Comisia Europeana va continua sa asiste Romania in procesul de aderare la UE si nu va propune amanarea cu un an a momentului integrarii decat in conditiile in care va fi obligata sa constate ca progresele inregistrate nu sunt suficiente, a afirmat presedintele CE, Jose Manuel Barroso, dupa intrevederea cu premierul Calin Popescu Tariceanu.

El i-a inmanat premierului roman propriul sau numar de telefon, sfatuindu-l pe seful Guvernului roman sa il apeleze ori de cate ori are o problema. Premierul Calin Popescu Tariceanu s-a intalnit ieri cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cu prilejul primei sale vizite oficiale pe care o efectueaza la Bruxelles in calitate de prim-ministru.

Discutiile au durat mai mult decat era prevazut in program.

Oficialul european l-a felicitat pe premierul roman Calin Popescu-Tariceanu pentru preluarea acestei functii si a declarat ca saluta angajamentele pe care primul-ministru si noul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, si le-au asumat in ceea ce priveste lupta contra coruptiei - una dintre temele la care Romania inregistreaza inca deficiente.

UE este pregatita pentru Romania

"Sper ca rezultatul procesului de aderare a Romaniei la UE va fi pozitiv, in pofida unora dintre problemele anterioare, inerente negocierilor.

Comisia Europeana va monitoriza Romania cu seriozitate si obiectivitate", a spus oficialul european, la sfarsitul intrevederii, adaugand ca Uniunea Europeana este pregatita pentru Romania, acum fiind necesar ca si autoritatile de la Bucuresti sa isi indeplineasca angajamentele.

Barroso si-a exprimat incantarea fata de atitudinea hotarata a noului Guvern pentru indeplinirea angajamentelor asumate in negocieri si a indemnat autoritatile romane sa continue masurile de combatere a coruptiei, de mentinere a unei concurente specifice economiei de piata, de reforma a sectorului economic si de asigurare a independentei sistemului judiciar si a mass-media.

"Este nevoie de vointa politica in acest sens", a spus Barroso, explicand ca modalitatile principale de combatere a coruptiei, una dintre principalele probleme in pregatirea Romaniei pentru UE, sunt independenta mass-media si a Justitiei.

Jose Manuel Barroso a exprimat totodata disponibilitatea UE de a ajuta Romania pentru a confirma momentul aderarii, la 1 ianuarie 2007, ajutor care nu va fi doar unul tehnic, ci si financiar. Oficialul european a subliniat: "Suntem aici ca sa ajutam Romania", amintind de faptul ca Romania va primi pentru sustinerea procesului de aderare circa un miliard de euro anual.

Continuarea reformelor

Premierul Calin Popescu Tariceanu l-a asigurat pe oficialul european ca autoritatile de la Bucuresti sunt hotarate sa inregistreze progrese evidente in domeniile in care, pana in prezent, au fost semnalate intarzieri si critici repetate, respectiv concurenta, independenta Justitiei, reforma economica, liberatea de expresie si combaterea coruptiei.

Tariceanu a reafirmat angajamentul noului Guvern de a continua procesul de aderare la UE, astfel incat, pana in 2007, Romania sa finalizeze toate punctele ramase in discutie. El a spus: "Vrem ca Romania sa fie o tara respectata si un stat cu drepturi egale cu cele ale altor tari europene".

"Sunt convins ca suntem capabili sa ne respectam angajamentele si suntem gata sa abordam problemele delicate pentru aderare", a spus Tariceanu. Primul-ministru a precizat ca pe langa pachetul de reforme adus in discutie de oficialii de la Bruxelles, Romania va continua reformele si in domenii precum justitia, afacerile interne, economia, libertatea de exprimare si libertatea presei.

Seful Executivului roman a mentionat ca a venit la Bruxelles insotit de ministrii responsabili de cele mai sensibile domenii legate de integrare - ministrul de Justitie, ministrul Administratiei si Internelor, ministrul Integrarii Europene, care vor avea discutii tehnice cu reprezentantii forurilor europene.

Un punct important pe agenda Executivului, dar si a presedintelui Traian Basescu il reprezinta, dupa cum a declarat Calin Popescu-Tariceanu, lupta contra coruptiei, domeniu in care au fost luate deja primele masuri.

Masuri pentru Bechtel,Vinci si EADS

Jose Manuel Barroso a afirmat, raspunzand unei intrebari, ca acele contracte incheiate de fostul Guvern roman cu firmele Bechtel, Vinci si EADS ar trebui sa faca obiectul unor masuri de adaptare la legislatie, in cazul in care se va constata ca acestea nu corespund normelor legale in domeniu.

Oficialul european a refuzat sa faca alte referiri asupra acestui subiect, precizand ca nu are informatii precise asupra contractelor mentionate. "Nu vreau sa comentez, dar daca au existat anumite rezerve in ceea ce priveste aceste contracte, daca s-au constatat incalcari ale legii, ar trebui luate masuri", a conchis oficialul european.