la capitolul procente este depășit de Malta cu 32,8%.

Pe locul trei se află Ungaria cu 28,2%, urmată Serbia cu 24,6% din populație, fiind însă de notat că ambele state și-au intensificat campania cumpărând vaccinurile produse de Rusia și China.

Clasamentul continuă cu Islanda (20,4%), Danemarca ( 18,8%), Lituania (16,1%) Spania (15,8%) Grecia (15,5%), Luxembourg (15%), Italia (14,9%) Elveția (14,8%) și România (14,7), undeva la mijlocul clasamentului.

Bulgaria este pe ultimul loc cu 6,2%.

Câștigă statele mai bogate?

Încă de la aprobarea vaccinurilor antiCovid-19 au existat temeri că statele mai bogate care își permit achiziționarea dozelor necesare imunizării propriei populații sunt în avantaj, în timp ce țările sărace vor fi lăsate să se lupte în continuare, invocându-se discriminarea sau un așa-zis ”apartheid al vaccinării”.

La începutul lunii februarie, OMS spunea că 9 din 10 vaccinuri sunt administrate în țările mai bogate.

Pentru a analiza situația din acest punct de vedere în Europa, Euronews a comparat PIB-ul per capita cu numărul de vaccinări la 100.000 de locuitori.

De asemenea, de reținut că unele țări considerate mai sărace după standardele UE au început campania de vaccinare mai târziu și au acoperit un număr mai redus din populație. Lista include Ucraina, Rep. Moldova, Belarus, Albania și Muntenegru.

Serbia și Luxemborug fac notă discordantă. Serbia a vaccinat mult raportat la resursele economice, în timp ce Luxembourg a vaccinat foarte puțin raportat la potențialul economic.

Un alt indicator care a fost luat în calcul este legat de categoriile de persoane care au avut prioritate în campania de vaccinare. Astfel, țările analizate pot fi împărțite în mod egal în două categorii: cele care au favorizat personalul medical și cele care au dat întâietate persoanelor în vârstă.

Există și un număr de state, cum ar fi Turcia, Serbia, Cehia și Bulgaria care au decis ca primele doze de vaccin să fie administrate politicienilor. În unele cazuri, s-a recurs la această variantă pentru a dispersa eventuale temeri ale populației față de vaccinuri.