Ministerul Sănătăţii a anunțat miercuri că aplicaţia Corona Forms a fost actualizată, iar noua funcţionalitate permite o monitorizare medicală a cazurilor confirmate, pe baza informaţiilor introduse în aplicaţie de DSP sau de laboratoarele care lucrează probele. Persoanele testate primesc rezultatele probelor prin SMS şi e-mail generate prin intermediul aplicaţiei informatice, iar în perioada următoare se vor genera rapoarte medicale care vor fi transmise prin e-mail persoanelor testate şi medicilor de familie, pentru a lua pacienţii în evidenţă, susține ministerul.

Testare coronavirusFoto: ERNESTO BENAVIDES / AFP / Profimedia

Conform sursei citate, Ministerul Sănătăţii, Institutul Naţional de Sănătate Publică şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale au operaţionalizat actualizarea platformei informatice de centralizare a datelor referitoare la infecţia cu virusul SARS-CoV-2. Noua funcţionalitate permite o monitorizare medicală a cazurilor confirmate, pe baza informaţiilor introduse în aplicaţie de instituţiile prevăzute în Ordinul ministrului Sănătăţii pentru aprobarea fluxului informaţional utilizat în raportarea datelor referitoare la infecţia cu virusul SARS-CoV-2.

Astfel, persoanele testate primesc rezultatele probelor prin SMS (de pe numărul 1863) şi e-mail generate prin intermediul aplicaţiei informatice. În cazul în care pentru o persoană testată nu există date relevante de contact, responsabilitatea transmiterii rezultatului revine entităţii care a dispus recoltarea, respectiv entităţile la care s-a efectuat testarea. Ministerul Sănătății susține că în perioada următoare din aplicaţie se vor genera rapoarte medicale care vor fi transmise prin e-mail persoanelor testate şi medicilor de familie, pentru a lua pacienţii în evidenţă.

În funcţie de rezultatul testelor efectuate, există trei tipuri de mesaje text şi e-mail-uri care sunt transmise de către aplicaţia Corona-Forms către persoanele testate sau la medicul de familie. Acestea cuprind: informaţii privind rezultatul testelor efectuate, măsurile pe care persoana respectivă trebuie să le ia în funcţie de aceste rezultate şi informarea medicului de familie cu privire la situaţia persoanei din listă. Datele sunt introduse în platformă de către DSP și de laboratoarele care lucrează probele.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, anunța în 5 noiembrie că platforma Corona-Forms, dezvoltată de Ministerul Sănătăţii şi de STS și prin intermediul căreia rezultatele testelor COVID venite de la laborator vor ajunge prin SMS simultan la pacient, la medicul de familie şi la DSP, a devenit operaţională.

STS preciza, în 1 noiembrie, că aplicația nu se bazează pe colectarea informațiilor de localizare a persoanelor.

Potrivit STS, noua funcționalitate permite o monitorizare medicală a cazurilor COVID-19, pe baza informațiilor introduse în aplicație de entitățile prevăzute în Ordinul ministrului Sănătății pentru aprobarea fluxului informațional utilizat în raportarea datelor referitoare la infecția cu virusul SARS-CoV-2.

La solicitarea Ministerului Sănătății, pe platforma Corona-Forms sunt prezentate într-o interfață grafică internă de tip hartă adresele declarate în timpul anchetei epidemiologice de către persoanele care au rezultate pozitive la virusul SARS-CoV-2. Această funcționalitate va fi disponibilă doar factorilor de decizie și va permite filtrarea cazurilor confirmate cu noul coronavirus, pe zone, până la nivelul străzilor, preciza STS.

De asemenea, sistemul informatic permite transmiterea către fiecare pacient și către medicii de familie a mesajelor SMS și e-mail-urilor cu rezultatele testului COVID-19.