Conf. Dr. Monica Luminos (medic primar boli infectioase la Institutul National de Boli Infectioase "Prof. Dr. Matei Bals" din Bucuresti), Prof. Dr. Florin Mihaltan (medic primar pneumolog la Institutul National de Pneumologie "Prof. Dr. Marius Nasta" din Bucuresti, presedintele Societatii Romane de Pneumologie) si Dr.Adriana Pistol (Director al Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile) au discutat pe tema "Cum ne protejam impotriva gripei sezoniere?". In cadrul dezbaterii, medicii au raspuns intrebarilor postate luni de cititori.

Dezbatere GripaFoto: Hotnews

Scriptul dezbaterii

Moderator: A inceput scoala si gradinita, sezonul rece a venit si el si daca vorbim despre

colectivitati, vorbim si despre boli contagioase, cum este si gripa sezoniera. Vorbim astazi despre cum sa ne protejam de gripa sezoniera cu invitatii din aceasta seara, Conf. Dr. Monica Luminos (medic primar boli infectioase la Institutul National de Boli Infectioase "Prof. Dr. Matei Bals" din Bucuresti), Prof. Dr. Florin Mihaltan (medic primar pneumolog la Institutul National de Pneumologie "Prof. Dr. Marius Nasta" din Bucuresti, presedintele Societatii Romane de Pneumologie) si Dr.Adriana Pistol (Director al Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile). Sa incepem cu o intrebare de la cititori: Cum deosebim gripa de o raceala?

Dr. Adriana Pistol: Exista cateva simptome care sunt caracteristice gripei si care fac gripa sa poata fi deosebita de o raceala obisnuita. In primul rand, febra. La gripa, febra este foarte ridicata si este insotita de dureri musculare, dureri de cap, astfel ca persoana respectiva are o stare generala grava. Guturaiul obisnuit nu se instaleaza foarte rapid, febra este mai mica decat la gripa sau poate sa nu apara. Pacientul poate doar sa simta dureri de cap, sa ii curga nasul, aceleasi simptome, dar la o scara mai mica.

Dr. Florin Mihaltan: Aceasta confuzie apare pentru ca ambele boli se inmultesc. Un guturai trece foarte repede, dar o gripa poate avea consecinte pe termen lung. Intr-un guturai, lucrurile nu necesita interventii medicale specializate, spre deosebire de gripa.

Moderator: Ce este gripa sezoniera?

Dr. Adriana Pistol: Gripa apare in sezonul rece, de unde si numele de gripa sezoniera. Altfel, trebuie stiut ca virusul gripal circula si in sezonul cald, dar la o frecventa mult mai redusa. Virsururilor gripale le place temperatura rece, cand organismul este mai expus. Gripa este o boala extrem de contagioasa care poate imbolnavi pe oricine si care poate atinge proportii epidemice. In regiunile temperate, epidemiile de gripa apar in fiecare an in lunile de toamna si de iarna,. Virusurile gripale sunt foarte infectioase si se transmit usor de la o persoana la alta prin picaturile proiectate in aer prin tuse si stranut. Virusul se poate raspandi si prin strangerea mainilor sau prin atingerea suprafetelor contaminate cu virusul respectiv. Perioada medie de incubare este de 2 zile (intre 1 si 4 zile). Persoanele adulte infectate sunt contagioase din ziua anterioara aparitiei simptomelor si timp de 5 zile de la declansarea bolii, iar persoanele cu o imunitate foarte slaba pot raspandi virusul timp de saptamani sau luni de zile. Copiii pot fi contagiosi timp de peste 10 zile de la declansarea simptomelor. Deseori, copiii din gradinite si scoli primare raspandesc virusul in familie si in comunitate fiind transmitatori eficienti ai virusurilor gripale. De regula, copiii cu varsta cuprinsa intre 5 si 9 ani manifesta cele mai ridicate rate de infectie si imbolnavire.

As vrea sa va mai spun ca gripa reprezinta o grava problema de sanatate publica, iar atunci cand pacientii dezvolta complicatii este necesara spitalizarea. Conform estimarilor OMS, intre 5 si 15% din populatie este afectata de infectii ale tractului respirator superior in timpul epidemiilor de gripa anuale, boala gripala afectand persoanele de orice varsta.

Moderator: Cum se manifesta gripa la copii?

Dr. Monica Luminos: Simptomele de gripa si raceala sunt aceleasi si pentru copii, ca si la adulti. Insa, trebuie tinut cont de faptul ca la copii, in gripa, exista riscul ca, pe langa febra mare si laringita, convulsii febrile, letargie, si chiar o serie de complicatii, cum ar fi bronsiolita (determinata de virus) sau, extrem de rar, miocardita. La sugar, miocardita poate cauza moarte subita. In gripa se pot adauga si manifestari digestive: varsaturi, diaree. Este foarte important de stiut ca in cazul unui copil astmatic, gripa poate declansa crizele de astm. De aceea, de la primele semne de imbolnavire este obligatoriu sa cerem sfatul medicului de familie.

