Dan Sova a scapat de arestare deoarece in Senat nu s-a intrunit numarul necesar de voturi in favoarea solicitarii DNA, dar in cazul lui Darius Valcov a fost aprobata cererea procurorilor. In ceea ce-l priveste pe Sova, din 151 de voturi exprimate, 79 voturi au fost "pentru", "contra" 67 si 5 voturi anulate. In urma votului exprimat nu a fost intrunita majoritatea necesara de 85 de optiuni "pentru". Potrivit regulamentului Senatului, hotararile Senatului sunt aprobate doar daca sunt votate de majoritatea senatorilor, nu de majoritatea senatorilor prezenti la sedinta. PNL a anuntat ca va contesta rezultatul votului in cazul Sova, mai ales ca o decizie a Curtii Constitutionale din 2008 arata ca hotararile Senatului au nevoie de votul majoritatii senatorilor prezenti la sedinta, nu de majoritatea senatorilor.

Darius Valcov, Dan Sova, Theodor NicolescuFoto: Colaj foto

In cazul votului pentru Darius Valcov , din 150 de voturi exprimate, 97 au fost "pentru", 48 "contra" si s-au anulat 5 optiuni. Astfel au fost intrunite conditiile pentru retinerea si arestarea lui Valcov.

UPDATE In Monitorul Oficial a fost publicata Hotararea Senatului privind incuviintarea arestarii lui Valcov, fiind invocat art. 76, alin. 2 din Constitutie, exact acela care arata ca "Legile ordinare si hotararile se adopta cu votul majoritatii membrilor prezenti din fiecare Camera". In privinta hotararii pentru Sova sunt mai multe semne de intrebare. Prima este: A fost sau nu a fost semnata Hotararea Senatului? Si daca nu a fost semnata, ce se intampla cu voturile senatorilor? Dar daca a fost semnata, cum va putea fi invocat art. 76, aliniatul 2 din Constitutia Romaniei in conditiile in care nu a fost respectat?

Darius Valcov le solicitase colegilor senatori sa voteze DA la cererea DNA pentru inceperea urmaririi penale si retinerea sa, spunand ca altfel va demisiona din Senat.

Dan Sova ceruse colegilor sai sa respinga cererea procurorilor si sa fie lasat sa se apere in stare de libertate. Fostul ministru a facut apel si la divinitate: "Vreau, in primul rand, sa va fac o urare: Dumnezeu sa fie cu fiecare dintre noi si sa se faca asa cum o sa vrea."

"Trebuie sa intelegem un lucru ca noi prin prin legiferare am dat Parchetului si DNA toate mijloacele: finantarea, tehnica si personalul pe care l-au cerut pentu a combate un flagel care afecteaza Romania. Am cerut un singur lucru, libertate", le-a spus Sova senatorilor care vor vota in privinta cererii sale de arestare.

Cum credem ca un om s-ar putea apara din detentie de un sistem care are la dispozitie toate mijloacele? a continuat argumentul sau retoric senatorul PSD.

Va rog sa-mi dati posibilitatea, respingand cererea DNA, sa ma apar ca un om liber, a solicitat Sova.

Astazi Camera Deputatilor trebuie sa se pronunte si asupra solicitarii de retinere si arestare pentru Theodor Nicolescu.

De ce il acuza procurorii pe Sova

Anchetatorii au cerut incuviintarea retinerii si arestarii senatorului in dosarul privind contractele incheiate de firma sa de avocatura cu complexurile Turceni si Rovinari.

Procurorii au date si indicii ca Sova a depus la dosarul instrumentat de DNA mai multe documente false, in incercarea de a-si dovedi nevinovatia. Mai mult, el a dispus distrugerea toate hardurile calculatoarelor societatii de avocati, pentru a ascunde corespondenta purtata prin e-mail intre societatea de avocati si conducerile celor doua complexuri energetice.

Potrivit unui comunicat de presa al procurorilor anticoruptie, din actele de urmarire penala a rezultat ca in perioada 2007-2009, Dan Sova a semnat mai multe contracte si acte aditionale incheiate intre Complexul Energetic Rovinari (CER) si Complexul Energetic Turceni (CET) pe de o parte si SCA "Sova si Asociatii" pe de alta parte.

De asemenea, procurorii au ajuns la concluzia ca, in calitate de "avocat coordonator" - mentiune trecuta expres in toate aceste contracte -, a participat la mai multe discutii legate de obiectul respectivelor documente, s-a deplasat la sediul CER si CET si la alte institutii, contribuind efectiv la incheierea acestor contracte si acte aditionale. In plus, el a oferit si consultanta juridica, in baza acestor contracte si acte aditionale.

Dubla lovitura de la DNA pentru Valcov

Directia Nationala Anticoruptie a solicitat, in 19 martie, aviz de la Senat pentru retinerea si arestarea preventiva a lui Darius Bogdan Valcov, pentru trafic de influenta, dupa ce ar fi intervenit, cand era primar al Slatinei, in atribuirea unor contracte catre un om de afaceri, care i-ar fi promis 20 la suta din sumele incasate.

DNA a cerut marti un nou aviz pentru arestarea lui Darius Valcov, suspectat ca a folosit informatii obtinute cand a fost primar, senator si ministru, pentru a sprijini firme pe care le administreaza prin interpusi, procurorii precizand ca el ar fi obtinut astfel trei lingouri de aur, bani si tablouri.

Potrivit anchetatorilor, incepand din 2011 si pana in prezent, Valcov a efectuat operatiuni financiare sau acte de comert incompatibile cu functia de primar, senator si ministru. El s-ar fi folosit de informatiile obtinute in virtutea functiilor publice, pentru a sprijini o firma de cadastru, una de contabilitate si un birou de avocatura. Procurorii sustin ca aceste firme erau detinute de fostul ministru al Economiei, dar erau administrate prin interpusi.

Darius Valcov a obtinut, astfel, arata procurorii anticoruptie, mai multe bunuri materiale, intre care sumele de 90.000 de dolari si 1.323.850 de lei, trei lingouri de aur, care cantaresc in total trei kilograme, un tablou cu rama aurie, inscriptionat Renoir, un tablou inscriptionat Jean Cocteau si o pictura pe lemn, inscriptionata Aurel Acasandrei.