​O mare parte dintre vehiculele reclamate ca fiind furate provin din străinătate și ar putea fi înmatriculate în mod legal în România din cauza unei breșe legislative. Guvernul vrea să adopte vineri un act care va corecta această situație.

Masina furataFoto: Fotosenmeer / Dreamstime.com
  • UPDATE (vineri, 15:30) Guvernul a adoptat această Hotărâre.

De ce nu funcționează legal interdicția înmatriculării autovehiculelor reclamate ca fiind furate

Autoritățile au descoperit o problemă în actuala legislație în privința interdicției înmatriculării autovehiculelor și a remorcilor.

„În ceea ce privește interdicția înmatriculării autovehiculelor și a remorcilor, dispozițiile art. 21 alin. (2) și (3) din Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.391/2006, impun întrunirea, în mod cumulativ, a următoarelor condiții:

  • autovehiculele şi remorcile să fie reclamate ca fiind furate în România sau în străinătate;
  • autovehiculele şi remorcile să fie date în urmărire de Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Astfel, această interdicție de înmatriculare nu se aplică și vehiculelor care se află doar în una dintre situațiile expuse.”, se arată în nota de fundamentare a unui act normativ aflat vineri pe masa Guvernului.

În document se arată ce implicații ar fi dacă legislația nu va fi corectată.

  • „Având în vedere faptul că o mare parte a vehiculelor reclamate ca fiind furate provin din afara României, acestea nu sunt și nu ar putea fi date în urmărire de Inspectoratul General al Poliţiei Române, ceea ce ar putea conduce la concluzia că interdicția de înmatriculare stabilită de prevederile art. 21 alin. (2) nu este aplicabilă și vehiculelor date în urmărire la nivel internațional de către autoritățile competente ale altor state.
  • Pe de altă parte, unităţile teritoriale aflate în subordinea Inspectoratului General al Poliţiei Române, Direcţia generală de poliţie a municipiului Bucureşti şi inspectoratele judeţene de poliţie pot introduce mențiuni cu privire la vehiculele reclamate ca fiind furate sau cele date în urmărire, nu doar Inspectoratul General al Poliției Române.”, se menționează în nota de fundamentare.

Ce prevederi sunt acum în legislație și cum se va corecta problema

Actualele dispoziții legale care creează probleme sunt la Art. 21:

  • (2) Autovehiculele şi remorcile reclamate ca fiind furate în România sau în strainatate şi date în urmărire de Inspectoratul General al Politiei Române nu se înmatriculează.
  • (3) Fac excepţie de la prevederile alin. (2) autovehiculele şi remorcile pentru care organul de urmărire penala a emis o dispoziţie prin care se permite înmatricularea până la finalizarea cercetarilor, caz în care în certificatul de inmatriculare şi în cartea de identitate a vehiculului se inscrie menţiunea "Autovehicul declarat furat din (tara) la data de ....... .".

Pentru a corecta situația, proiectul aflat vineri pe masa Guvernului va prevede următoarele:

La articolul 21, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins:

  • „(2) Autovehiculele şi remorcile reclamate ca fiind furate în România sau în străinătate, precum și cele date în urmărire de către structurile Poliţiei Române ori de către autoritățile altor state, nu se înmatriculează.”

Sursa foto: Fotosenmeer / Dreamstime.com