Niciun copil nu așteaptă până merge la școală pentru a primi o notă, pentru că o primește pe prima din viața lui chiar imediat după ce se naște! Este vorba de scorul APGAR, un sistem de evaluare a nou născutului denumit după medicul american specialist în anestezie obstetricală, Virginia Apgar, care l-a propus pentru prima dată în anul 1952. Cum se calculează acest scor și ce relevenață are pentru evoluția imediată și viitoare a copilului, explicăm mai jos.

Sistemul de notare APGAR ajută medicul să aprecieze starea generală de sănătate a copilului la naștereFoto: © Jbrown777 | Dreamstime.com

Adaptarea la viața extrauterină

Sistemul de notare APGAR ajută medicul să aprecieze starea generală de sănătate a copilului la naștere. Pentru memorarea semnelor de evaluat la nou născut s-a stabilit chiar și un acronim, tot după numele celei care a instituit acest tip de evaluare: A – appearance (colorație), P – pulse (frecvență cardiacă), G – grimace (reactivitate la stimuli), A – activity (tonus muscular), R – respiratory effort (respirație).

Este de menționat faptul că scorul APGAR nu prezice nimic despre evoluția copilului, nivelul lui intelectual sau oricare alte detalii. Scopul acestuia este de a stabili cum se adaptează copilul la viața extrauterină după viața intrauterină și să evalueze dacă a depășit cu bine momentele și eventual traumele din cursul traversării canalului de naștere.

Cum se calculează scorul APGAR

Evaluarea urmărește aspectul semnelor vitale la un minut după naștere, la cinci minute și din cinci în cinci minute până când se obține o notă peste 7.

Scorul APGAR reprezintă suma notărilor celor cinci parametri (colorație, frecvență cardiacă, reactivitate la stimuli, tonus muscular și respirație), fiecare fiind notat de la 0 la 2. Ritm cardiac – 0 dacă este absent, 1 dacă se înregistrează mai puțin de 100 de bătăi pe minut și 2 dacă se înregistrează mai mult de 100 de bătăi pe minut; respirație – 0 dacă este absentă și 2 dacă nou născutul țipă viguros; tonus muscular – 0 dacă este moale, 1 dacă prezintă unele flexii ale brațelor și picioarelor și 2 dacă membrele sunt în flexie și le mișcă viguros; reflexe – 0 dacă sunt absente, 1 dacă prezintă grimase și 2 dacă nou născutul se strâmbă, tușește, strănută și elimină singur secrețiile din gură și nas; culoare – 0 dacă este palid sau albăstrui, 1 dacă corpul are culoarea roz dar mâinile și picioarele sunt albăstrui și 2 dacă este complet roz.

Prematurii au în general un scor APGAR sub 5

Majoritatea nou-născuților au scoruri APGAR mai mari de 7. Un scor APGAR mai mic de 7 totuși nu trebuie să sperie, pentru că majoritatea nou născuților cu un scor mai mic de 7 vor fi copii perfect normali. În cazurile în care scorurile APGAR sunt între 5 și 7 la un minut, este posibil să fi existat unele probleme în timpul nașterii, ceea ce determină o scădere a nivelului de oxigen din sânge.

În acest caz, personalul medical va șterge energic nou născutul cu un prosop și îi va administra oxigen. Aceste intervenții ar trebui să-l determine sa înceapă să respire profund și să-și îmbunătățească aportul de oxigen, așa încât scorul APGAR la cinci minute să fie cuprins între 8 și 10. Scoruri APGAR mai mici de 5 sunt înregistrate la un procent mic de nou născuți, respectiv la prematuri sau la bebelușii născuți prin cezariană de urgență.

Aceste scoruri pot reflecta dificultățile pe care copilul le-a experimentat în timpul travaliului sau probleme cu inima sau sistemul respirator. Atunci când scorul APGAR este foarte mic, intervenția medicală constă în administrarea de oxigen. Dacă în câteva minute nou născutul nu începe să respire singur, i sa poate introduce un tub în trahee, iar prin unul din vasele de sange din cordonul ombilical i se pot administra lichide și medicamente care să sprijine activitatea cardiacă, respectiv bătăile inimii.

În situația în care și după aceste intervenții scorul APGAR continuă să rămână scăzut, nou născutul va primi îngrijiri medicale într-o secție de Terapie Intensivă.

Limitări ale scorului APGAR

Academia Americană de Pediatrieși Colegiul American de Obstetricieni și Ginecologi a stabilit că scorul APGAR, singur, nu poate fi considerat o dovadă a asfixiei sau o consecință a acesteia.

De asemenea, el nu prezice mortalitatea neonatală individuală sau rezultatul neurologic și nu trebuie folosit în acest scop. Scorul APGAR este o expresie a stării fiziologice a nou născutului la un moment dat, care include componente subiective. Există numeroși factori care îl pot influența, inclusiv sedarea sau anestezia maternă, malformațiile congenitale, vârsta gestațională sau traumatismele.

În plus, perturbarea biochimică trebuie să fie semnificativă înainte ca scorul să fie afectat. Elementele scorului, cum ar fi tonusul muscular, culoarea și reflexele, pot fi subiective și depind parțial de maturitatea fiziologică a nou născutului. Scorul poate fi, de asemenea, afectat de variațiile tranziției normale. De exemplu, saturațiile inițiale mai scăzute de oxigen în primele câteva minute nu necesită o administrare suplimentară imediată de oxigen; țintele Programului de Resuscitare Neonatală pentru saturația în oxigen sunt 60% până la 65% la un minut și 80% până la 85% la cinci minute.

Sugarul prematur sănătos, fără semne de asfixie, poate primi un scor scăzut doar din cauza imaturității. Potrivit aceleiași autorități profesionale, un scor APGAR între 0 și 3 la un minut nu prezice rezultatul individual al unui copil. Un scor Apgar între 0 și 3 la cinci minute se corelează cu mortalitatea neonatală la populații mari, dar nu prezice disfuncția neurologică individuală viitoare. Studiile au aratat că majoritatea sugarilor cu scoruri APGAR scăzute nu vor dezvolta paralizie cerebrală.

Cu toate acestea, un scor Apgar scăzut la cinci minute conferă în mod clar un risc relativ crescut de paralizie cerebrală, raportat a fi de 20 până la 100 de ori mai mare decât cel al sugarilor cu un scor Apgar între 7 și 10 la cinci minute.

Un scor APGAR scăzut la 10 minute se poate asocia cu probleme

Un studiu realizat în Statele Uniteîntre anii 2011-2018, care a inclus nou născuți ai unor femei cu risc scăzut, care au născut la 37-41 de săptămâni, a urmărit asocierea dintre scorul APGAR la 10 minute și rezultatele adverse ale nou născuților.

Cercetătorii au clasificat scorul APGAR la 10 minute în trei categorii: de la 0 la 3 – scăzut, de la 4 la 6 - moderat, și de la 7 la 10 – normal. În cadrul studiului, din 31,5 milioane de născuți vii, 111.163 (0,4%) au îndeplinit criteriile de includere. Dintre ei, 74,2%, 20,7% și 5,1% au avut scoruri APGAR la 10 minute normale, moderate și, respectiv, scăzute. Rezultatele studiului, date publicității în 2021, au relevat faptul că nou-născuții cu un scor APGAR la 10 minute mai scăzut au fost asociați cu un risc mai mare de probleme de sănătate pe termen lung.

Sursa foto: Dreamstime.com