Se spune că fetele sunt mai atașate de tații lor, iar băieții, de mame. Desigur, regula nu se aplică în 100% din cazuri, dar se pare că, în general, băieții sunt, într-adevăr, mai afectuoși cu mamele.

Relația mamă-băiatFoto: © Tatyana Tomsickova | Dreamstime.com

A crește un băiat - bărbatul de mâine – poate fi o provocare pentru mamă. Și chiar dacă la o primă vedere ar putea să pară că tatăl ar înțelege și ar face unele lucrurile mai bine pentru că amândoi aparțin aceleiași „caste”, în realitate mamele își asumă multe responsabilități. Ceea ce oferă mama din preaplin este răbdare și înțelegere, afecțiune și foarte multă grijă. Menținerea unei puternice legături mamă-fiu este cheia dezvoltării generale și a sănătății emoționale a copilului.

Mamele - prima iubire a baieților

A fi mamă de băiat este oarecum diferit față de a fi mamă de fată. Nu o să te plictisești niciodată, pentru că mereu se întâmplă câte ceva. Chiar și atunci când planifici activități pentru el, cel mai probabil lucrurile se vor schimba din mers, pentru că băieții au darul „de a schimba regulile jocului în timpul jocului”. Apoi, ca mamă de băiat, trebuie să fii tare și pregătită să vezi sânge mai des decât ți-ai dori. Ah, și să nu uităm: coșul cu rufe pentru spălat nu se golește niciodată când ai băiat! Dar toate aceste lucruri – și multe altele, pe care le vei descoperi pe parcurs – fac mai degrabă parte din categoria celor mai mult sau mai puțin amuzante.

Sunt însă altele, cu adevărat și profund importante, care contează în dezvoltarea emoțională a unui băiat. Nu o să fie întotdeauna ușor. Nimeni nu promite și nu garantează asta. Dar un lucru este cert: pentru băieți, mamele sunt reginele lor, sunt centrul universului lor, sunt refugiul și zona lor de confort. Sunt prima lor dragoste.

Influența mamelor este evidentă și incontestabilă

Legătura dintre mamă și fiu este una puternică, iar afecțiunea dintre ei este pentru totdeauna. Chiar dacă, pe parcurs, cu trecerea anilor, relația lor poate că mai scârțâie pentru că se schimbă prioritățile, poate că mai sufera unele schimbări, asta nu înseamnă că fiul nu va continua să își iubească mama.

Există câteva lucruri, un fel de abecedar, un set de reguli în creșterea unui băiat, lucruri pe care mamele trebuie să le cunoască și să le aplice, în interesul barbatului care va deveni el.

1. Învață-l să vorbească despre sentimentele lui

În circumstanțe în care băiatul va țipa de frustrare, va plânge de frică, va mușca neștiind cum altfel să-și manifeste emoțiile sau se va ascunde de rușine, nu încerca să stopezi aceste manifestări. Una dintre marile greșeli este aceea de a-i spune că „băieții nu plâng”, crezând că aceasta este formula magică pentru a crește un bărbat puternic. Nu aceasta este abordarea. Folositor pentru el este să i se explice ce emoție a trăit și care este răspunsul adecvat la acea emoție. Spune-i că toți oamenii au astfel de emoții, inclusiv tu, așa încât atunci când va fi mare să poată face diferența între furie și rușine, între dezamăgire și durere.

2. Oferă-i exemple de bărbați buni, puternici, hotărâți, integri

Eroii din desenele animate, puternici din punct de vedere fizic, musculoși, oricum îl vor însoți în perioada copilăriei. Dar este important să-i vorbești și despre bărbați reali, cu calități intelectuale. Vorbește-i despre inventatori, despre mari scriitori, domnitori, filantropi, generali de armată etc.

3. Dă-i exemple de femei care sunt frumoase și interior, nu doar exterior

Chiar dacă băieții sunt mai puțin interesați de prințesele Disney, este important să știe că au existat sau că există personaje feminine care sunt frumoase datorită inteligenței sau curajului lor și lucrurilor notabile pe care le-au făcut.

4. Încurajează-l să comunice cu tine

Dacă de la început vei fi deschisă pentru comunicare, vei deveni cu ușurință cea mai bună prietenă și confidentă a fiului tău, cea căreia îi va putea spune fără teamă și fără inhibiții orice se întâmplă în viața lui, chiar și în anii dificili ai adolescenței sau în cei de adult. Când o mamă comunică deschis cu fiul ei, acestuia îi va fi mai ușor să facă diferența între bine și rău, iar empatia ei și încurajările pe care i le oferă îl vor învăța să-și asume responsabilitatea acțiunilor sale.

Relația unui băiat cu mama lui se schimbă pe măsură ce crește, iar felul în care se schimbă îi poate afecta comportamentul atunci când este adolescent, arată un studiu din 2011, realizat de Society for Research in Child Development. Studiul a inclus 265 de perechi mamă-fiu din familii cu venituri mici din Pittsburgh, care au fost urmărite de când fiul avea 5 ani până la adolescență. Băieții care au avut multe conflicte cu mamele lor prezentau în adolescență mai multe riscuri de a avea comportamente care implicau delicvența, în timp ce băieții care aveau o relație strânsă cu mamele lor aveau mai multe șanse să aibă o relație bună cu prietenii lor atunci când au devenit adolescenți.

