Curtea de Apel Târgu Mureș a suspendat vineri Ordinul nr. 1460/2021 al Ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tánczos Barna, care care stabilea cotele de vânătoare pentru mai multe specii de păsări. Procesul a fost intentat de Asociaţia OTUS, susținută de Coaliția Natura 2000. Decizia este executorie, dar sentința poate fi atacată cu recurs.

PasăreFoto: Pexels

Citește aici Ordinul și căte păsări din fiecare specie putea fi omorâte.

”Admite cererea de suspendare formulată de reclamanta Asociaţia Otus în contradictoriu cu pârâtul Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor. Dispune suspendarea executării Ordinului nr. 1460 din 24.08.2021 al ministrului Mediului, apelor şi pădurilor, privind aprobarea cotelor de recoltă la unele specii de păsări admise la vânătoare, până la pronunţarea instanţei de fond. Admite cererile de intervenţie accesorie formulate de Federaţia Coaliţia Natura 2000 România şi de Asociaţia Declic. Executorie. Cu recurs în 5 zile de la comunicare, recursul urmând a se depune la Curtea de Apel Tg. Mureş, sub sancţiunea anulării”, a decis instanța pe 26 noiembrie.

”Acest rezultat atrage încă o dată atenția la faptul că este imperativ ca aceste cote să se bazeze pe fundamente științifice solide. Această victorie va asigura încă un sezon de vânătoare liniște păsărilor de interes cinegetic, dar suntem conștienți că mai avem un hop mare în cale: modificarea Legii 407/2006. Această modificare a fost atacată la CCR deoarece, la fel ca ordinul în cauză, acest act normativ nu are la bază fundamentarea științifică. Prin această cale facem, din nou, un apel către președintele României să acționeze în beneficiul Naturii și nu împotriva ei, să aibă curajul de a retrimite legea în Parlament pentru reexaminare”, se arată în comunicatul transmis de Coaliția Natura 2000.

Este al doilea an consecutiv în care Curtea de Apel Târgu Mureș dispune de urgență suspendarea ordinului ministrului Mediului, apelor si padurilor care reglementează stabilirea cotelor de vânătoare pentru unele specii de păsări admise la vânătoare.