Mai multe țări din Uniunea Europeană au raportat oferte din partea unor ”pretinși intermediari” pentru un total de 900 de milioane de doze de vaccinuri contra Covid-19, a anunțat joi OLAF, citată de Reuters.

Cutii cu vaccinuri contra Covid-19Foto: JIM RUYMEN / UPI / Profimedia

Potrivit agenției antifraudă a blocului comunitar, pentru acestea s-au solicitat sume ce cumulate ajung la 12,7 miliarde de eruro.

OLAF a deschis luna aceasta o investigație în privința acestor oferte, în condițiile în care UE se confruntă cu un risc ridicat de fraudă în acest sector.

Companiile farmaceutice producătoare au spus că ele vând doar direct guvernelor.

Biroul European Antifraudă a avertizat acum zece zile guvernele să fie atente la oferte de vaccinuri împotriva Covid-19, spunând că – cel mai adesea – acestea sunt false și trebuie raportate.

În urmă cu câteva zile, Il Giornale a scris că se desfășoară anchete în mai multe regiuni ale Italiei, privind o posibilă fraudă cu vaccinuri anti-Covid, după ce guvernatorul din Veneto, Luca Zaia, a spus că a primit o ofertă de 27 de milioane doze de vaccin. Aceleași „oferte avantajoase” ar fi fost primite și în Lombardia și Umbria.