A nins in Romania!

articol preluat din Libertatea

A nins neintrerupt in week-end, iar stratul de zapada depaseste jumatate de metru in Oltenia si Maramures, iar la munte, la Balea Lac, omatul avea ieri 2,20 m. Au fost -18 grade la Satu Mare, a batut naprasnic vantul in sudul si estul tarii, iar in Delta a suflat cu peste 80 km/ora si la Marea Neagra cu 50-60 km/ora.

Prefectii din 25 de judete si din Capitala sunt de vineri in alerta, dar circulatia se desfasoara cu greutate, retelele electrice au cedat in unele zone, iar trenurile au intarziat zeci de minute. in toata tara vremea a fost rece, a nins in Banat, Oltenia, Muntenia Dobrogea, Moldova, Crisana si Transilvania.

Cel mai "cald" a fost ieri in Delta, +4 grade Celsius, dar la aceeasi ora la Satu Mare erau -9 grade, dupa ce in timpul noptii coborase la -18 grade. Dinu Marasoiu, meteorologul de serviciu, ne-a informat ca astazi si maine vantul si ninsorile se vor domoli, dar spre sfarsitul saptamanii pot reveni. Ministerul Transporturilor ne-a comunicat ca circulatia pe zeci de drumuri este dificila.

Circulatia feroviara a fost restrictionata intre statiile Faurei, Braila, Urziceni, Cernavoda Pod, Bucuresti Nord - Constanta, Bucuresti Nord - Tulcea, Bucuresti Obor - Constanta, Slobozia Veche - Bucuresti Nord, Medgidia -Tulcea.

Au fost anulate trenurile 8014 (Constanta - Bucuresti Obor), 8034 (Fetesti - Bucuresti Obor), 8121 (Bucuresti Nord - Slobozia Veche), 8573 (Slobozia Veche - Fetesti), 9343 (Videle Giurgiu) si 9344 (Giurgiu - Videle).

25 de judete sub nameti

* Buzau este unul din cele mai afectate judete: a nins viscolit, iar vantul a suflat cu 80 km/ora. Sambata noaptea, peste 100 de masini erau blocate in nameti, printre care si un autobuz cu nuntasi. Ieri, 84 de linii electrice au "cazut", avariate, iar 17 localitati au ramas fara curent electric.

* Judetul Constanta -Mai multe drumuri judetene erau si ieri blocate, iar patru localitati au ramas fara curent. Porturile Constanta Sud, Mangalia si Midia au fost inchise. in cateva ore, circa 40 de masini s-au tamponat.

* Judetul Bacau - 15 drumuri judetene cu circulatia intrerupta.

* Judetul Buzau - E85, 3 DN, 12 DJ cu circulatia intrerupta.

* Judetul Braila - 11 linii electrice; 30 de localitati fara energie electrica.

* Judetul Calarasi - 3 localitati in bezna; circulatia intrerupta pe toate drumurile.

* Judetul Ialomita - Pe DN 4 si majoritatea drumurilor judetene circulatia e intrerupta.

* Judetul Tulcea - 7 localitati fara energie electrica; 6 DJ inchis.

* Judetul Vrancea - circulatia e intrerupta in interiorul judetului.

* Judetul Neamt - Mai multe drumuri judetene sunt inchise din pricina troienelor.

* Judetul Covasna - Mai multe drumuri erau ieri blocate, iar utilajele au actionat cu dificultate din pricina viscolului. Centrul Meteorologic Regional Sibiu a avertizat asupra riscului de avalanse, foarte ridicat azi, inclusiv in zona partiilor din Mures, unde zapada a atins un metru inaltime.

* Judetul Hunedoara - Nu sunt drumuri blocate, dar circulatia e dificila din pricina stratului de zapada de 20 - 35 cm.

* Judetul Teleorman -Pe DE 70 circulatia e ingreunata din pricina sulurilor de zapada.

* Judetul Arad, ninsoarea viscolita a ingreunat vizibilitatea in trafic, motiv pentru care s-au inregistrat mai multe ciocniri.

* Judetul Gorj - A nins fara incetare de sambata, iar zapada masoara peste 60 cm in mai multe localitati. in cinci comune ieri nu era curent electric. in zona Muntilor Godeanu sunt posibile avalanse, iar prefectul a spus ca traficul poate fi intrerupt in orice moment in zona Ranca, unde vantul viscoleste puternic zapada.

* Judetul Dolj - Circulatia e greoaie, iar la Cra- iova stratul de nea este de circa 40 cm.

* Pe A2, ramane inchisa circulatia intre Fundulea si Lehliu, Lehliu Drajna.

Primarul vrea sa interzica circulatia auto

La inchiderea editiei, autoritatile locale au hotarat sa inceapa deszapezirea si pe strazile secundare, adica si pe acolo unde nu circula mijloacele RATB. Primarul Capitalei, Razvan Murgeanu, a declarat ca exista posibilitatea ca astazi sa fie interzisa circulatia autovehiculelor pe toate strazile Bucurestiului, pentru a permite utilajelor sa indeparteze zapada. "Daca si la noapte (n.r.

ieri) va ninge abundent si viscolit vom interzice circulatia automobilelor. Mijloacele RATB circula bine si vor fi o solutie si pentru cei care isi vor lasa masinile acasa", a declarat Razvan Murgeanu. Echipajele Salvarii au avut si ele mari probleme. Patru ambulante au ramas blocate ieri dimineata pe aleile inzapezite din Bucuresti.

"Au fost cazuri in care s-a mers cu masina cat s-a putut, apoi medicii si asistentii au continuat drumul pe jos pana la adresa", ne-a spus medicul coordonator Dan Stoicescu. Numarul de solicitari pe 24 de ore la ajuns la 800. Peste 40 de persoane au cazut in strada si doi cardiaci au murit din cauza frigului.

Articol de: Marina Dohi, Mona Costea, Libertatea - 31 ianuarie 2005