5. Învață-l bunele maniere

În vremurile în care trăim, ar putea să pară desuet, dar adevărul este că bunele maniere nu se vor demoda niciodată. Iar mama este primul profesor... autorizat să le predea. Nu pierde acest „tren”, perioada copilăriei, când se pun bazele educației și lucrurile sunt ușor de asimilat, dar și cu cele mai mari șanse de a se păstra pentru tot restul vieții.

6. Lasă-l să și piardă

Părinții își doresc pentru copiii lor să fie mereu câștigători. Dar, din păcate, în viață nu sunt întotdeauna învingători. Iar lucrul acesta e bine să îl știe, să îl experimenteze, să facă pace cu el, pentru că vor mai fi în viață situații în care va pierde, iar ele nu trebuie să fie resimțite ca dezamăgiri care să-l destabilizeze. Asigură-te că înțelege „regula jocului”, că uneori câștigi, alteori pierzi, dar că nu trebuie să renunți. Niciodată.

7. Nu fi supraprotectoare

Este normal să îți protejezi copilul, dar există și pentru asta o limită. Depășind limita, riști să ai un băiat dependent de tine și lipsit de curajul de a avea propriile păreri și acțiuni. Continuând să fii exagerat de protectoare și după ce a crescut și nu mai este chiar un copilaș, există un pericol foarte mare de a se produce o fisură în relația voastră atunci când băiatul începe să se simtă sufocat de atitudinea ta și să vrea să... fugă „de sub fusta mamei”.

8. Nu pretinde disciplină folosind constrângeri

Potrivit Psychology Today, băieții ai căror mame au folosit educația coercitivă au avut rate mai mari de probleme de comportament și probleme sociale, inclusiv reacții de respingere din partea colegilor lor de școală. Strategiile parentale pozitive îi ajută pe băieți să-și dezvolte abilitățile sociale și încrederea de sine, asigurându-le un cadru adecvat pentru dezvoltare.

9. Încurajează prieteniile mixte

Un sondaj a constatat că aproape 40% dintre băieții americani din clasele primare considera ca ei sunt mai deștepți decât fetele. Neurologul britanic Gina Rippon, profesor emerit de neuroimagistică cognitivă la Universitatea Aston, Birmingham, spune că știința a stabilit în mod clar că nu există diferențe semnificative între creierul masculin și cel feminin.

Pentru a preveni o gândire de acest tip, încurajează-l să se joace și să petreacă timpul și cu fete, pentru că în felul acesta îi va fi mai greu să pună o etichetă pe întreaga categorie sau să creadă că băieții sunt mai buni decât fetele. Este important să îl înveți lecția toleranței și a respectului față de toți oamenii, indiferent de rasă, religie, statut socio-economic etc.

10. Dă-i ocazia să fie de ajutor

A obliga pe cineva să ajute și a-i oferi ocazia să o facă, sunt lucruri total diferite. Atunci când îi oferi băiatului tău ocazia de a fi de ajutor, odată cu satisfacția resimțită se naște și dorința de a mai face acest lucru încă o dată, și încă o dată. Fii un exemplu pentru el, prin acțiunile tale, și atâta vreme cât ești modelul lui, va dori să te imite.

11. Cere-i părerea și ține cont de ea

Se știe, adolescența este o perioadă dificilă, în care apar neînțelegeri și conflicte. De pe poziții de luptă nu are nimeni nimic de câștigat. E mai bine să-ți joci cartea inteligent: ține cont de faptul că adolescenților le place să fie tratați ca adulți și „gâdilă-i” orgoliul cerându-i părerea sau implicându-l în discuțiile de familie. Se va simți respectat, iar acest lucru îl ajută să-și construiască și consolideze stima de sine și încrederea.

12. Lasă loc și pentru tată!

Reține faptul că la adolescență mamele ar trebui să lase locul taților să îi învețe despre ce înseamnă a fi bărbat. „Fiul are nevoie ca tatăl să îl primească în lumea lui, să îi facă loc, să îl accepte în limita propriilor puteri. Pasiunile tatălui, bucuriile lui nu vor fi în multe cazuri și ale fiului. Dar răbdarea tatălui, capacitatea lui de a-l primi cu deschidere, de a-l învăța despre viață arătând-i viața lui, îl vor învăța pe fiu că este iubit și acceptat, că se poate sprijini oricând pe relația cu tatăl lui”, spune psihologul Corina Dobre.

13. De la mame băieții învață să repecte femeile

A nu avea în copilărie o legătură puternică și sănătoasă cu mamele lor, îi pune pe băieți la riscul de a fi ostili, agresivi, nesiguri în relațiile lor și în stabilirea obiectivelor. Apropierea dintre mamă și fiu îl face pe acesta să se simtă în siguranță, să fie încrezător, puternic din punct de vedere emoțional și cu mai puține probleme de comportament. Iubirea necondiționată și acceptarea mamei reduce considerabil riscul ca băiatul să aiba o personalitate rece și distantă. Aceeași relație strânsă cu mama sa, îl va ajuta pe băiat să aprecieze rolul ei în viața lui și a familiei și îl va învăța să respecte femeile.

Sursa foto: Dreamstime.com