Atunci când copiii sunt speriați de întâlnirea cu medicul, inclusiv controalele obișnuite se pot transforma în crize, ce aduc stres pentru întreaga familie. Ce replici să folosește ca păritne ca să ajuți un copil să depășească frica de doctor, detaliem în articol.

Copil la medicFoto: © Yobro10 | Dreamstime.com

De unde vine frica de doctor a copiilor

Motivele comune care generează frica de medic pot varia în funcție de vârstă, personalitate și istoricul medical al unui copil.

Anxietatea de separare

Anxietatea de separare este o manifestare specifică copilăriei mici. Până la o anumită vârstă este o reacție firească, care ține de dezvoltarea copilului. Prima manifestare apare pe la 8-9 luni: bebelușul plânge atunci când mama dispare din aria lui vizuală și nu este deloc prietenos cu străinii. De ce? Pentru că, în jurul acestei vârste, creierul bebelușului începe să facă distincția între el și mama lui: mama este ceva separat, este o altă persoană, diferită de el, dar foarte importantă pentru el, și îi este teamă să nu o piardă. Și, pentru că a reușit să facă distincția între el și mama lui, începe să distingă și persoanele din jur. De aceea se teme de străini.

Ce poți face ca părinte: să fii lângă el pentru a-i asigura confortul psihic de care are nevoie. Să alegi un doctor care înțelege teama bebelușului de doctor și să lucrezi împreună cu el pentru a o risipi cât mai mult. Să iei cu tine jucăria preferată, aceea care știi că îl liniștește. Să fii acolo lângă el, la primele vaccinuri, poate ajuta în relația pe care o va dezvolta cu medicii de-a lungul vieții.

Durerea

Încă de la 2 ani, un copil poate descrie durerea și chiar înțelege ce a cauzat-o. Cuvinte precum „buba” ori „pac-pac” exprimă faptul că l-a durut. Până la vârsta școlară însă, copiii uită repede de durere (dacă nu este în formă continuată) și de ce le-a provocat-o. Copiii de vârstă școlară se îngrijorează adesea că o vizită la medic se poate lăsa cu durere. Mai ales dacă trebuie să facă o injecție.

Ce poți face ca părinte: în primul rând, evită să-l anunți cu prea mult timp înainte de vizita programată la medic. Anunță-l doar în dimineața zilei respective, ca să eviți să se îngrijoreze inutil. În al doilea rând, ai putea achiziționa o cremă anestezică și, dacă chiar va fi nevoie de o injecție, să o folosești. Se folosește de la bebelușii care merg la vaccinare, până la adulții care încă au teamă de injecții. Și chiar ajuta!

Frica de necunoscut

Când le spui că urmează o vizită la doctor, copiii se pot speria la gândul că ar putea avea nevoie de intervenții chirurgicale sau că vor fi internați. Acest lucru poate fi mai pronunțat la copiii care se îmbolnăvesc des sau la cei care au în familie un membru mai în vârstă cu nevoi medicale cronice care necesită intervenții frecvente sau spitalizări. Copiii mai mari s-ar putea speria dacă nu înțeleg termenii pe care doctorul îi folosește în timpul consultului, ceea ce îi poate determina pe unii copii să se îngrijoreze că este ceva în neregulă sau că sunt mai bolnavi decât cred.

Ce poți face ca părinte: pe cei mai mici, îi ajută foarte mult să-i faci să înțeleagă ce se întâmplă când mergeți la doctor. O trusă medicală de jucărie va fi de folos. Experimentați unul pe altul toate practicile din cadrul unui control la medic – ascultați inima cu stetoscopul, verificați gâtul, măsurați păpușile, cântăriți-le, oferiți-le „medicamente” cu gust bun. Laudă de fiecare dată „pacienții” care merg fără teamă la doctor. Pe cei mai mari, îi ajută dacă le explici că deși părea înspăimântător ce a spus medicul, ați primit tratament și asta va rezolva problema. Asigurați-i că sunteți pe drumul cel bun și că le veți fi întotdeauna aproape.

Ce să NU spui niciodată unui copil căruia îi este frică de doctor

„Dacă nu te potolești, vine doctorul și-ți face injecție!” este unul dintre cele mai des întâlnite motive pentru care copilul poate căpăta frică de doctor. Deși pare să facă parte din vechile tehnici de parenting, amenințarea aceasta pare să fi supraviețuit timpurilor. Și nu e singura care poate alimenta frica de doctor. Iată câteva exemple de comportamente de evitat când ai un copil căruia îi este frică de doctor:

  • NU folosi vizita la doctor ca pe o formă de pedeapsă – „vezi, ai fost neascultător, acum mergem la doctor!” Unii copii se pot simți vinovați. Pot crede că ajuns la doctor din cauza unui lucru pe care l-au făcut greșit, la fel cum pot ajunge să creadă că vaccinurile sau tratamentele fac parte din pedeapsa pe care o primesc.
  • NU amenința copilul că i se vor face injecții, dar nici nu-l minți că nu va primi niciuna, mai ales dacă știi că de asta îl duci la doctor. Unii părinți își amenință copiii cu vaccinurile, ca pedepse al unui comportament nedorit: „Dacă nu stai jos, vine doctorul cu injecția”. Acest lucru subminează relația pe care copilul o are cu medicul și nici nu reprezintă o soluție pe termen lung pentru a gestiona un eventul comportament nepotrivit. Dincolo de a renunța la această tehnică expirată de parenting, ar prinde bine să îi spui că nu va primi injecții la fiecare vizită.
  • NU îi spune copilului că „injecțiile nu dor” ori „Gata, nu mai plânge! Ești mare”. Validează temerile copilului tău și arată-i că îl înțelegi. Mai degrabă, spune-i „Știu că este neplăcut. Se va termina repede, iar eu voi fi chiar aici, lângă tine.”
  • NU îți tachina copilul pe tema fricii lui de doctor. Chiar dacă nouă ni se par copilărești, fricile copiilor sunt cât se poate de reale și au nevoie să crească pentru ca creierul lor să poată înțelege toate lucrurile.

Nu este neobișnuit ca micuții să se simtă anxioși, nervoși sau speriați atunci când vine timpul să meargă la medic. Ca părinte, îl poți ajuta pe copilul tău să înțeleagă frica și, cu timpul, să o depășească fără a o transforma în fobie.

Sursa foto:Dreamstime.com