Compania Amazon a fost condamnată marţi de autoritățile franceze să plătească o amendă de 32 milioane de euro din cauza „sistemului său de supraveghere a activităţii şi a performanţelor angajaţilor excesiv de intruziv”, transmit agențiile AFP și Reuters, citate de Agerpres.

Depozit al AmazonFoto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Amenda a fost aplicată diviziei de logistică a Amazon, ​Amazon France Logistique (AFL) de către Comisia naţională pentru informatică şi libertăţi (CNIL) de la Paris.

CNIL afirmă într-un comunicat că strângerea de date pe care o practică filiala gigantului american de comerț online, prin scanerele pe care le utilizează angajaţii pentru procesarea coletelor, constituie „un sistem excesiv de urmărire a activităţii şi a performanţelor”.

Scanerele înregistrează timpii de inactivitate mai mari de zece minute sau ritmul de procesare a coletelor „aproape la secundă”, arată CNIL, care a sancţionat AFL în baza Regulamentului general privind protecţia datelor (RGPD) şi a aplicat o amendă echivalentă cu circa 3% din cifra de afaceri a filialei.

Cum funcționează sistemul de monitorizare a angajaților din depozitele Amazon

Trei indicatori înregistraţi de scanere şi transmişi managerilor au atras în mod deosebit atenţia CNIL. În primul rând, aşa-numitul „stow machine gun”, care semnalează când un articol este scanat „prea rapid”, în mai puţin de 1,25 secunde, şi „idle time”, care semnalează o perioadă de inactivitate de peste 10 minute.

Un alt indicator măsoară timpul scurs „între momentul în care angajatul şi-a vizat legitimaţia la intrarea în depzit” şi cel în care a scanat primul colet, a mai explicat CNIL pentru AFP.

Comisia consideră că acest sistem îi face pe angajaţi să justifice orice întrerupere, chiar şi „de 3 sau 4 minute”, a activităţii scanerului, ceea ce „pune pe ei o presiune continuă”.

„Suntem în profund dezacord cu concluziile CNIL care sunt factual incorecte şi ne rezervăm dreptul de a face apel”, a reacţionat un purtător de cuvânt al Amazon într-un comunicat.

Mai multe mii de salariaţi sunt vizaţi de aceşti indicatori, notează CNIL, care a deschis o procedură în 2019 în urma unor articole de presă şi a plângerilor unor angajaţi.

Jeff Bezos crede că muncitorii sunt inerent leneși

CNIL a mai sancţionat AFL pentru faptul că nu a informat suficient angajaţii despre sistemul de supraveghere video, şi a transmis că îşi „rezervă dreptul de a face noi controale”.

Sistemul Amazon de gestionare a depozitelor sale a fost de-a lungul anilor ținta unor critici repetate vizavi de supravegherea angajaților. David Niekerk, fostul vicepreședinte al gigantului de comerț electronic, a declarat într-un interviu acordat în 2021 jurnaliștilor de la NYT că acest sistem a fost proiectat în jurul convingerii lui Jeff Bezos că muncitorii trebuie împiedicați din „a se răsfăța cu lenea lor naturală”.

„Ceea ce spunea el (Bezos) este că natura noastră umană este să depunem cea mai scăzută cantitate de efort pentru a obține ceea ce ne dorim sau de care avem nevoie”, afirma Niekerk, care a participat la proiectarea sistemului de gestionare a depozitelor Amazon.

Bezos a renunțat pe 5 iulie 2021 la funcția de director executiv al Amazon, companie pe care a fondat-o, pentru a se dedica altor proiecte precum compania sa spațială Blue Origin, însă se crede că el încă exercită o influență semnificativă în privința deciziilor luate de gigantul comerțului electronic.