Liderul palestinian Yasser Arafat a intrat in coma de miercuri seara, la sectia de terapie intensiva a spitalului militar Percy, de la periferia Parisului.

Presedintele Autoritatii Nationale Palestiniene (ANP) fusese transportat aici pentru tratament inca de vinerea trecuta, dar evolutia sa clinica a ramas invaluita in mister, si chiar si anunturile oficiale facute in cursul zilei de ieri au fost contradictorii.

Ieri seara, in jurul orei 18,30, radioul militar si canalul doi al televiziunii israeliene au difuzat o informatie privind moartea lui Arafat; la scurt timp, premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker a facut si el un anunt similar, pe care l-a retras insa dupa numai 20 de minute, interval in care generalul Christian Estripeau, medicul-sef al serviciilor de sanatate ale armatei frenceze, precum

si un ministru palestinian, anuntasera ca liderul ANP “nu a decedat”.

Autoritatile palestiniene au declarat ca Arafat ar suferi de o boala a singelui, dar au negat in mod repetat ca ar fi vorba de leucemie.

O sursa apropiata lui Arafat a negat miercuri ca starea sanatatii acestuia s-ar fi deteriorat brusc, dar un alt oficial palestinian a admis ca liderul ANP este intr-o situatie “dificila”. O persoana din delegatia palestiniana aflata la Paris a spus ieri ca Arafat si-a pierdut cunostinta de trei ori, incepind de miercuri.

“In primele doua dati el si-a revenit, dar nu stim daca si in cea de-a treia”, a adaugat sursa, vorbind sub conditia anonimatului. Ipoteza comei a fost confirmata si de o sursa medicala franceza, care a mai precizat ca starea liderului palestinian este “cum nu se poate mai grava”.

Potrivit aceleiasi surse, Arafat a fost “intubat” in sectia reanimare a spitalului Percy si nu a raspuns tratamentelor administrate pina acum. Sursa franceza a mentionat ca Arafat nu a beneficiat de tratament propice in ultimii ani, pe durata consemnarii sale de catre armata israeliana in cartierul general al ANP, din Ramallah, Cisiordania.

Speculatiile aparute in presa din intreaga lume, in ultima saptamina au mers de la infectie virala, leucemie si cancer la stomac, pina la SIDA.

Armata israeliana, in alerta

Ministrul israelian al Apararii, Shaul Mofaz, i-a convocat ieri dupa-amiaza, la Tel Aviv, pe responsabilii serviciilor de informatii ale statului evreu, ca urmarea a degradarii starii de sanatate a liderului palestinian Yasser Arafat. Au participat sefii serviciului de spionaj al armatei, cei ai Mossad si ai serviciului de securitate interna (Shin Beth).

Seful Statului Major al armatei israeliene, Moshe Yaalon, a organizat o reuniune similara cu comandantii trupelor in misiune in zone palestiniene. Analistii armatei israeliene au ajuns la concluzia ca Arafat nu ar putea reveni intr-o pozitie de putere chiar daca isi va invinge boala, si ca in “vechea garda palestiniana” a inceput deja o lupta pentru succesiunea batrinului presedinte al ANP.

Israelul avea deja pregatit un planuri de urgenta, botezat “noua frunza”, pentru eventualitatea mortii lui Arafat, despre cum sa faca fata unor posibile proteste palestiniene sau cum sa impiedice inmormintarea acestuia in Ierusalim.

Premierul Ariel Sharon a declarat ca el nu va permite ca Arafat sa fie inmormintat in disputatul oras, pe care atit Israelul cit si palestinienii si-l aroga drept capitala. Fortele israeliene din Cisiordania si Gaza, precum si cele de la granita cu Libanul, au intrat ieri in stare de alerta maxima.

Scaunul lui Arafat a ramas neocupat

Inaltii responsabili ai Autoritatii Nationale Palestiniene au organizat, la Ramallah, o intrunire de urgenta prezidata de premierul Ahmad Qorei, ca urmare a informatiilor legate de “starea critica” a lui Arafat.

In cursul intrunirii, la care scaunul lui Arafat, din capul mesei, a ramas neocupat, premierul Qorei a anuntat ca se va deplasa astazi in Fisia Gaza, pentru a lua legatura cu responsabili ai fortelor de securitate palestiniene.

Aceasta deplasare este vazuta de observatori ca un semn ca ANP are temeri serioase legate de faptul ca ar putea vedea Fisia Gaza cuprinsa de haos, cu diferite grupari armate palestiniene infruntindu-se intre ele, dupa moarte lui Arafat.

Batalia pentru succesiune

Problemele de sanatate ale lui Yasser Arafat si virsta acestuia au relansat speculatiile in legatura cu posibilul succesor al liderului Autoritatii Palestiniene, relateaza BBC News Online. La fel ca majoritatea liderilor arabi, Arafat a fost foarte atent la rivali, multi dintre cei mai apropiati colaboratori ai sai avind, de-a lungul timpului, atributii stricte.