In tratarea gripei, substantele antivirale sunt cele mai comune. Insa, de la primele simptome trebuie consultat obligatoriu medicul de familie. Mai departe, daca apar complicatii, trebuie consultat obligatoriu medicul specialist. Sub nici o forma nu se recomanda auto-medicatia, desi am observant ca exista aceasta tendinta in comportamentul multora dintre noi, deoarece pot exista alergii la unele substante. Tratamentul se face obligatoriu sub supraveghere medicala stricta si doar la recomandarea medicului specialist.

Moderator: Care sunt cele mai expuse categorii de populatie la imbolnavirea cu virus gripal?

Dr. Florin Mihaltan: De la copii mici la varstnici, exista grupa cu risc crescut. Bolnavii cu emfizem, bronsita, astm, diabet zaharat, cei cu depresii imunologice. Din sfera bolnavilor cu

suferinte gastrice, cei cu hepatite cronice, se creaza o lipsa de aparate si sunt predispusi la virusul gripal. Daca ar fi sa vorbim de obiceiuri sau dependente, fumatorii au un risc crescut. Infectia poate fi facilitata de factori locali, iar fumul de tigara este unul dintre ei.

Dr. Adriana Pistol: Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda vaccinarea antigripala pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 6 luni si 64 de ani si care sunt in evidenta cu afectiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, astm sau cu virusul imunodeficientei umane, toate persoanele cu varsta peste 65 de ani, gravidele, medicii, cadrele sanitare medii si personalul auxiliar, atat din spitale cat si din unitatile sanitare ambulatorii, inclusiv salariati ai institutiilor de ocrotire (copii sau batrani) si ai unitatilor de bolnavi cronici.

Moderator: Vaccinare antigripala este considerate cea mai eficiente metoda de protectie in fata gripei. Va invit sa vorbim despre vaccinare ca metoda de preventie.

Dr. Florin Mihaltan: Din punctul de vedere al pneumologului, suntem intr-o zona foarte atractiva.

Vaccinarea este o profilaxie, o impiedicare in viitor a implantarii de virusi. Avem multe boli cronice respiratorii pentru care gripa este jar pe foc. Pacientul vine de urgenta la spital sau suna medicul, pune presiune pe cabinet si medici pentru ca este un moment critic in viata lui. Toate aceste elemente pledeaza pentru o actiune activa de profilaxie. Este o arma redutabila.

Dr. Monica Luminos: Vaccinarea copiilor e esentiala, se stie ca ei sunt vectorii gripei. Sunt un pericol si pentru oamenii in varsta, a bunicilor, si a copiilor sub 6 luni, care nu pot fi vaccinati. In primul rand as vaccina copiii din colectivitati si parintii copiilor mai mici de 6 luni.

Vaccinarea se poate face oricand.

Dr. Adriana Pistol: Odata cu inceputul lunii octombrie, creste numarul de cazuri de imbolnavire, nu doar din gripa, ci si din alte viroze. Noi am remarcat un fenomen destul de ingrijorator: datorita si eforturilor noastre de a culege informatii, din ce in ce mai mult cazuri de gripa sunt inregistrate. Totul depinde foarte mult de ce tipuri de virus gripal circula. Chiar in pandemia din 2009-2010, caracteristica a fost ca a afectat cu predominanta tinerii intre 15-34 de ani. Asa a fost si sezonul trecut. Foarte concret, daca in 2007-2008 aveam 500-600 de cazuri de gripa, sezonul trecut am avut 6400 de cazuri, trecand si prin pandemie cand am avut ambulator peste 7000 de cazuri. In concordanta cu aceste date vine si o acoperire vaccinala mai mica, care ar putea fi o explicatie a numarului mare de cazuri. Gripa poate deveni prin complicatiile sale o problema de sanatate publica reala. Impactul social si economic este mare, cu presiuni pe toate tipurile de institutii, nu doar pe sistemul medical. Multe lucruri pot sa nu functioneze pentru ca multi oameni sunt bolnavi de gripa. Implicatiile sunt majore. Am avut si decese, iar din pacate numarul de decese este foarte greu sa fie cunoscut la nivelul real, pentru ca majoritatea deceselor se produc prin bolile cronice ale persoanelor respective, peste care a venit gripa si a pus gaz pe foc. Nu in ultimul rand, am avut decese la femei insarcinate, ceea ce este trist si ingrijorator. Aceste persoane nu aveau o alta patologie, nici macar obezitatea, care e un important factor de risc.

Moderator: Intrebare de la cititor: Sunt gravida si vreau sa stiu daca ma pot vaccina.

Dr. Monica Luminos: Da, gravidele au voie sa se vaccineze antigripal inca din primele luni de sarcina, deoarece vaccinul gripal contine un virus omorat. Acelasi lucru este valabil si pentru femeile care alapteaza, anticorpii transmitandu-se si prin lapte. Gripa nu afecteaza doar gravida, ci si copilul. Virusul gripal poate determina fie avort, fie o nastere prematura, fie nasterea unui copil cu greutate mica. O gravida cu febra de 40 de grade, toate se rasfrang asupra fatului. Vaccinarea antigripala este considerata singura metoda de preventie activa. Vaccinarea impotriva gripei ofera o protectie de aproximativ 70-80% impotriva manifestarii clinice a bolii in randul adultilor sanatosi cu varsta cuprinsa intre 18 si 59 de ani. Ce e cu adevarat periculos, este faptul ca un organism cu gripa poate dezvolta complicatii bacteriene, care pot produce decesul.

