Sucul de fructe este adesea recomandat ca fiind o modalitate ușoară de a obține una dintre cele 5 porții de fructe de care avem cu toții nevoie zilnic. Sunt însă cercetări care spun că un pahar de suc pe zi ar duce la creșterea în greutate la copii și la unii adulți. Așadar, fac rău sau fac bine sucurile de fructe la copii? Fac rău dacă le oferim zilnic? Ce trebuie să știi despre sucul de fructe în alimentația copiilor.

Suc de fructeFoto: © Eduard Bonnin Turina | Dreamstime.com

Sucul de fructe oferă vitamine, minerale și polifenoli, la fel ca fructele întregi. Se prepară ușor, acoperă una din cele 5 porții zilnice de fructe de care avem nevoie și face parte din dieta zilnică a multor oameni. În ultimii ani, a existat un interes tot mai mare pentru sucurile presate la rece. Mulți oameni o văd ca pe o modalitate rapidă de a mânca sănătos – obținând legumele și fructele într-o singură băutură.

O masă lichidă, plină de vitamine, pe care o poți obține repede și consuma făcând alte activități. Dar este stoarcerea o opțiune sănătoasă? Dr. Sean Hashmi, medic specialist în gestionarea greutății și nutriționist clinician pentru Kaiser Permanente, California de Sud, spune că stoarcerea lipsește produsul final de pulpă și semințe, prelevând doar zeama fructului. Ceea ce un smoothie nu ar face, căci acela ar păstra și pulpa, adică fibrele din fruct.

Beneficiile sucurilor de fructe

Stoarcerea la rece a fructelor și a legumelor permite păstrarea vitaminelor și a mineralelor în lichid, spune medicul nutriționist. Când vine vorba de copii, Academia Americană de Pediatrie (AAP) recunoaște beneficiile sucului de fructe – vitaminele, mineralele și fitochimicalele pe care le oferă și rolul acestora în scăderea tensiunii arteriale și a riscului de a dezvolta boli de inimă.

Cu toate că mulți copii nu mănâncă suficiente fructe, AAP nu recomandă să le oferim doar sucuri de fructe, ci și fructele întregi. h2: Porția corectă de suc de fructe 100% pentru copii Dr. Simona Pecec, medic pediatru, consideră că fiecare copil trebuie să primească sucuri de legume și fructe deoarece în acest fel cei mici obțin o mare concentrație de vitamine și minerale pentru o dezvoltare sănătoasă, dar și o serie de aminoacizi pentru creștere.

Aceste substanțe nutritive sunt esențiale pentru dezvoltarea fizică. Bebelușii și copiii până în 2 ani nu au nevoie de suc de fructe. Primii primesc tot ce au nevoie din laptele matern, iar ceilalți încep prin a consuma fructul întreg, nu de frica sucurilor fresh, ci pentru a descoperi textura fructului și pentru a-și dezvolta masticația și musculatura. După 2 ani, le putem oferi copiilor sucuri de fructe, dar și de legume.

Până la 8 ani, spune pediatra, 60 mililitri de suc natural de fructe reprezintă necesarul unui copil. Nu pentru că mai mult i-ar face rău, ci pentru că îi umplem stomacul cu un singur fel de mâncare, în detrimentul altor alimente, la fel de necesare în procesul de creștere. Apoi, cantitatea poate crește la 120 de mililitri.

Dezavantajele consumului de suc de fructe la copii. #1 Lipsa fibrelor

Unul dintre primele dezavantaje este tocmai cel legat de lipsa fibrelor.

Fibrele au, în primul rând, efecte prebiotice. Efectul prebiotic reprezintă creșterea activității bacteriilor benefice prezente la nivelul intestinelor. Prebioticele stimulează dezvoltarea bacteriilor benefice ca bifidobacteria, lactobacillus, împiedicând astfel dezvoltarea bacteriilor patogene și ajutând la buna funcționare a sistemului imunitar. Beneficiile fibrelor însă nu se opresc aici. Acestea pot preveni constipația, reduc riscul de obezitate, de hipertensiune arterială și de diabet zaharat de tip 2.

De asemenea, s-a demonstrat că pot ajuta la scăderea colesterolului, a intensității crizelor de astm, a comportamentelor agresive și a riscului de depresie.

Dezavantajele consumului de suc de fructe la copii. #2 Zahărul din fructe

Un alt dezavantaj al consumului zilnic de suc de fructe pare să fie zahărul. Unii specialiști sunt îngrijorați de conținutul de zahăr din sucul de fructe – 250 de mililitri de suc de portocale, spre exemplu, conține 22 de grame de zahăr, echivalentul a 4 lingurițe și jumătate de zahăr.

Iar zahărul duce la creștere în greutate, chiar obezitate, afecțiuni hepatice, dar și la creșterea tensiunii arteriale și a colesterolului.

Dezavantajele consumului de suc de fructe la copii. #3 Determină preferința pentru dulce

Un al treilea dezavantaj în consumul de suc de fructe la copii este legat de preferința celor mici pentru gustul dulce. Un studiuefectuat pe copii cu vârste între 3 și 5 ani în Finlanda a demonstrat că, indiferent de preferințele alimentare ale părinților, copiii vor alege întotdeauna alimentele dulci în detrimentul celor amare.

Însă tot studiu arată că acei copii care obișnuiau să primească apă și nu sucuri de fructe, se arătau mult mai deschiși să consume legume decât cei care cunoșteau gustul dulce al sucurilor de fructe. h2: Legătura dintre sucuri și obezitate Un studiu recent, ale cărui rezultate au fost publicat în revista medicală JAMA Pediatrics, a descoperit că, la copii, există o asociere între consumul zilnic de suc de fructe și creșterea în greutate.

„Rezultatele studiului sugerează o legătură potențială între consumul de suc de fructe și creșterea în greutate, dar asocierea este mică, iar dovezile limitate. Este important să ne amintim că corelația nu este același lucru cu cauzalitatea. Alți factori, cum ar fi dieta generală și activitatea fizică, joacă probabil un rol mai mare în creșterea în greutate decât aportul moderat de suc de fructe”, a declarat dr. Daniel Ganjian, medic pediatru, membru al Academiei Americane de Pediatrie.

Blenduirea, cea mai bună metodă

Există și alte modalități de a obține o masă rapidă și ușor de consumat din fructe și legume. „Ați putea alege să amestecați, nu să stoarceți!”, spune dr. Hasmi.

În acest fel, am păstra și substanțele nutritive din fructe și legume, dar și valoroasele fibre. „Și când stați pe gânduri câte fructe și câte legume să folosiți, alegeți modelul farfuriei sănătoase. Aceasta constă din două părți de legume și o parte de fructe”, spune doctorul. Dr. Hashmi sugerează, de asemenea, să alegem fructe și legume închise la culoare. „Cu cât culoarea este mai închisă, cu atât este sunt mai bogate în antioxidanți.”

Sursa foto: Dreamstime.com