Mai bine de jumătate dintre cazurile de COVID-19 raportate în ultimele 24 de ore în judeţul Timiş, adică 280 din 590, s-au înregistrat în Timișoara, care a ajuns, miercuri, la o rată de infectare de 5,92 la o mie de locuitori, potrivit Prefecturii Timiş. Primarul Dominic Fritz susține în continuare că Timișoara ar trebui să intre în carantină pentru a limita răspândirea bolii, în timp ce președintele CJ Timiș, Alin Nica, nu vrea să își asume o astfel de propunere și spune că specialiștii ar trebui să ia decizii: "Când comunici, ca autoritate, trebuie să ai proprietatea termenilor".

Timisoara - Piata LibertatiiFoto: PNL

Potrivit Prefecturii Timiș, în această dimineaţă la Timișoara erau internate 401 persoane cu COVID şi 40 pacienţi se aflau în secţiile ATI. Au fost înregistrate şi şase decese, scrie Agerpres.

Direcţia de Sănătate Publică Timiş a anunţat, miercuri, un nou focar activ COVID la Centrul de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică pentru copii din Lugoj, ridicând la 24 numărul total al acestora în judeţ.

Totodată, Inspectoratul Şcolar Timiş a anunţat că miercuri erau 115 elevi internaţi cu COVID, iar 784 sunt în izolare sau în carantină. De asemenea, 82 de cadre didactice sunt spitalizate cu SARS-CoV-2 şi 31 de angajaţi din rândul personalului didactic-auxiliar şi nedidactic. În scenariul roşu de predare sunt 283 de şcoli, alte 168 de unităţi fiind în scenariul galben.

Primarul Dominic Fritz spunea marți că este puțin probabil să poată fi evitată carantinarea orașului și că ar fi potrivită o astfel de măsură: "Mai bine mai devreme decât mai târziu".

Miercuri, Fritz a susținut în continuare ideea introducerii în carantină, dar nu numai a Timișoarei, ci a întregii zone metropolitane, scrie tion.ro. El a declarat, pentru Digi24, că autoritățile trebuie să fie sincere cu oamenii, în condițiile în care în spitale nu mai sunt locuri, mai ales la terapie intensivă.

"Eu cred că este mai bine să luăm o decizie comună mai devreme decât prea târziu, pentru că dacă prelungim agonia, suferim cu toții și suferă economia și mai mult. Din cauza asta, eu cred că trebuie să discutăm inclusiv varianta să carantinăm un oraș ca Timișoara, cu toată zona periurbană. Doar Timișoara nu ar avea rost. (...) Încercăm să ținem economia în viață, dar absolut toate deplasările care nu sunt necesare să nu fie posibile deocamdată. Este doar o opțiune, dar cred că trebuie să fim sinceri cu oamenii”, a afirmat Fritz.

Întrebat dacă va fi nevoie de o declarație pe proprie răspundere pentru ca oamenii să poată părăsi domiciliul, Fritz a răspuns că va trebui analizată capacitatea forțelor de ordine.

De cealaltă parte, președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, nu vrea să își asume o astfel de propunere și spune că specialiștii ar trebui să ia decizii: "Eu n-aș spune acum mai mult, o să fie o ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, în care se vor analiza toate scenariile în acestă direcție. Știu doar că INSP a dat aviz pozitiv pentru carantinarea a nouă localități din județul Timiș, dar acel aviz pozitiv este doar consultativ pentru noi. Comitetul va analiza situația și va propune comitetului național carantinarea uneia sau a mai multor localități din județul Timiș. Așa că nu m-aș pronunța înainte de a mă consulta cu specialiștii (...) Am văzut că au ieșit mai multe informații care s-au dovedit a fi neadevărate. Atunci când comunici, ca persoană publică, ca autoritate, trebuie să ai proprietatea termenilor și să știi că ceea ce comunici este real, veridic și realizabil”.