Dr. Florin Mihaltan: Este un scenariu frecvent: dupa cateva zile de gripa temporizata acasa, in care pacientul nu cere ajutor medical, apare aceasta suprainfectie bacteriana si ceea ce vedem la camera de garda sunt cazurile mult mai grave, cu pneumonii si o multitudine de alte infectii, care au nevoie de masuri urgente si antibiotice foarte scumpe. Sa nu uitam ca dupa o astfel de infectie severa, raman si niste sechele pe termen lung.

Dr. Monica Luminos: Vaccinurile sunt de mai multe feluri: unele contin virusuri inactivate, omorate prin metode chimice, altele contin virusuri vii, dar slabe. In prezent se folosesc vaccinurile cu virusuri omorate. Ele induc in organism formarea unor anticorpi anti-gripali, fara o reactie severa din partea organismului.

Moderator: Care este compozitia unui vaccin?

Dr. Adriana Pistol: Formula vaccinurilor gripale de sezon se realizeaza in fiecare an pe baza recomandarilor sezoniere ale OMS si contine antigenii HA si NA ai doua subtipuri de virus gripal A (H3N2 si H1N1) si ai unui virus gripal B. Reteaua Globala de Supraveghere a OMS analizeaza in fiecare an mii de esantioane de virusuri din intreaga lume si face previziuni privind tulpinile sezoniere care ar putea fi mai periculoase pentru sanatatea omului in sezonul urmator. OMS stabileste recomandarile privind tulpinile gripale care se folosesc in compozitia vaccinurilor sezoniere de doua ori pe an (in februarie pentru emisfera nordica si in septembrie pentru emisfera sudica), pe baza datelor raportate de centrele de gripa colaboratoare din intreaga lume. Astfel, producatorii de vaccinuri realizeaza vaccinuri gripale noi in fiecare an.

Pentru sezonul 2011-2012, vaccinulul antigripal are urmatoarea compozitie: virus similar tulpinii A/California/7/2009 (H1N1), virus similar tulpinii A/Perth/16/2009 (H3N2) si virus similar tulpinii B/Brisbane/60/2008.

Moderator: Cat dureaza imunitatea, odata facut vaccinul?

Dr. Florin Mihaltan: Imunizarea acopera 6 luni dupa vaccin.

Dr. Adriana Pistol: Efectul vaccinului gripal se pastreaza aproape un an de zile de la momentul vaccinarii, determinand organismul sa produca anticorpi fata de virusurile gripale care circula intr-un anumit sezon. Aceasta imunitate se epuizeaza in decurs de un an, astfel ca in anul urmator, pe langa faptul ca apar noi tulpini de virusuri circulante, modificate in timpul epidemiei din anul vaccinarii, organismul isi pierde si bagajul lui de anticorpi. De aceea, se recomanda vaccinarea anuala impotriva gripei sezoniere, intodeauna toamna, in lunile septembrie si octombrie.

Dr. Monica Luminos: Vaccinarea antigripala se recomanda a fi efectuata in lunile septembrie si octombrie (inaintea aparitiei epidemiei de gripa), deoarece organismul are nevoie de cel putin 2 saptamani de la vaccinare pentru a se instala protectia si a fabrica anticorpi impotriva virusului. Cu toate acestea, vaccinarea se poate realiza pe toata durata sezonului gripal (octombrie-februarie), pentru cei care nu s-au vaccinat la inceputul toamnei.

Moderator: Exista contraindicatii in administrarea vaccinului gripal?

Dr. Adriana Pistol: Singurele contraindicatii sunt alergiile. Vaccinul este produs si cultivat pe oua de gaina, dar aceasta alergie este extrem de rara. Mai exista o recomandare, nu este o contraindicatie, ci doar o temporizare a momentului vaccinului, daca persoana are o alta boala, mai ales daca este febrila. Se amana doar vaccinarea. De aceea nu o numim o contra-indicatie, este doar o temporizare pana cand persoana este intr-o stare buna de sanatate.

Moderator: Este vreo diferenta intre vaccinurile intramusculare si intradermica?

Dr. Adriana Pistol: Pe piata din Romania exista in prezent vaccinul gripal cu administrare injectabila, intra-musculara sau intradermica, in functie de producator. Insa, ce este important de stiut: compozitia vaccinului este aceeasi, iar organismul va reactiona la fel.

Dr. Monica Luminos: In functie de persoana, daca ii este teama de ace sau daca sufera de o boala, se poate opta pentru vaccinul gripal cu administrare intraderminca. Va pot da un exemplu: in cazul unei persoane cu hemofilie, daca se administreaza vaccinul gripal intramuscular uneori pot aparea probleme. De aceea exista si aceasta optiunea, doar ca vaccinul gripal cu administrare intradermica se poate administra doar persoanelor cu varsta de peste 18 ani.