In discursul pe care l-a tinut in fata noilor membri ai CSM, presedintele Basescu a precizat ca cele doua mari piedici care stau in calea integrarii Romaniei in Uniunea Europeana sint coruptia si functionarea defectuoasa a sistemului judiciar.

„Nu as spune ca stam sub cele mai bune auspicii din acest punct de vedere, in conditiile in care foarte multi membri ai Consiliului au fost criticati dur inca din momentul in care au fost alesi in aceasta structura“, a declarat Traian Basescu.

In noul CSM si-au facut loc nume controversate din magistratura, cum ar fi procurorul Alexandru Tuculeanu si judecatoarea Maria Huza.

Presedintele s-a aratat nemultumit si de faptul ca actualul Consiliu este alcatuit in majoritate din sefi de instante si Parchete, ceea ce reprezinta un transfer de putere ce „poate crea o unda de suspiciune asupra activitatii CSM“.

Basescu le-a comunicat membrilor Consiliului ca in Senat a existat tendinta de a se bloca actuala componenta a CSM, ceea ce ar fi dus la organizarea de noi alegeri intre magistrati.

„In cele din urma, majoritatea parlamentara a fost de acord cu validarea CSM si v-a oferit astfel un cec in alb, pe care vreau sa-l luati ca atare“, a adaugat presedintele Romaniei.

Incompatibilitate

Odata constituit, CSM avea ca prima sarcina desemnarea prin vot secret a presedintelui si a vicepresedintelui Consiliului.

Votul a trebuit sa mai astepte insa, pentru ca mai intii membrii CSM aveau de rezolvat alta problema: o situatie de incompatibilitate a unuia dintre cei doi reprezentanti ai societatii civile, Irina Zlatescu, ea fiind in acelasi timp si director al Institutului Roman pentru Drepturile Omului.

Acest institut a fost infiintat prin lege in 1991, se afla in subordinea Parlamentului si este finantat din bugetul Camerei Deputatilor.

Asociatia Magistratilor din Romania a depus inca din decembrie anul trecut o sesizare la CSM in care a atras atentia ca, in aceste conditii, Irina Zlatescu are calitate de functionar public si nu poate fi membru al CSM, pentru ca legea ii interzice. Din motive inca neclare, sesizarea a fost luata in discutie abia ieri.

La capatul a aproape 3 ore de dezbateri cu usile inchise, membrii CSM nu au reusit sa clarifice daca Irina Zlatescu este sau nu incompatibila si s-au hotarit sa se adreseze Agentiei Nationale a Functionarilor Publici si Senatului, urmind ca, in functie de raspunsurile acestor institutii, sa ia o decizie

intr-o viitoare sedinta.

O parte dintre membrii CSM i-au sugerat Irinei Zlatescu sa se abtina de la vot pina cind se va lamuri situatia. Ea s-a impotrivit si a insistat sa isi exprime votul, sustinind in continuare ca nu exista nici un fel de incompatibilitate in cazul ei.

In cele din urma, i s-a permis sa voteze pentru desemnarea sefilor CSM, desi nu era clar daca are sau nu acest drept.

Dan Lupascu, reales sef al CSM

Traian Basescu le-a recomandat celor 19 membri ai CSM sa isi desemneze sefii astfel incit sa dea un semnal de depolitizare a Justitiei, apreciind ca este de dorit ca presedintele si vicepresedintele Consiliului sa nu fie contestati ulterior pe motiv ca au fost sau sint supusi in continuare unor influente politice.

Membrii CSM l-au ales in functia de presedinte pe Dan Lupascu, presedintele Curtii de Apel Bucuresti, cu 11 voturi pentru si 8 impotriva. Lupascu a asigurat conducerea si in vechea structura a CSM, din pozitia de secretar general.

Pentru aceeasi functie a candidat Florica Bejinariu, presedintele Tribunalului Mehedinti, aflata la primul sau mandat ca membru al CSM.

Pentru functia de vicepresedinte nu a existat decit un singur candidat, procurorul Liviu Dascalescu de la Parchetul Curtii de Apel Bucuresti. El a fost ales desemnat in aceasta functie cu 17 voturi pentru si doar doua impotriva.