Meci de categorie grea in turneul "Political Kombat", Basescu versus Nastase, miercuri noapte, in arena deloc neutra a TVR1.

Primul si ultimul meci direct intre cei doi, pentru ca lui Nastase i-a fost frica de o lupta dreapta cu Basescu, pe teren neutru, fara intrebari aranjate si moderatori partinitori, care sa-l protejeze de eventualele subiecte neplacute pe care i le-ar fi putut arunca in fata adversarul mult prea periculos.

Inauntru, "culisele" erau pregatite intens de insusi directorul adjunct al SPP, Iulian Crainiceanu, si de catre actualul director al SPP, Gheorghe Naghi, de asemenea general.

Staff-urile s-au ignorat reciproc

Studioul a fost aranjat in culoarea albastra a PSD, iar sala de protocol, unde aveau sa stea, ca la peluza, suporterii celor doi, fusese decorata cu mancare si cu bautura din belsug. In sala de protocol, seful de campanie al PSD+PUR, "stapanul calculatoarelor", Dan Nica. A venit cu doua ore inainte de inceperea ostilitatilor.

Ceva mai tarziu, au venit consiliera lui Nastase, Anca Alexandrescu, si cei doi purtatori de cuvant, amandoi raniti. La propriu. Purtatorul de cuvant de la partid, Titus Corlatean, schiopata din cauza de fisura osoasa la un picior, iar purtatoarea de vorbe de la Palatul Victoria, Despina Neagoe, avea obrazul umflat de la o nevralgie de campanie.

Mustata lui Dan Nica, in schimb, era tantosa foc, pliata pe un zambet pana la urechi. "Nici n-are rost sa se mai tina emisunea asta! Ce rost are? Am castigat!", zice domnul Nica, mandru tare. Cozmin Gusa, Adriean Videanu, Gheorghe Flutur, Emil Boc, Mona Musca si Calin Popescu Tariceanu venisera impreuna si ocupasera partea stanga a salii de protocol.

Stateau in cerc si comentau de zor ceva, fara sa-i bage in seama pe cei de la PSD.

Valiza misterioasa

Cu o jumatate de ora inainte de inceperea emisiunii, a sosit Nastase, rigid, in stilu-i caracteristic, cu anexa cunoscuta - Dan Andronic. Si Dan Andronic avea o anexa, atarnata de mana. O valiza in mod vadit extrem de grea si in mod vadit misterioasa. Pentru ca Andronic nu s-a dezlipit un sfert de ora de valiza cu pricina, carand-o din loc in loc fara sa o scape din ochi.

Cand a intrat la machiaj cu Nastase, a inmanat valiza aghiotantului cu mustata al lui Nastase. Aghiotantul a pazit-o si el cu sfintenie, in sala de protocol, trei ore, pana la finalul emisiunii, stand cu mana pe manerul ei ca pe sfintele moaste. La plecare, a inmanat-o altui aghiotant, care a luat-o cu grija si a dus-o la masina premierului, trasa la scara.

Ce-o fi fost in valiza aceea atat de importanta nu putem spune! Seful de campanie Nica a dat o explicatie, evident, batjocoritoare: "E valiza cu butonul nuclear, ce, nu v-ati prins?!"

N-au vrut sa ridice bariera

La fara 10, usa de sticla a Televiziunii s-a dat de perete.

Basescu, cu suvita de par valvoi, transpirat, livid, protesta in fata angajatilor TVR: "Cum puteti sa faceti asa ceva? M-ati tinut la poarta ca sa ma loveasca! Nu se poate! Nu se poate!" In spatele sau, consiliera de imagine Adriana Saftoiu, la fel de livida, da, moale, explicatii: "N-au vrut sa ne ridice bariera! Au sarit cu picioarele si cu pumnii pe masina! Ne-au scuipat.

L-au lovit (pe Basescu - n.n.), ca fuma si avea geamul deschis. I-au dat cu o pancarta in cap...". Toata lumea s-a alarmat, mai putin tabara PSD, evident, incantata de situatie. La poarta, unde masina lui Basescu trecuse cu greu prin zidul de pesedisti ai lui Oprea, paznicul de serviciu n-a vrut, nu se stie de ce, sa ridice bariera de la intrare pret de cateva minute.

