Dosare juridice

Participarea la asociatii profesionale  - un risc pentru o societate din perspectiva regulilor de concurenta?

de Catalin Suliman     Schoenherr si Asociatii
Joi, 29 august 2013, 17:24 Dosare Juridice - Concurenta


Catalin Suliman, partener Schoenherr
Foto: Schoenherr si Asociatii
Participarea la asociatii profesionale poate constitui un risc pentru o societate atunci cand nu se acorda suficienta atentie respectarii regulilor de concurenta. Consecintele acestei abordari sunt majore putand consta in angajamente asumate cu privire la comportamentul pe piata, amenzi semnificative, impact asupra reputatiei societatii sau chiar sanctiuni de natura penala.

Asociatiile profesionale sunt create in vederea realizarii in comun a unor scopuri de interes pentru membrii acestora.  Activitatea asociatiei, este in stransa legatura cu scopul pe care aceasta doreste sa il atinga in exercitarea activitatii sale, toate fondurile, patrimoniul si expertiza membrilor fiind canalizate in vederea atingerii unor obiective comune.

Chiar daca asocierea in sine sau apartenenta la o asociatie nu reprezinta o incalcare a regulilor de concurenta, comportamentul asociatiei, precum si comportamentul membrilor cade sub sfera de aplicare a articolului 5 din Legea Concurentei si, dupa caz, a articolului 101 din Tratatul de functionare a Uniunii Europene. Cu alte cuvinte, simpla asociere in cadrul unui organism profesional nu confera o protectie membrilor prin aceea ca i-ar exclude de la aplicarea regulilor de concurenta.

Cele mai multe profesii sau industrii specializate au asociatii care se intalnesc in mod regulat, organizeaza evenimente impreuna, stabilesc ghiduri de bune practica pentru industria respectiva, stabilesc standarde de calitate etc.

De asemenea, pentru o intreprindere, participarea in cadrul unei asociatii poate presupune incheierea de parteneriate de promovare in randul membrilor, prin intermediul asociatiei; participarea la evenimentele organizate de asociatie pentru membrii sai in scopul de relationare si promovare a propriilor interese sau oferirea de promotii comune cu alti membrii ai asociatiei sau prin intermedierea asociatiei in vederea promovarii unei anumite specializari sau competente speciala existente in randul membrilor asociatiei.

Toate aceste activitati pot avea un impact din punct de vedere concurential pentru ca, in realitate, ele reprezinta intelegeri orizontale sau verticale, incheiate intre diversi agenti economici activi pe aceeasi sau pe piete relevante diferite. Chiar daca pornesc de la un scop legitim, acela de a indeplini obiectivele propuse ale asociatiei, anumite comportament sau activitati pot fi deturnate si degenera in actiuni concertate ale membrilor - concurenti sau neconcurenti, cu impact anticoncurential pe una sau mai multe piete relevante.

Mai mult, stabilirea de reguli aplicabile pentru toti membrii asociatiei poate conduce la o incalcarea a regulilor de concurenta. Un exemplu la nivel european il gasim in sanctiunea de cinci milioane de Euro aplicata de catre Comisia Europeana Ordinului national al farmacistilor din Franta ("ONP") . In acest caz, ONP prin deciziile sale a impiedicat dezvoltarea unor intreprinderi pe piata si a luat decizii prin care a urmarit impunerea unor preturi minime in detrimentul spitalelor publice si a caselor de sanatate prin interzicerea unor reduceri mai mari de 10 % din preturile publice la serviciile de testare de laborator.

Consiliul Concurentei este, de asemenea, foarte atent la activitatea asociatiilor profesionale si daca prin intermediul acestora se ajunge la o restrictionare a concurentei pe piata. In ultima perioada avem o practica relativ bogata a autoritatii romane de concurenta in privinta unor asociatii profesionale, fie ca este vorba despre cazuri finalizate (e.g. Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania, Asociatia Importatorilor si Distribuitorilor de Medicamente, Asociatia Distribuitorilor de Medicamente din Romania, Asociatia Romana a Petrolului), fie de cazuri in curs de finalizare (e.g. Asociatiile de gestiune colectiva de deseuri sau Asociatia Patronala Romana din Industria Laptelui).

Riscurile pe care le atrage participarea la anumite discutii sau intelegeri in cadrul unor asociatii profesionale exista chiar si pentru societatile care au o cultura bogata in materie de concurenta pentru ca programele de conformare nu privesc in toate cazurile si constientizarea implicatiilor pe care le poate avea o aderare implicita la o decizie a asociatiei sau un demers comun privind anumite actiuni viitoare pe piata.

Pentru a reduce aceste riscuri societatile trebuie sa se aiba in vedere un set minim de reguli, dintre care mentionam (fara a dori o prezentare exhaustiva), urmatoarele:
-    reprezentarea societatii in cadrul sedintelor asociatiei sa se faca de catre o persoana cu o pregatire minima in materie de concurenta;
-    documentarea discutiilor din cadrul asociatiei in procese verbale care sa nu lase loc la interpretare;
-    exprimarea clara a dorintei de disociere de anumite comportamente cu potential efect sau impact anticoncurential;
-    abtinerea de la orice declaratii publice sau in cadrul asociatiei cu privire la strategii viitoare, politici comerciale sau de pret ori planuri de investitii;
-    evitarea fara o analiza atenta din punct de vedere a regulilor de concurenta a oricarei pozitii sau actiuni care ar limita libertatea de actiune pe piata a membrilor unei asociatii;
-    ori de cate ori exista situatii de dubiu sau sensibile din punct de vedere concurential este de preferat solicitarea asistentei din partea unui specialist inainte de orice punere in aplicare / acord cu privire la respectivul comportament.

