Postul de televiziune israelian Channel Two a anuntat ieri seara ca liderul Autoritatii Palestiniene, Yasser Arafat, nu mai are activitate cerebrala si este considerat mort din punct de vedere medical, transmite Reuters. Postul israelian a transmis ca detine aceste informatii de la sursele medicale care il ingrijesc pe liderul palestinian la spitalul Percy de langa Paris.

Cu toate acestea, ulterior, spitalul unde este internat liderul palestinian a anuntat in mod oficial ca "Yasser Arafat nu a murit".

De asemenea, ieri seara, premierul Luxemburgului, Jean-Claude Juncker, a anuntat la ora Romaniei 18.30 ca Yasser Arafat nu mai este in viata. "El a decedat acum 15 minute", a declarat premierul Luxemburgului.

Presedintele Statelor Unite, George W. Bush, s-a grabit sa reactioneze la informatiile provizorii privind decesul lui Yasser Arafat. "Dumnezeu sa il odihneasca", a afirmat presedintele american.

La cateva zeci de minute de la anuntul televiziunii israeliene, preluat de toate agentiile de presa din lume, oficialii spitalului de langa Paris unde este internat liderul palestinian au dezmintit aceste informatii, declarand ca Yasser Arafat nu a decedat.

Un purtator de cuvant al spitalului din Clamart, Christian Estripeau, a confirmat ca "Yasser Arafat este intr-o conditie grava, complexa si a fost transferat miercuri la sectia de terapie intensiva a spitalului". Responsabilul spitalului a refuzat sa dea insa alte amanunte despre starea lui Arafat, insa a conchis: "Domnul Arafat nu a decedat".

Premierul Ahmed Qorei i-a preluat prerogativele lui Arafat

Premierul palestinian, moderatul Ahmed Qorei, a declarat si el ieri seara ca Yasser Arafat se afla inca in viata, respingand varianta decesului acestuia. "Tocmai am vorbit cu oficialii de la spital, si mi-au zis ca situatia este inca la fel cum era inainte. El e inca in sectia de terapie intensiva", a declarat Ahmed Qorei la ora Romaniei aproximativ 18.45.

Totusi, premierul palestinian a preluat ieri seara, la ora romaniei 19.00, o parte din prerogativele lui Yasser Arafat in ceea ce priveste securitatea si controlul conturilor bancare ale Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei, transmite Reuters. De remarcat ca Yasser Arafat s-a declarat permanent impotriva transferarii prerogativelor sale privind securitatea catre Ahmed Qorei.

Inceputul sfarsitului

Starea de sanatate a liderului palestinian Yasser Arafat a inceput sa se degradeze serios pe parcursul noptii de miercuri spre joi, transmite BBC. Ieri dimineata, o sursa medicala din spitalul de langa Paris unde se afla internat Yasser Arafat a declarat, sub conditia anonimatului, ca oficialul palestinian a intrat in coma.

Ulterior, o inalta sursa din anturajul lui Arafat a confirmat pentru agentiile americane de presa ca acesta si-a pierdut cunostinta si se afla in coma. "Yasser Arafat si-a pierdut cunostinta de trei ori, miercuri si in cursul noptii de miercuri spre joi. El si-a revenit de doua ori, insa nu stim ce s-a intamplat a treia oara", a adaugat responsabilul, citat de Mediafax.

Serviciile de sanatate din cadrul Ministerului francez al Apararii au refuzat sa comenteze in cursul zilei de ieri starea lui Arafat, precizand ca este vorba de un "secret medical". Totusi, sursa medicala franceza a precizat ca Yasser Arafat, este in coma, "pe patul de moarte".

Potrivit sursei franceze, Arafat se afla "intubat" la serviciul de reanimare al spitalului militar Percy din Clamart (vestul Parisului). "Este in continuare in coma", a precizat ieri dupa-amiaza sursa franceza citata.

Ambasadorul Autoritatii Palestiniene in Franta, Leila Shahid, a confirmat in cursul dupa-amiezii de ieri ca starea lui Arafat s-a deteriorat in cursul zilei. "Medicii fac noi analize pentru a afla ce s-a intamplat", a spus diplomatul palestinian.

In urma degradarii starii de sanatate a lui Arafat, Guvernul israelian s-a reunit ieri dupa-amiaza in sedinta de urgenta. Yasser Arafat, in varsta de 75 de ani, a fost adus la spitalul de langa Paris vinerea trecuta, in urma agravarii starii sale de sanatate, iar pe parcursul acestei saptamani medicii francezi au incercat sa stabileasca exact de ce maladie sufera acesta.