Mii de musulmani pakistanezi ignoră ordinele guvernului privind interzicerea adunărilor religioase mai mari de patru persoane, provocând îngrijorări legate de o explozie a numărului de infecții pe măsură ce se apropie debutul Ramadanului, luna sfântă în Islam, la sfârșitul lunii aprilie, relatează Reuters.

Rugaciune moscheeFoto: Profimedia Images/Cesar Liana/Alamy

Sabir Durrani spune că se roagă aproape în fiecare zi într-o moschee din orașul Multan din centrul Pakistanului. Acesta susține că adesea din mulțimea de bărbați care participă la rugăciune niciunul nu poartă mască de protecție.

Durrani, în vârstă de 52 de ani, este unul din miile de musulmani devotați care ignoră ordinul guvernului pakistanez emis luna trecută prin care adunările religioase de peste patru persoane sunt interzise pentru a preveni răspândirea coronavirusului.

Până în prezent, COVID-19 a infectat peste 5.300 de oameni și ucis 93 în a doua cea mai populată țară musulmană din lume.

„Liderul nostru de rugăciuni ne-a zis că virusul nu poate să ne infecteze în același fel în care îi afectează pe vestici”, le-a relatat Durrani reporterilor Reuters, adăugând că „ne-a spus că ne spălăm pe mâini și pe față de cinci ori pe zi înainte să ne spunem rugăciunile în timp ce infidelii nu o fac, așa că nu trebuie să ne îngrijorăm. Dumnezeu este cu noi”.

Mai mult de 60% din cazurile de infecție cu COVID-19 din Pakistan au fost identificate ca având legătură cu credincioși musulmani care s-au întors din pelerinaj din Orientul Mijlociu și adepți ai Tablighi Jamaat, o mișcare misionară islamică care se concentrează pe îndemnarea musulmanilor să se întoarcă la practicarea religiei lor așa cum a fost practicată pe parcursul vieții profetului islamic Mahomed.

Însă marea îngrijorare pentru autorități este că va urma o explozie a numărului de infecții în urma rugăciunilor ținute în moschei, pe măsură ce numărul credincioșilor care vor participa la rugăciuni este așteptat să crească odată cu începerea Ramadanului la sfârșitul lunii aprilie.