Nu in ultimul rand, ridicarea gradului de cunoastere a regulilor de concurenta la nivelul persoanelor de conducere si cu pozitii de reprezentare din cadrul asociatiilor este o necesitate, indiferent de pozitia asociatiei sau a membrilor acesteia pe piata sau pietele relevante. De cele mai multe ori, in cadrul discutiilor sau deciziilor asociatiilor se pot ascunde, fara o intentie, anumite comportamente care reprezinta incalcari grave de concurenta sanctionabile indiferent de cifra de afaceri a partilor implicate.  Cu titlu de exemplu, decizii cu privire la mentinerea unui anumit nivel minim de tarifare sau a determinarii unui nivel unic de pret de catre membrii unei asociatii sau decizii cu privire la partajarea teritoriului in care opereaza fiecare membru parte la intelegere constituie astfel de incalcari grave.

Un alt aspect deosebit de important este acela al asocierii tacite cu o anumita practica anticoncurentiala. O societate care a participat la o anumita sedinta a asociatiei sau a aflat de o decizie a asociatiei risca sa fie considerata parte la comportamentul anticoncurential in masura in care nu se disociaza expres de acesta. In foarte multe ocazii, membrii asociatiei care nu sunt interesati de un anumit aspect inteleg sa il ignore fara a lua o pozitie expresa ajungand la extrem in situatia de a fi parte intr-o investigatie a autoritatii de concurenta.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5235 vizualizari

 • 0 (2 voturi)    
  Asociatiile profesionale si Calitatea serviciilor (Sâmbătă, 31 august 2013, 21:54)

  ana-maria12 [utilizator]

  Asociatiile profesionale pot face lucruri mai "interesante" decat ne-concurenta. Ele pot restrictiona piata, cu ajutorul legilor in vigoare sau chiar si doar "intern" si pot face in asa fel incat tinerii sa nu aiba absolut nici o sansa. Aceste este cazul farmaciei, unde "oricine" poate sa detina o farmacie insa culmea 70% din farmacisti sunt angajati, nu patroni. Si avand in vedere ca exista interese de supravietuire sau depozite in spatele farmaciior(ca e concurenta enorma) - sunt convinsa ca serviciile sunt de cea mai buna calitate profesionala posibila! (sa nu cumva sa va indoiti de asta niciodata!!! :) ) Asa ca daca acestea defapt, practic duc la scaderea calitativa a serviciilor oferite populatiei si eu cred ca exista cazuri de mal-praxis curat, bineneteles "nereclamate" (cu duiumul), lumea habar nu are (la nivel european) ce rau isi face cu "mana" ei! Iar cei tineri din aceste asociatii, daca ar deschide gura, in cadrul comisiei de disciplina(unde exista lege..sau scapari, sau intepretari) isi pierd dreptul de a profesa- deci e si controlabila pe sistem intern si tinuta in frau bine de tot!!! (nu mi se pare corect ca asociatia sa ti poate ridica dreptul profesional de a ti castiga painea doar pt ca nu esti de aceiasi parere cu asociatia, cred ca un caz de mal -praxis se poate dovedi FRUMOS, in instanta cu martori, nu sa decida COLEGUL care te uraste ca ..nu stiu, ai cumparat farmacia bunicasii acum 10 ani, ca nu mai poti sa muncesti)- o PORCARIE MONDIALA, care face orice om de rand..scalvul unor sclavi. Ce calitate poate sa iasa de aici! Nici una! Si internetul va fi singurl mod, daca se va organiza inteligent asta, ca lumea sa poata vorbii si comenta si cu cat se va face transparenta asociatia, populatia va decide; cu cat nu- se vor executa intre ei ca in PCR, fara sa stie nimeni!
  • +1 (1 vot)    
   mai mult decit atit! (Luni, 2 septembrie 2013, 19:43)

   CetateanulRoman [utilizator] i-a raspuns lui ana-maria12

   Pe linga conservarea drepturilor "batrinilor" sine die si blocarea oricaror initiative la nivelul Colegiului se intimpla ca lanturile de farmacii prospera! Ei au inceput fara aprobarea Colegiului si cu toate actele direct de la minister. Apoi toti angajatii sint trimisi in corpore cind e vorba de alegeri interne sau modificari de regulamente/legi/reguli si se voteaza in conformitate cu interesele a 2-3-4 patroni! Astfel incit colegiul este doar expresia vointei alora. De aia au fost asa de usor inghitite toate regulile aberante cu plata la 360 de zile. Patronii de lanturi au vazut in asta o ocazie sa falimenteze si sa cumpere ieftin farmaciile independente. Farmaciile ar trebui sa fie absolut ale unor asociati farmacisti ce pot sa acoperenecesarutl de personal pe cele doua schimburi. Poate o familie plus doi asistenti. Faptul ca exista lanturi de farmacii combinat cu statutul de "teritoriu inchis" al oraselor arata ca este vorba de coruptie, de incalcarea grava a oricaror norme anticoncurentiale. Si e ciudat cum lanturile deconteaza foarte rapid iar independentii sint aminati mereu....


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by