Moartea lui Faisal Husseini, un responsabil cu rang inalt in cadrul Autoritatii Palestinene, a creat impresia ca “vechea garda” a liderilor palestinieni a inceput sa se retraga treptat de pe scena politica. In plus, dat fiind ca Arafat are peste 70 de ani, speculatiile privind succesorul sau sint inevitabile.

Vechea garda

Principalii candidati fac parte din doua categorii: oameni din generatia lui Arafat si care sint vechi colaboratori ai acestuia, si figuri mai tinere, care s-au afirmat de curind.

Cei din prima categorie au colaborat cu Organizatia pentru Eliberarea Palestinei (OEP), in anii de exil in Iordania, Liban si Tunisia. Yasser Arafat are multa incredere in acesti oameni, dar palestinienii din Cisiordania si Gaza ii considera figuri venite dinafara. Deseori ei sint porecliti “tunisienii”, iar multi sint acuzati de coruptie.

Din aceasta categorie fac parte Ahmed Qurei, actualul sef al Guvernului palestinian si participant la negocierea Acordurilor de Pace de la Oslo, Mahmoud Abbas, care a negociat frecvent cu israelienii, Nabil Shaath, actualul sef al diplomatiei palestiniene, si Yasser Abed-Rabbo, fost membru al factiunilor de stinga.

“Lupii tineri”

A doua categorie se refera la tineri care au ramas in teritoriile ocupate si atunci cind conducerea palestiniana era in exil. Ei au contacte strinse cu “tunisienii” si au simtit gustul puterii in timpul primei Intifade, incepute in anii '80.

Printre acestia figureaza Mohammed Dahlan, fostul sef al serviciilor de securitate din Gaza, si Jibril Rajub, care a detinut aceeasi functie in Cisiordania. Cei doi au fost succesiv in gratiile lui Arafat si au pierdut sustinerea acestuia, dar ramin figuri influente, cu stiluri pragmatice si experienta in relatia cu israelienii.

Un alt lider local care s-a afirmat in timpul actualei Intifade este Marwan Barghouti, liderul miscarii Fatah pentru zona Cisiordaniei. Multa lume il considera cel mai popular lider palestinian dupa Arafat. In prezent Barghuti este intr-o inchisoare israeliana, unde are de ispasit cinci condamnari la detentie pe viata.

El a fost un sustinator acerb al Acordului de la Oslo si s-a opus atentatelor pe teritoriul israelian. Dupa anul 2000, Barghouti a devenit mai agresiv iar in prezent este de acord cu planul israelian de retragere unilaterala din Fisia Gaza, considerindu-l un succes al actualei Intifade.

Lege contra putere

Legea Fundamentala a Autoritatii Palestiniene prevede ca, daca liderul Yasser Arafat decedeaza, el va este inlocuit in functie de presedintele Consiliului Legislativ Palestinian (Parlamentul), pina la alegerile care trebuie organizate intr-un interval de 60 de zile, relateaza AFP.

In practica, numarul doi pe scara ierarhica a Organizatiei Eliberariii Palestinei, Mahmud Abbas, si actualul premier, Ahmad Qorei, vor fi cei care vor prelua puterea, in conditiile in care presedintele Consiliului Legislativ Palestinian, Rawhi Fattuh, nu este un om politic “de marca”.

Fattuh, om de incredere al lui Arafat, a fost ales la conducerea Consiliului Legislativ Palestinian in luna martie. Fost ministru al Agriculturii in cadrul Autoritatii Palestiniene, el s-a intors in teritoriile palestiniene impreuna cu Arafat, in 1994, dupa trei decenii de exil, insa nu este membru al conducerii miscarii Fatah, care domina Autoritatea Palestiniana.

Potrivit articolului 119 al Legii Fundamentale palestiniene, Fattuh ar trebui sa preia puterea in cazul decesului presedintelui, pina la alegeri. Insa, in practica, desfasurarea alegerilor ar putea fi foarte dificila, din cauza ca armata israeliana a incercuit sau a ocupat principalele orase palestiniene.

Surse din cadrul Autoritatii Palestiniene sustin ca o echipa formata din Abbas, Qorei si presedintele Consiliului National Palestinian, Salim Zaanun, va asigura gestionarea Autoritatii Palestiniene. Acest lucru se va intimpla in cazul in care Arafat decedeaza sau nu va mai fi in masura sa isi exercite functia.

Abbas ocupa functia de secretar general al Comitetului Executiv al Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei, fiind al doilea responsabil pe scara ierarhica al puterii centrale palestiniene, dupa Arafat, in timp ce Qorei este al doilea in ierarhia Autoritatii Palestiniene.