Timp suficient pentru sustinatorii lui Nastase sa se urce pe masina candidatului Aliantei, sa o loveasca si sa il loveasca si pe acesta peste fata cu o pancarta inscriptionata "Nastase Presedinte".

La tot acest episod de violenta politica a fost spectator un echipaj de Politie, care n-a catadicsit sa faca nici cel mai mic gest pentru a-i potoli pe agresorii lui Basescu sau pentru a-l scoate pe acesta din inghesuiala.

Masina Politiei fusese adusa acolo sa asigure paza grupului de pesedisti, sa nu li se intample ceva Doamne fereste! Dupa cateva minute de la intrarea zgomotoasa a lui Basescu, a aparut in scena directorul TVR, Valentin Nicolau, impacientat.

S-a dus glont la Cozmin Gusa si la Adriean Videanu: "Va rog sa ma credeti ca n-am stiut! N-am nici o vina, va rog sa ma credeti! Habar n-am avut ca au pus oameni la poarta. Mie nu mi-au spus nimic. Va rog sa ma credeti...".

Sala de protocol fiind dotata cu doua usi, una pe partea stanga, unde stateau Aliatii, si una pe dreapta, unde se asezasera oamenii lui Nastase, dupa cele rostite mai sus, a iesit si a intrat pe usa dinspre pesedisti, pentru a-i intreba daca se simt bine, daca sunt suficiente prajituri pe masa, daca scaunele sunt comode si daca "mai doresc ceva". TVR isi afisase astfel "echidistanta".

Emotii mari

La 10 fix, genericul emisiunii. Intre timp sosise si "arbitrul" Cristian Tudor Popescu, asa ca meciul putea sa inceapa. In studioul albastru nu erau decat cei doi combatanti, moderatorul de la TVR Marian Voicu si Cristian Tudor Popescu. Tensiune maxima.

In sala de protocol, galeriile isi ocupasera scaunele, isi aprinsesera tigarile si isi fixasera ochii pe monitoarele pregatite special - trei monitoare in fata taberei PNL-PD si unul singur pentru echipa lui Nastase (masa cu prajituri si bautura era plasata tot in fata Opozitiei). Gata, incepe! Basescu avea o fata crunta. Era suparat ingrozitor din cauza incidentului de la poarta.

Nastase - relaxat si sigur pe el. Dan Nica isi freca mainile de bucurie. Mustata i se latise din nou pe fata. "Va facem, Cozmine!", arunca el, fericit, sageti in tabara adversa. Fara prea mare succes, caci Aliatii erau concentrati la ce se intampla pe ecrane. Se temeau foarte mult de intrebarile si atitudinea moderatorilor.

Gusa, nefumator, si-a tras langa el un pachet de tigari si a inceput sa le sudeze, una dupa alta. Videanu se bataia pe scaun, Mona Musca nici nu respira de emotie, Emil Boc se aseza si se ridica, Tariceanu ba se dezbraca, ba se imbraca. Dupa vreo jumatate de ora de intrebari si raspunsuri, au inceput sa se mai linisteasca.

Basescu isi intrase in mana, cum se zice, si nici Nastase nu mai parea asa de relaxat. Mustata lui Dan Nica se cam pleostise, de altfel, si din aripa pesedista a salii de protocol nu se mai auzea nici pas. Numai Valentin Nicolau se mai plimba printre scaune, intreband in continuare daca mai vor fursecuri, apa, suc, altceva, orice.

Basescu puncteaza

La episodul cu intrebarea delicata "ce ati face daca Rusia si-ar plasa trupe la Prut?", pesedistii si-au frecat iarasi mainile de satisfactie. Adica asta e subiect de politica externa, pe sufletul lui Nastase. Puncteaza sigur, ca Basescu nu se pricepe la fineturi diplomatice. Dar Nastase a raspuns lesinat.

