Un hipopotam a fost lovit mortal de un camion marți seară pe o autostradă din Columbia, unde neobișnuita moștenire a defunctului lord al drogurilor Pablo Escobar este considerată o specie invazivă, au anunțat pompierii, potrivit AFP.

Hipopotamii, ciudata mostenire a lui EscobarFoto: Captura YouTube

Animalul, care cântărește peste o tonă, a fost lovit pe autostrada dintre Bogota și Medellin, într-o zonă aflată în apropierea unei proprietăți care i-a aparținut lui Pablo Escobar, a declarat pentru AFP Maria Magdalena Perez, comandantul brigăzii de pompieri din municipalitatea Puerto Triunfo, în departamentul Antioquia din nord-vestul țării.

Partea din față a camionului implicat în accident a fost distrusă, a adăugat ea, precizând că șoferul nu a fost rănit.

La sfârșitul anilor 1980, baronul drogurilor, care a fost ucis într-un schimb de focuri cu poliția în 1993, a adus mai mulți hipopotami pe proprietatea sa. De-a lungul anilor, aceștia s-au reprodus necontrolat într-o zonă mlăștinoasă. În prezent sunt aproximativ 150 de exemplare.

Aceasta nu este prima dată când în regiune are loc un accident de circulație în care este implicat un hipopotam. În decembrie, o mașină s-a ciocnit cu unul dintre aceste mamifere africane, dar nimeni nu a fost rănit. Animalul de mari dimensiuni a supraviețuit și a fugit.

Ministerul columbian al Mediului a declarat această specie invazivă în 2022, deschizând calea unei posibile vânători. S-a încercat un program de sterilizare, dar a eșuat.

Experții consideră că reproducerea sa necontrolată reprezintă o amenințare pentru populația locală și pentru animalele sălbatice.

În martie, guvernatorul departamentului Antioquia a anunțat un plan de mutare a aproape jumătate din turmă în sanctuare din Mexic și India, o operațiune estimată la aproximativ 3,5 milioane de dolari.