Basescu a dat insa un raspuns in stilul sau caracteristic: "Daca se intampla asta, il dau afara! Il dau afara pe ministrul Apararii!". "Hahahahaha!!!", a izbucnit un hohot de ras homeric la Alianta. "Bravo Traiane!" Gusa bate palma cu Videanu, Mona Musca cu Emil Boc. Cadru cu figura imbufnata a lui Nastase, ramas perplex la raspunsul spontan al lui Basescu.

Obrajii umflati a ciuda ai premierului si cadrul cu zambetul usor batjocoritor al lui C.T. Popescu si uralele staff-ului Aliantei zguduie peretii de sticla ai salii de protocol. In partea cealalta, liniste. Doi observatori de la OSCE, nevorbitori de limba romana, sarisera de pe scaune, speriati de hohotele de ras, neintelegand ce se intampla. Urmeaza intrebarea cu autostrazile.

Videanu face pronosticuri in legatura cu raspunsul sefului sau: "O sa spuna ca el a obtinut finantarile pentru autostrada". Si Basescu zice exact acelasi lucru. Videanu se bucura. Gusa se bucura si el: "Merge bine". A aparut langa ei Nicolau. Gusa il ia peste picior: "Mai Vali, incep sa te suspectez ca ne-ai ajutat!" Nicolau, uitandu-se sa vada daca s-a auzit pana la PSD: "hahaha!".

Se ia o pauza de trei minute. Dan Andronic a intrat la Nastase sa-i mai spuna ceva. S-a dus si Tariceanu, sa-l incurajeze pe Basescu. "I-am zis sa...", spune el la intoarcere, batand cu pumnul drept in palma stanga. I-a zis adica lui Basescu sa-l pocneasca pe Nastase. Sa-l pocneasca verbal, evident. Pe ecrane, duel verbal intre cei doi, scapat de sub control de moderator.

Basescu si Nastase se ciorovaiesc pe frauda de la primul tur si, in focul disputei, incep sa se tutuiasca. "Nu era cazul sa-l scoti pe Dan Nica sa...", zice Basescu. Dan Nica sare de pe scaun si urla: "Yes!, Yes! Eram sigur ca zice de mine!". Intrebare: "Ce ati facut pentru tara ca sa meritati sa fiti presedinte?". Raspunde Nastase ceva despre vize si NATO.

In fata televizorului, Despina Neagoe, imperturbabila, si-a scos exact in acel moment important pentru seful sau trusa cu farduri, oglinjoara si a inceput sa-si lustruiasca buzele cu aplicatie. Cristian Tudor Popescu incepe sa citeasca din "Romania Mare" textul despre presupusele orgii sexuale ale premierului cu unul dintre ministrii sai. "Mmmm...", se aude de la PSD.

"Aoleu!", se aude, cu bucurie, de la Alianta. Cadru cu Nastase, desfigurat. Basescu sare sa-l opreasca pe CTP. "Lasa-l sa citeasca! Lasa-l sa citeasca!", striga Aliatii, fara sa-si mai dea seama ca Basescu nu-i poate auzi. CTP loveste din nou. Il intreaba pe Nastase cum poate sa suporte, ca vanator, imaginea insangerata a unei caprioare ori a unui iepuras.

Bucuria atinge delirul intre suporterii lui Basescu. Mai vine si Cristoiu cu o intrebare din aceeasi categorie si mustata lui Dan Nica se pleosteste definitiv. Nastase a fost facut KO.

S-a terminat emisiunea, pe la 12 si jumatate. Tariceanu si Boc s-au dus sa-l ia pe Basescu din studio. Basescu a iesit ametit. "Cum am fost? Cum am fost? Nu mi-am dat seama cum e, nu imi dadeam seama de nimic...", intreba el, ingrijorat. "A fost bine, Traiane, a fost bine", l-a strans de brat Tariceanu.

In grup au plecat, trecand din nou printre pesedistii de la poarta, de data asta fara probleme. Nastase a iesit in urma lor, mergand pe jos, cu toata suita, ca sa faca o baie de multime in mijlocul celor doua sute de pesedisti de la poarta. A facut o baie de multime imbibata cu alcool.

Ca sa reziste gerului atatea ore cat l-au asteptat pe candidatul lor, pesedistii dadusera gata o cantitate de vodca, impresionanta judecand dupa numarul sticlelor de pe asfalt.